Vacante

#faliment agentii de turism #datorii firme turism #agentii de turism #vacante ieftine

Ai grija cum iti alegi vacanta! 30% dintre agentiile de turism din Romania, pe urmele Genius Travel!

 
Gandeste-te de doua ori inainte sa-ti cumperi o vacanta, chiar daca tentatia este mare! Avertismentul este lansat de expertii de la KeysFin, care afirma ca, in prezent, exista cel putin 30 de companii intr-o situatie similara firmei Genius Travel SRL, care a intrat in insolventa si care si-a anuntat clientii ca nu le mai poate onora biletele de vacanta.
 
Majoritatea firmelor active in sectorul turismului din Romania (68,6%) inregistreaza dificultati financiare in ceea ce priveste indatorarea, iar datoriile totale ale unor companii s-au marit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei in 2014, la 2,41 milioane lei in 2015, releva o analiza de specialitate realizata de Keysfin, data recent publicitatii.
 
Din totalul de 2.825 de firme active in sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) inregistreaza dificultati financiare in ceea ce priveste indatorarea. De asemenea, 1.088 de societati comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de indatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operationale (26%), in timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat si alte 514 reprezinta companii cu furnizori restanti.
 
Datele statistice, prelucrate pe baza informatiilor oficiale depuse la Ministerul Finantelor, arata ca in turismul romanesc exista, in prezent, 472 de agentii de turism si tur-operatori a caror datorii au crescut intre 2014-2015.
 
'In vizorul nostru se afla un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% in acest an, in timp ce alte 103 firme au marcat o evolutie negativa intre 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat cresteri ale datoriilor, insa la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toata tara, care au capitaluri proprii negative. Asta inseamna ca au inregistrat pierdere care s-a reportat in fiecare an si/sau actionarii si-au retras profitul neinvestind in activitatea companiei (...) in plus, sunt tot mai multe firme care isi achita cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolventa si chiar faliment', sustin expertii KeysFin.
 
Fara a prezenta numele firmelor aflate in vizorul KeysFin, pentru a nu le afecta imaginea in piata si, implicit, rezultatele financiare, analistii au incercat sa creioneze portretul robot al firmei care reprezinta un pericol pentru clienti si furnizori.
 
„Vorbim, in general, de firme mici, din teritoriu, care au o capitalizare redusa, care traiesc exclusiv din rezultatele de sezon, din rulajul de bani de la o luna la alta. Sunt firme care vand pachete ieftine, in destinatii populare, acolo unde cererea romanilor este foarte mare, iar criteriile impuse de furnizori nu sunt dintre cele mai stricte. Exista, insa, si cateva exemple de firme cunoscute, cu un puternic impact de imagine care, din datele financiare, au investit peste masura in dezvoltarea serviciilor turistice (hoteluri, pensiuni, parc auto etc.) si care nu si-au dimensionat corect perspectivele financiare. Multe dintre ele sunt supraindatorate, iar supravietuirea lor este sub semnul intrebarii”, au explicat specialistii.
 

„Daca aflati de o oferta turistica foarte tentanta, la un pret dubios de mic, cautati mai intai sa aflati cu cine faceti afaceri. Adica cui dati banii pe servicii si cine sunt cei care va taie chitanta si factura”, spun expertii financiari.
 
„Este esential ca firma respectiva sa prezinte o asigurare pentru serviciile turistice promise, sa fie licentiata de autoritatile in domeniu. Daca aveti o minima pregatire economica, uitati-va pe rezultatele lor financiare, incearcati sa aflati mai multe detalii de la clientii care le-au folosit serviciile, sunati la autoritatea in domeniul turismului (ANAT), cautati pe internet date relevante privind experienta acestora in domeniu. Nu semnati niciodata un contract turistic cu o firma doar pentru ca va ofera un pret foarte bun. Verificati, de exemplu, daca are un sediu oficial unde sa puteti sa va adresati etc. Un bun instrument de verificare il reprezinta aplicatia lansata de noi sau puteti consulta datele oficiale de pe site-ul Guvernului (//turism.gov.ro/autorizare-turism/)”, au mai spus analistii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea