Vacante

#rasnov #cetatea rasnov #alba iulia #cetatea alba iulia #expert acasa.ro #vacanta #destinatii de vacanta # vacanta romania #cetatea neamt

Bogdan Stanciu, expertul acasa.ro, va recomanda: Alba-Iulia, Cetatea Neamt si Rasnov - trei frumoase adormite care au revenit la viata

Daca labirintul Sighisoarei a ajuns sa iti para monoton, centrul Brasovului, obositor si daca nici Sibiul parca nu mai e ce a fost, poate ca e vremea sa vizitezi una din destinatiile pe care ti le recomandam mai jos.


Alba-Iulia. De cand nu ati mai fost la Alba-Iulia? Daca nu ati vazut orasul Unirii de 4-5 ani, s-ar putea sa aveti un adevarat soc cand veti ajunge din nou in centrul vechi la orasului, pentru ca nu veti mai recunoaste nimic in jur. Cel mai ambitios proiect de valorificare turistica a unui centru istoric din Romania este aproape gata, iar cetatea Alba-Iuliei s-a transformat dintr-un maldar de cladiri posace si prafuite intr-o suita de de piete si piatete, larg deschise spre cladirile care sclipesc in noile haine.

Santurile cetatii in forma de stea, cu cativa ani in urma ascunse publicului, sunt acum locuri elegante de promenada, cu spatii verzi, alei pietruite si bancute sic.

Ca sa strabateti mai usor spatiile ample ale traseelor turistice din cetate, puteti inchiria biciclete sau puteti merge la pas, sub supravegherea unor ostasi in uniforme austriece, dispusi oricand la fotografii-suvenir.

Vedeta turistica a cetatii este Traseul celor Trei Fortificatii, care poate fi urmat doar contra cost si care te poarta de-a lungul a 2000 de ani de istorie, incepand cu poarta reconstruita a castrului roman.

In cetate exista si un magazin de suvenire, amenajat intr-o fosta poarta a cetatii, iar un restaurant cu specific medieval functioneaza in fosta pulberarie.

Pont: Alocati-va o zi pentru a vizita cetatea din Alba Iulia, si seria de monumente aflate in incinta ei. Daca sunteti doar in trecere, nu ratati Poarta a III-a, mormantul lui Iancu de Hunedoara din Catedrala Romano-catolica si o plimbare prin santurile cetatii.

Cetatea Neamt. Cetatea care strajuieste Ozana cea frumos curgatoare a ajuns la a doua tinerete, cu ajutorul unui proiect cu finantare europeana. Daca in urma cu 10 ani, cetatea era mai degraba un loc aproape pustiu, frumos, dar fara viata si fara mari povesti de spus vizitatorilor, acum incaperile fortificatiei au fost transformate intr-un traseu ce cuprinde o sala de sfat si judecata, o camera de taina, una de provizii, temnita cea neagra, monetaria s.a.m.d.

Periplul prin aceste sali este gandit ca o incursiune in istoria cetatii si, implicit a Moldovei. Manechine imbracate in costume de epoca populeaza salile si saloanele, pentru un plus de autenticitate. Mobilierul de epoca, replicile dupa armele medievale, armuri de cavaleri, fotgrafii si stampe expuse pe perete au transformat cetatea cea rece intr-un muzeu plin de viata, doldora de vizitatori, mai ales pe timp de vara. Nu in ultimul rand, drumul pana la cetate este jalonat de panouri informative despre cetate si Parcul Natural Vanatori-Neamt. Chiar in locul unde incepe ascensiunea spe cetate exista mai multe restaurante cochete si o serie de tarabe cu suveniruri.

Pont: Nu ratati un popas la „standul” cu lunete de langa zidul cetatii. Un personaj cu palarie larga se recomanda in dulcele grai moldovenesc „fizician autodidact” si le ofera vizitatorilor pentru cativa lei sansa de a privi in jur prin felurite lentile prin care vezi lumea inconjuratoare asa cum o vad felurite animale.

Rasnov. Rasnovul poarta in denumirea sa germana, Rosenau, numele trandafirului. Asa incat nu e nicio mirare ca pe pe flamurile care flutura in cetate se regasesc trei roze. Sub ele, doua cuvinte in latina: „Arx Supremia”, in traducere aproximativa „cetatea cea mai puternica”. Sintagma reflecta ambitiile autoritatilor locale de a pune Rasnovul pe harta turistica a tarii. si, cel putin pana acum, aceste ambitii par materializabile.

Dupa ce a reusit sa recupereze cetatea din mainile unui investitor italian hraparet, care voia sa o transforme intr-un spatiu de cazare si a facut in acest sens o serie de amenajari catastrofale, primaria locala s-a pus pe treaba. Astfel, a fost reconstruita Cetatea de Jos – partea inferioara a fortificatiei -, a fost introdus un titicar pentru vizitatorii prea lenesi pentru a urca pe jos, la baza cetatii a fost amenajat un loc unde se vand suveniruri, au fost instalate terase si mici magazine in afara zidurilor etc.

La intrarea in Cetatea de Sus, un ghid bine documentat, chiar daca seamana cu un clubber, este gata sa te calauzeasca prin istoria intortocheata a fortificatiei. Cetatea are inca parti unde zidurile sunt prabusite, dar in alte zone a inviat, fiind populata de magazinase cu delicatese sau suveniruri - unde esti servit de un cavaler teuton cu pletele in vant -, sau de actori de ocazie, imbracati medieval si gata sa pozeze pentru turisti, in timp ce scot cate un racnet voit inspaimantator. De asemenea, un punct turistic cu angajati amabili iti sta la dispozitie cu o puzderie de materiale informative.

Pont: Inainte de a pleca, urcati in turnul-poarta al Cetatii de Jos, de unde se deschide o panorama excelenta asupra cetatii. Este locul ideal pentru fotografii care sa cuprinda intreaga Cetate de Sus.

Puteti citi alte texte scrise de Bogdan Stanciu pe www.cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea