Vacante

#vacanta #china #beijing #shanghai

Adrenalina la distanta de o furculita (IV): China

China. Ce iti vine in minte cand te gandesti la China? Cumva un caine intr-o ciorba aburinda sau, poate, picioruse crocante de gandaci? Sau esti si mai extremist in ale gastronomiei si deja te gandesti la un serpisor incolacit inofensiv langa putina verdeata? Toate acestea ti se par oripilante? Ei, trebuie sa stii ca pentru chinezi sunt delicioase. De asemenea, pentru ei, mancarea este un ritual sacru care include o dragoste pasionala cu multe "sacrificii" si o efervescenta pasiune.

Daca esti turist in China (in special la Beijing) si nu ai prieteni si te simti singur, nu trebuie decat sa ii spui unui localnic aceste cateva cuvinte magice: Chi fan le ma. Tocmai ai pronuntat unul dintre saluturile traditionale chineze care semnifica "Ai mancat?".  Imediat vei observa capacitatea exceptionala a acestei formule de a te transforma instantaneu dintr-un turist singuratic intr-un chinez neaos acceptat cu zambetul pe buze de toti locuitorii acestei tari.


Toate vietatile se gasesc pe farfuria chinezeasca


China detine cea mai mare varietate de mancaruri din lume- in jur de 5 000. Ai nevoie de o singura inghititura pentru a ghici fara probleme influentele geografice, conditiile climatice, resursele naturale, obiceiurile locale sau factorii sociali si culturali care si-au pus amprenta in fiecare produs culinar chinez.

De exemplu, in nord-est se folosesc aromele puternice precum usturoiul, otetul sau sosul de soia. Daca mergi in vacanta in aceasta zona, ai ocazia sa mananci cea mai autentica Rata "vopsita" de Beijing. In vest, la Sichuan, chinezii mananca foarte piperat si condimentat pentru ca numai in acest fel reusesc sa suporte frigul si umiditatea specifice acestei regiuni. Carnea de vita este, de data aceasta, principalul aliment consumat. Se spune ca in zona de sud se mananca cea mai buna mancare din China. Sa mananci bine inseamna pentru chinezul sudist sa consumi macar un fel de mancare care sa contina: serpi, maimute, soareci, larve, gandaci etc. In sud-estul celei mai intinse tari de pe glob gasesti legume, peste sau crustacee de apa dulce.  

O perioada excelenta pentru a vizita China este in momentul in care vine primavara chinezeasca. Pentru chinezi, Sarbatoarea Primaverii este la fel de importanta precum Anul Nou pentru europeni. Aceasta sarbatoare, nu are o data fixa, dar de obicei, cade in perioada dintre 20 si 30 ianuarie. Vei observa ca intre aceste date, fiecare aliment de pe masa chinezeasca are semnificatia lui: portocalele aduc noroc, pestele bani, puiul aduce inca o data noroc, iar branza si soia, speranta de imbogatire .


Frigarui de viermi de matase, scorpion si caine


Aproape orice mancare chinezeasca este adrenalitica. Daca nu prin ingredientele "exotice" care ii atrag sau, din contra, ii indeparteaza pe vizitatori, macar prin estetica.

De exemplu, cand privesti fotografia alaturata iti dai seama ca privesti o rata? Si, totusi, asa arata Rata vopsita, unul dintre preparatele traditionale chineze. Pe farfuria din imagine vezi piele de rata crocanta (bucatile rosii). Chinezii considera ca pielea este cea mai hranitoare partea a ratei. Ceea ce vezi cu galben sunt un fel de pite de porumb, iar alaturat lor se identifica foarte usor de data aceasta, bucatele de ceapa si castravete. Toate ingredientele se pun in acea pita care mai apoi se ruleaza precum o clatita si se mananca.

In fotografia alaturata se lafaie pe farfurie Gulaoru sau Porcul caramel. Aceste este un fel de mancare mai putin obisnuit pentru stomacul europeanului din cauza ca dulcele este amestecat cu saratul. Peste bucatile de porc prajite s-a adaugat un sos foarte dulce si caramelizat, in plus. De asemenea, acest fel de mancare se orneaza cu ardei si ananas si… degustare placuta.

In ceea ce priveste frigaruile de caine sau de scorpion, le vei gasi in Beijing, daca le cauti bine. Piata este singurul loc in care le gasesti la sigur. Tot aici ti se ofera si viermi de matase sau lacuste la tigaie la preturi foarte accesibile. Chinezii din capitala nu prea consuma aceste feluri de mancare. De aceea, umbla vorba prin targ, ca "delicatesele" de reptile, maimute sau insecte sunt doar o maniera de a atrage turistii.

Ai putea sa dai o fuga pana la Shanghai daca iti doresti mult, mult de tot o tocanita de caine. Mancarea de sarpe se prepara numai in restaurantele scumpe si este rezervata doar pentru cei dispusi sa plateasca oricat pentru a degusta aceasta reptila. In schimb, meduzele si intestinele de orice fel le gasesti in majoritatea restaurantelor.


Recomandari


Alege sa gusti din cat mai multe mancaruri. Chinezii fac acest lucru la absolut fiecare masa. Ei considera ca mancarea este una dintre cele mai mari placeri ale omului si adora savoarea si gusturile diferite, astfel incat transforma actiunea de a manca intr-o adevarata distractie.

Preturile difera foarte mult. De exemplu, cu aproximativ 0,25 de dolari poti manca enorm de mult intr-un restaurant normal. Pentru acelasi meniu  poti plati peste 100 de dolari daca alegi un local de lux. In general,insa  mancarea chinezeasca este de 5-6 ori mai ieftina decat mancarea occidentala.

Cand un chinez ciocneste cu tine, este neaparat necesar sa tii un discurs.

Nu te juca cu betisoarele. Desi par inofensive, principalul lor scop in viata este sa iti tinteasca irisul.  De asemenea, in momentul in care ai terminat de mancat, este indicat sa le asezi langa bolul de orez si nu sa le infigi in orez.

Pentru mai multe informatii despre turismul culinar, citeste despre Spania aici, despre Franta aici, iar despre destinatii exotice aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea