Vacante

#vacanta #sicilia #paste #pizza #parmezan #pesto siciliano #nero d'avola #grillo #caciocavallo

Adrenalina la distanta de o furculita (VI): Sicilia

Mancarea are statut de religie in Sicilia, adica produce polemici, reuneste familii, iar retetele se pastreaza nemodificate de zeci si sute de ani. De aceea, daca iti doresti o vacanta asezonata cu mancaruri tipic mediteraneene, cu multe paste, dar si cu ditamai combinatii adrenalitice, Sicilia este ceea ce cauti. In plus, vei plati pentru un meniu mult mai putin decat ai scoate din buzunar in Italia continentala.  

preparatInfluente straine

Turistii care au vizitat Sicilia au ramas uimiti de diversitatea produselor culinare. Ei sustin ca pe aceasta insula parca ar manca in acelasi timp in Grecia, Franta, Turcia si, bineinteles, Italia. Si au dreptate. Multe dintre principalele ingrediente ale bucatariei siciliene au fost “importate” din tarile care au cucerit, pe rand, insula.

De exemplu, grecii au fost cei care au adus maslinele. De atunci, acestea, precum si uleiul care se prepara din ele, constituie baza mancarurilor siciliene. Si este un obicei foarte sanatos pentru ca, in Sicilia, nu vei gasi mancaruri grase asa ca meniurile siciliene, chiar daca sunt uriase din punctul de vedere al cantitatii, nu produc neplaceri celor cu probleme de silueta. Tot de la stramosii greci, insula a mostenit ricotta sarata (un fel de urda), precum si vinul.

Romanii au venit cu obiceiuri culinare mai sofisticate: sepia umpluta sau caltabosii, in timp ce condimentele au ramas mostenire de la bizantini. La randul lor, normanzii au adus morunul uscat si sarat pe care in Sicilia il vei intalni sub numele de baccala.

Mama mia… paste

Evident, pastele sunt nelipsite de la masa italianului. In supermarket, zona rezervata pentru paste este de aproximativ trei ori mai mare decat intr-un magazin dintr-o alta tara. Exista numeroase feluri de paste care, asezonate cu sosurile autohtone creeaza mii si mii de combinatii culinare. Acest preparat este consumat, de obicei, la pranz pe post de primul fel de mancare. Parmezanul este nelipsit deoarece, sustin bucatarii italieni, intregeste gustul pastelor. In cazul Siciliei, branza nu este niciodata consumata in asociere cu pastele, care contin si peste. Este impotriva principiilor culinare ale sicilienilor.

De departe cel mai interesant preparat pe baza de paste este pesto siciliano , care contine un sos facut din busuioc. Iti recomand sa incerci macar o data aceasta delicatesa. De asemenea, poti opta pentru pastele cu sos de rosii si marar salbatic. Mararul salbatic (finocchietto in italiana) este dulce la gust si se cultiva cu preponderenta in Sicilia.

Vin si branza

Vinul este intotdeauna prezent la masa sicilianului, nu de alta, dar pe insula se gasesc cele mai multe vinuri nobile din intreaga Italie. Iti recomand sortimentele de Nero d’Avola sau de Grillo . Sunt foarte placute la gust si preparate astfel incat sa nu produca mahmureala, sustin cei care le-au incercat.

Au si sicilienii cascaval. Il gasesti sub denumirea de caciocavallo . Este rotund ca o minge si are gust destul de asemanator cu cascavalul romanesc. Daca iti doresti ceva mai special, chiar adrenalitic, iti recomand purpette. Ai grija, gusta cu prudenta pentru ca s-ar putea sa iti ia gura foc deoarece acest preparat din branza contine chili.

Legume adrenalitice

Ai mai mancat vreodata bucati de rosii uscate, apoi unse cu ulei si otet? Banuiesc ca nu. Macar pentru aceasta delicatesa culinara si tot merita se mergi in Sicilia. Ai mai mancat vreodata vinete umplute , “machiate” si gatite in asa fel incat sa crezi ca e carne? Daca esti vegetarian, macar pentru vinete si tot merita sa mergi pana pe insula din sudul Italiei. In plus, vinetele le gasesti si asezonate cu usturoi, mozzarella, parmezan etc.

In aceeasi categorie de legume adrenalitice intra si ardeii marinati. Sunt foarte buni la gust si se combina cu fructe de mare.

In cazul in care iti place sa mananci la fast-food, nu rata arangina. Are aspect de gogosa, insa contine orez, sunca, branza, carne tocata si rosii. O gasesti la mai toate magazinele italiene. Cei care sunt fanii amestecului dintre sarat si dulce au la dispozitie salata de portocale. Acestea sunt culese proaspete din pom si asezonate cu ulei de masline, sare si piper.

Cat costa mancarea siciliana

In Sicilia absolut totul este mai ieftin decat in restul Italiei. Nici mancarea nu face exceptie. Majoritatea restaurantelor siciliene ofera meniuri complete cu doua feluri de mancare si un desert. Un asemenea meniu costa aproximativ 13 euro. O arangina costa 1.5 euro. O pizza de dimensiuni normale costa in jur de 3 euro, depinde de ingrediente sau de locul in care mananci. Pentru o portie de vinete umplute platesti aproximativ 7 euro.

Reteta- Vinete umplute

3 vinete
4 catei de usturoi
4-5 rosii coapte bine
100 grame de cascaval
50 g de branza
Busuioc dupa gust
Sare
Piper
Ulei

Mod de preparare

Se taie vinetele in lungime, se cresteaza adanc pulpele dupa care se pun la fiert pentru 10 minute. Se pun la racit pe o foaie de copt sau pe orice recipient care absoare apa pentru ca, mai apoi, sa se puna intr-o tava care a fost unsa cu ulei. Fantele create se umplu cu usturoi si cascaval. Nu uita sa presari busuioc si sos de rosii din belsug.

Pentru a prepara sosul de tomate, se prajeste usturoiul. Apoi, acesta se indeparteaza si nu va mai fi folosit. In uleiul ramas, se adauga rosile care au fost decojite si taie rondele si se rumenesc 5-10 minute, timp in care se amesteca incontinuu. Se adauga sare, piper si busuioc.

Acum este momentul sa te intorci la vinete si sa le pudrezi cu branza data prin razatoare si sa le asezonezi cu ulei. Mai trebuie doar sa le introduci pentru 30 de minute in cuptorul incins.

Pentru mai multe informatii despre turismul culinar, citeste despre Peru Spania, China, Franta, iar despre destinatii exotice aici

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea