Vacante

#baklava #caviar #moussaka #branza fata #ulei de masline #xoriatiko #uzo #mancare mediteraneana #grecia #turism culinar #vacanta

Adrenalina la distanta de o furculita (VIII): Grecia

In Grecia, un singur fel de mancare contine kilograme de legume si cantitati uriase de condimente. Aceste ingrediente sunt, insa, combinate cu har, iar turistii care deja au gustat preparatele grecesti sustin ca sunt delicioase. De altfel, masa de seara a unor greci obisnuiti arata cam asa: masline colorate in nuante de negru si verde, cubulete de branza proaspata, un platou de aperitive tip Meze, si vin. La toate acestea se adauga un preparat din peste sau cotlete de miel la gratar plus un cos de fructe proaspete.

Daca iti place mancarea mediteraneana, Grecia este destinatia pe care o cauti. Nu de alta, dar preparatele de tip mediteranean isi au originea pe pamant grecesc. De altfel, grecii au fost decretati cei mai mari consumatori de legume din Europa.

In tara zeilor, traditia spune sa iti imparti mancarea cu prietenii. Acasa sau la restaurant, grecii isi ofera unul altuia sau turistilor numeroase preparate mai mult sau mai putin adrenalitice. Localurile in care poti consuma sunt foarte numeroase. De-a lungul strazilor, gasesti restaurantele denumite estiatorio sau taverne. Daca iti place mancarea rustica, iti recomand sa te opresti la o taverna deoarece aici vei servi cele mai autentice preparate grecesti.

In cazul in care iti place carnea la rotisor, psitaria este ceea ce cauti, iar in cazul in care esti barbat si vrei sa intri intr-o atmosfera greceasca neaosa, nu rata sa mergi intr-un kafenio. Acesta este un local rezervat numai persoanelor de gen masculin. Ei se strang aici pentru a bea cafea, uzo sau vin. Este interesant sa ii observi cum se animeaza pe subiecte care de politica sau barfesc despre ce se mai intampla in cartier.

Dulciuri gasesti la zaharoplastio care este un fel de patiserie cu produse zaharoase de unde poti procura, de asemenea, si fructe confiate.

Meze, ulei de masline si feta

Retetele grecesti sunt sezoniere. Astfel, mancarurile care contin mazare sau fasole alba sunt mai degraba mancaruri de iarna, in timp ce preparatele din peste se consuma mai mult vara.

De asemenea, in Grecia, aperitivele sunt foarte importante si destul de consistente. Acestea se numesc Meze sau Mezedes si contin paine, branza, masline etc. Daca iti doresti sa mananci paine traditionala greceasca, cere (pronuntat "horiatiko"). O recunosti dupa crusta  presarata cu seminte de susan.

Grecilor le curge prin vene ulei de masline si nu sange ca la toti ceilalti muritori. Ultimele statistici arata ca acest popor foloseste in jur de 20 de litri de ulei de masline de persoana pe an. Adica o cantitate enorma la care nu mai ajunge nicio tara din Europa. De altfel, acest tip de ulei este excelent in Grecia si se foloseste din abundenta la absolut toate mancarurile. In plus, numeroase studii afirma ca uleiul de masline este pasaportul pentru o viata mai lunga si pentru o sanatate de fier. Un fel de elixir al tineretii, as zice.

Branza feta este cea mai cunoscuta dintre varietatile de branza greceasca. De aceea, iti recomand sa mamanci macar o data acest gen de branza. Daca vacanta ta in tara zeilor este planuita pentru un timp mai lung si iti vei face cumparaturile de la magazinele din zona, iti recomand sa verifici etichetele produselor. Branza feta, de exemplu, se produce si in alte tari, deci este posibil sa ratezi sa mananci branza tipic greceasca. In plus, exista numeroase preparate de branza "clonate" pe pietele locale, de aceea poti fi pacalit destul de usor daca esti neatent.

Avgotaharo, un caviar unic in lume

este unul dintre preparatele traditionale ale Greciei. Contine in principal vinete si carne. Cei care au gustat din aceasta mancare sustin ca este delicioasa.

Pe lista mancarurilor pe care ar trebui neaparat sa le incerci, adauga si fava. Este un piure de boabe de mazare pisata care se amesteca cu ulei de masline. Insula Santorin este considerata a detine printre cele mai buna mancaruri de tip fava.  

Daca iti place caviarul, nu uita sa incerci avgotaharo. Acesta este un preparat specific grecesc care se produce numai in Grecia. De aceea, avgotaraho detine un foarte important in randul produselor de lux internationale.

Acest preparat isi originile in epoca bizantina cand comertul cu oua de peste sarate era una dintre activitatile de baza ale grecilor. Producerea acestui tip de caviar este in totalitate naturala si se bazeaza pe un procedeu unic. Cand femelele de chefal (pestele din icrele caruia se prepara avgotaharo) ajung la maturitate sunt pescuite, iar ovarele lor pline de oua sunt extrase in totalitate. Ovarele se sareaza si sunt pastrate integral pentru a conserva ouale care se afla in interior. Dupa ce se usuca, vor fi imbracate intr-un strat de cera si vandute consumatorilor.

Dintre dulciurile grecesti, pe langa , iti recomand glyko tou koutaliou. Acestea sunt fructe confiate in sirop de zahar.

Bauturile grecesti traditionale

Vinul grecesc (retsina) are un gust foarte particular deoarece contine rasina. In Grecia anticilor, rasina a fost folosita pentru a intregi procesul de conservare al vinului. Aceasta obisnuinta a ramas activa si in zilele noastre, de aceea vinul grecesc nu se aseamana cu nicio alta licoare din vita de vie pe care ai baut-o pana acum. Unora le place, altora nu. Ramane sa hotarasti singur.

Nu uita sa gusti Uzo. E tare, stiu, dar merita sa incerci macar o data.

De asemenea, adevaratii greci iti vor oferi cu placere o cafea greceasca. Mierea este un cuvant neputincios pentru a masura dulceata acestei cafele. Chiar daca nu esti innebunit dupa bauturile dulci, iti recomand sa fii amabil si sa primesti cadoul.

Tzatziki- reteta traditionala greceasca

Ingrediente:
3 castraveti mici
500 de grame de iaurt natural
3 capatani de usturoi
1 lingurita de marar maruntit proaspat
3 linguri de ulei de masline
Sare
Piper macinat

Mod de preparare:
Se taie castravetii, se pun pe o panza si se preseaza pana iese tot lichidul din ei. Apoi se pun bucatile de castraveti intr-un castron si se adauga iaurtul, usturoiul care a fost pisat in prealabil, mararul si uleiul de masline. Peste acesta compozitie se pun si cateva picaturi de otet sau de lamaie. Apoi se amesteca bine si se adauga sare si piper. La final, se acopera castronul si se pune la frigider timp de doua ore.

Pentru mai multe informatii despre turismul culinar, citeste despre Peru, Spania, China, Franta, Sicilia, Egipt, iar despre destinatii exotice aici

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea