Vacante

#bled #slovenia #statiune montana #vacanta

Bled, o destinatie de vacanta care surprinde

A fost odata ca niciodata un lac albastru, cu lebede, rate si gondole cu turisti care isi duc existenta in perfecta armonie. In apele lacului se oglindeste marea de verdeata, in timp ce muntele pare retezat de nori albi, incredibil de linistitori. Ca in orice poveste, lacul are un castel cu turnuri tuguiate si rosii. Iar in centru, o insula din care rasare o clopotnita. Nu este un basm . Si nici o fotografie prelucrata. A fost odata ca niciodata, Bled , o destinatie de vacanta reala, in nuante de verde si albastru.

Ca orice om curios sa afle unde urmeaza sa ajunga, am cautat informatii si, mai ales , fotografii cu aceasta destinatie turistica a Sloveniei. Prima impresie: „e prea frumos sa fie adevarat”. Odata ce am ajuns aici, insa, am inteles din primele ore ca pozele vazute nu erau cosmetizate. Putin mai tarziu, aveam sa pricep de unde vine sloganul turistic al statiunii montane, „Imago paradisi”.

Paradisul sau peisajul ca de poveste il experimentezi de cum iesi la plimbare, pentru a te familiariza cu locul. Se spune despre Bled ca aerul de aici si izvoarele termale au efecte tamaduitoare. Nu stiu daca este asa, insa in saptamana petrecuta aici, in ciuda unui program foarte incarcat, m-am simtit mai relaxata si mai usoara decat dupa orice somn lung si odihnitor.


Un lac din povesti, cu o insula unde ti se indeplinesc dorintele


Lacul glaciar Bled reprezinta principala atractie a statiunii. Format in urma ghetarului Bohinj, lacul face parte acum din Parcul National Triglav, impreuna cu intreaga statiune. Pentru a-l proteja de poluare, nu se poate circula pe el decat cu mijloace de transport dotate fie cu vasle, fie cu motor electric.

Lacul Bled si insula. Sursa foto: acasa.roCa sa-l parcurgi de jur imprejur, trebuie sa mergi pe o distanta de 6 km. Noua ne-a luat in jur de 4 ore, insa experienta a meritat. Pe drum dai peste gondolele traditionale, „Pletna”, devenite un simbol al Bledului. Un alt tip de barci cu care poti face o plimbare pe lac sunt  barcile–lebede (Swan boat). O ora costa 12 euro .

Poti sa te opresti intr-un magazin de suveniruri sau la una dintre putinele terase care exista de-a lungul lacului. Mirosul de lemn, freamatul lacului a carui lumina se schimba de la un moment la altul, linistea si insusi aerul sunt ademenitoare si profund relaxante.

De la primele ore ale diminetii pana seara tarziu se aude clopotul bisericii aflate pe insula. Odata ce faci o vizita pe insula, afli si motivul pentru care se aude clopotul atat de des. Biserica Adormirii Maicii Domnului este atractiva pentru turisti nu doar datorita elementelor arhitecturale, dar si clopotului. Se spune ca trebuie sa-ti pui o dorinta si sa suni din clopot de 3 ori, pentru ca aceasta sa fie purtata spre cer. O alta legenda legata de biserica este cea a scarii. Conform traditiei, se spune ca mirele trebuie sa-si poarte mireasa in brate, urcand cele 99 de trepte care duc la biserica. In schimbul acestui efort, ei vor fi fericiti in dragoste. 

Daca vrei sa vizitezi insula, trebuie sa iei o gondola. Te costa in jur de 12 euro tot drumul. Intrarea pe insula costa 3 euro de persoana si in pret este inclus si accesul la expozitie.

Castelul Bled. Sursa foto: acasa.roCastelul din Bled reprezinta alta atractie a lacului care nu ar trebui ratata. Bled Castle este cel mai vechi castel din Slovenia. A fost prima data mentionat intr-un document din 1011. Poti vizita muzeul si ai posibilitatea sa iei cina in restaurantul castelului. Una dintre cele mai importante valori detinute de castel este tiparnita veche de 500 de ani. De pe terasa castelului ai o panorama de care cu greu te poti desprinde.


Cum slovenii inteleg sa-si protejeze natura in Bled


La o simpla plimbare prin statiune nu poti sa nu observi curatenia desavarsita, inaltul grad de civilizatie al oamenilor si, totodata, ospitalitatea lor.

Langa lac, dai mereu peste rate si lebede, care isi duc viata linistite, netulburate de turisti. In timp ce faci o fotografie panoramica, o astfel de rata poate sa apara pe nepusa masa. Sare din apa direct pe trotuar, isi cauta un loc in iarba, undeva in apropiere si se culca, total indiferenta ca esti si tu prin zona. Chiar si pe langa terasele cu vedere spre lac, aceste pasari se plimba nestingherite, semn ca nu se simt amenintate.

Bled este membru al Alpine Pearls, o asociatia turistica al carei scop principal il reprezinta promovarea turismului cu efecte minime asupra mediului (sustainable tourism). Destinatiile turistice care fac parte din aceasta organizatie trebuie sa fie accesibile cu trenul, astfel incat turistii sunt incurajati sa foloseasca acest mijloc de transport mai putin poluant decat utilizarea autoturismelor personale. Destinatiile in cauza au cel putin standardeecologice minime si ofera activitati sau programe care includ protejarea mediului inconjurator.

Alee in Bled, aproape de lac. Sursa foto: acasa.roDaca in anii ’90 principalii turisti erau cei veniti din Marea Britanie, dupa devalorizarea lirei sterline majoritatea celor care isi petrec vacanta in Bled vin din Italia. Alti turisti sunt nemti, irlandezi, austrieci etc. „La sfarsitul lui 2009, numarul de innoptari inregistrate in Bled a scazut cu 5%”, a spus Eva Stravs Podlogar, director al Biroului de Turism din Bled (Slovenian Tourist Board).

Cu toate acestea, cele aproximativ 15 agentii de turism din regiune invita turistii in continuare sa descopere bogatia naturala a zonei, prin excursii organizate. De altfel, statiunea este extrem de ofertanta in activitati de vacanta. Frumusetea naturala a locului provoaca si cel mai sedentar turist sa-si adune curajul si sa-si foloseasca energia intr-un mod sanatos. Se pot face ciclism, golf, parapanta, calarit, rafting, canoe, inot, tenis, plimbari simple sau drumetii pe munte etc. Iar pentru o experienta cu totul deosebita, exista plimbarile cu balonul.

Vara, de pe dealul Straza se poate practica tobogganing, un sport distractiv atat pentru adulti, cat si pentru copii. Cei care se dau cu placere iarna pe gheata vor fi in mod sigur incantati de masinutele care ii poarta cu viteza pe pista de 520 metri. Diferenta de altitudine este de 131 metri. Distractia costa 7 si, respectiv, 4 euro de persoana.

Cei pasionati de cumparaturi, insa, se poate sa fie usor dezamagiti. Bledul nu este genul de oras cu mall-uri sau alte centre de genul acesta. De fapt, Bled este una dintre putinele municipalitati care nu au un centru comercial. Gasesti insa magazine mici atat in centrul statiunii, cat si in zone mai izolate, cum sunt cele din jurul lacului. Magazinele sunt in general orientate catre turisti. Gasesti insa o gama diversificata de produse, de la obiecte de decor la carti sau vinuri. O cana cu imaginea castelului te costa 6 euro, un magnet de frigider, 3 euro, o carte cu retete traditionale slovene, cam 25 euro.

Sursa foto: acasa.roIar daca vrei un produs deosebit, cauta tarabele de pe malul lacului. Aici am cunoscut un artist sloven, venit in Bled pentru a-si vinde creatiile din sticla pictate manual. Preturile sunt variate: o vaza medie, 15 euro, un set de 6 pahare, 13 euro, un recipient mic, 5 euro etc. „Slovenia are o industrie a sticlariei foarte puternica. Aceste produse sunt facute aici, in Slovenia si au motive specifice pentru aceasta tara, ca de exemplu, garoafa. Vazele sunt realizate din sticla solida si grea, astf el incat pot fi folosite ca recipiente obisnuite pentru flori, dar si pentru lumanari. Datorita inaltimii, poti si puse afara, lumanarea dinauntru fiind protejata de vant. O astfel de vaza se realizeaza in 24-48h”, mi-a explicat el.


Cat te costa o vacanta in Bled


Daca iti doresti sa petreci o vacanta in aceasta statiune montana, poti alege oricare dintre cele doua perioade din an. Vara si iarna sunt la fel de impresionante datorita peisajelor naturale si a modului in care au inteles slovenii sa-si protejeze mediul. Sezonul de varf acopera 3 luni, iunie, iulie si august.

In Bled poti ajunge cel mai usor venind din Ljubljana. Aeroportul International Joze Pucnik se afla langa capitala, foarte aproape de satul Brnik. De la aeroport pana in Bled faci cam 45 de minute. Din Ljubljana in Bled un drum dureaza in jur de o ora. Trebuie spus ca nu exista zboruri directe spre Ljubljana. Gasesti bilete de avion cu escala in orase precum Munchen sau Viena. Vestea buna este ca cel de-al doilea zbor, spre Ljubljana, dureaza foarte putin. Din Munchen, de exemplu, zborul nu are mai mult de 45-50 de minute.

Case in Bled. Sursa foto: acasa.roIn Bled, oferta de cazare este suficient de diversificata. Gasesti hoteluri de 3, 4 si 5 stele, pensiuni, vile, camere private, hosteluri, oferte la fermele turistice si zone de camping. Pentru un hotel de 3 stele, pretul mediu este de 80 euro pe noapte, pentru o camera dubla. La categoria 4 stele, suma ajunge la 120 – 189 euro pe noapte.

Cei care calatoresc cu copiii pot gasi hoteluri care ofera diverse facilitati, de la family room la animatie. Preturi sunt, de asemenea, pentru familii.

Hotelurile propun din cand in cand pachete speciale, care includ un anumit numar de nopti si diverse servicii sau facilitati. De exemplu, un pachet de 7 nopti intr-o camera dubla superioara costa 359 euro de persoana, conform Astoria Hotel. Oferta include cazarea cu mic dejun, o bautura de bun venit, o cina la restaurantul Castelului Bled, diverse discounturi pentru piscina si masaj si alte facilitati.

In ceea ce priveste preturile pentru masa, in Bled gasesti numeroase terase si restaurante cu mancare gustoasa. Aperitivele pot fi destul de scumpe. O salata cu fructe de mare, o farfurie cu branzaturi sau una cu sortimente de carnati poate costa intre 7.5 si 9 euro. In unele cazuri, insa, preparatul este pentru doua persoane, astfel incat alegerea poate fi avantajoasa. Poti manca o supa calda, la 2.5 – 4 euro. Preturile medii pentru felurile principale sunt de 9-12 euro. De exemplu, curcan sau porc in stil Ljubljana costa 9.5 euro. Daca alegi o garnitura de cartofi (prajiti, fierti etc), pretul este 2.5 euro si cu 40 de centi mai mult pentru un mix de salata. O bere te costa 2 – 2.5 euro.
 

Bled este un loc de poveste, dar este in acelasi timp o realitate. Romantica pentru indragostiti, verde pentru ecologisti, sportiva pentru oamenii activi, relaxanta si tamaduitoare pentru cei varstnici, statiunea montana este o destinatie de vacanta care are intotdeauna ceva ademenitor pentru cei care o viziteaza.

Sursa foto : acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea