Vacante

#bonuri nominative #ordonanta de guvern #tichete de vacanta

Angajatii romani ar putea primi tichete de vacanta

Un proiect de ordonanta guvernamentala privind inlocuirea primelor de vacanta cu bonuri nominative sau tichete de vacanta ar putea fi aprobat de la 1 ianuarie 2009.

Secretarul de stat in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Lucia Morariu, a declarat ca proiectul de lege al tichetelor de vacanta a primit girul Camerei de Comert si Industrie.  Proiectul urmeaza sa fie depus in Parlament. “Este vorba de un proiect care da posibilitatea angajatorului sa finanteze vacantele angajatilor pina intr-o suma maxima pe an, reprezentind echivalentul a sase salarii minime brute garantate pe economie, pe angajat. Aceasta inseamna ca, fata de o situatie in care, in acest moment, asemenea vacante s-ar putea finanta din fondul social, care este limitat, si ar fi, sa zicem, vorba de o suma in jur de 150 de euro pe salariat, care s-ar putea finanta, ridicind deductibilitatea la o suma de pina la aproximativ 900 de euro", a declarat Morariu, citat de Ziarul de Iasi.

turism munteConditiile de acordare a tichetelor de vacanta

Firmele vor putea utiliza aceasta facilitate numai daca au profit, pe sistemul tichetelor de masa. Tichetele de vacanta pot fi acordate in functie de bugetul companiei si in conformitate cu prevederile legale. Valoarea unui tichet este de aproximativ 10% din salariul minim brut pe tara. Pentru a-i fi acordat tichetul de vacanta, un salariat trebuie sa fie angajat cu carte de munca si sa aiba o vechime de minim 6 luni la respectivul loc de munca.

Avantaje ale pachetului salarial cu tichete de vacanta

Secretarul de Stat este de parere ca un pachet salarial trebuie sa fie mai atractiv, nu doar din punct de vedere al remuneratiei, dar mai ales prin alte facilitati oferite. "Determinam salariatul sa nu se orienteze exclusiv spre consum, deci nu pur si simplu sa cumpere alimente, ci sa se orienteze spre consumul de vacanta, ceea ce duce la refacerea capacitatii respectivului salariat si, implicit, la cresterea productivitatii muncii in intreprinderea la care lucreaza", a mai declarat Morariu.

Pentru unii romani, proiectul de ordonanta este binevenit, in masura in care respecta anumite libertati ale beneficiarului. "Masura vacantelor platite de angajator ar putea fi o idee foarte buna daca ne gandim la faptul ca banii vin si pleaca, mai precis se cheltuie. Singurul lucru pe care l-as vrea, daca ar fi sa beneficiez de aceasta masura, ar fi sa imi pot alege eu durata si locul unde sa merg in concediu, nu sa-mi fie impuse de companie", ne-a spus Nicu Petrache, programator in Bucuresti.

Un alt avantaj al tichetelor de vacanta consta in faptul ca acesta va avea si rol de combatere a turismului la negru. „Avem credinta si studiile necesare care s-au facut in perioada premergatoare, cum ca o mare parte din turismul la negru, turismul nefiscalizat, va iesi la suprafata prin acest sistem pentru ca deductibilitatea se mareste considerabil, cererea in piata evident ca va creste si foarte multe unitati vor oferi servicii doar pe baza de decontare factura prin banca, pentru ca tot sistemul este dublat de o circulatie a banilor prin banca. Sigur industria turismului va castiga din asta”, a mai precizat Lucia Morariu, pentru NewsIn.

Caledonia plajaDezavantaje ale tichetelor de vacanta

Daca unii romani preferau pana acum sa stea acasa in concediu, din lipsa de bani, sunt altii pentru care o vacanta nu reprezinta o solutie viabila pentru problemele si cheltuielile zilnice. “Am avut mai demult tichete de masa si mi se parea o constrangere si o nedreptate sa fiu obligata sa merg intr-un anumit supermarket, impus de tichet, in fiecare luna si sa ma straduiesc sa iau de acolo produse care sa-mi foloseasca. Acum, daca nici macar alimente sau alte produse nu mi-as putea lua si as fi obligata sa merg in vacanta cu acei bani, sincer as renunta la acel job. O oferta de angajare cu un pachet salarial cu tichet de vacanta pe mine nu ma atrage. Mi se pare o pacaleala. Se anunta vremuri grele in 2009. Numai la vacante nu cred sa se vor mai gandi romanii … si impuse! Un angajat ar trebui sa aiba salariul decent, astfel incat sa-si permita sa plece in concediu unde doreste, sa fie optiunea lui si numai a lui”, ne-a spus Antoaneta Petrescu, project manager in Bucuresti.

In contextul crizei financiare mondiale, nevoia de recreere in concediu se situeaza dupa nevoile de zi cu zi ale romanilor, privind mancarea si celelalte aspecte, care erau acoperite de bonurile de masa.

Te-ar mai putea interesa: Romanii, in vacante platite de sefi.

Pentru tine tichetele de vacanta reprezinta o facilitate sau o constrangere? Poti impartasi opinia ta prin comment-uri la aceasta stire sau pe forumul de turism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea