Vacante & Calatorii

#vacanta #spania #mancare

Adrenalina la distanta de o furculita (III): Spania

Spaniolii traiesc pentru jumatatea de jos a corpului lor, adica pentru mancare si pentru sex. Asa spun ei. In cazul in care viata sexuala merge bine, iar stomacul este satisfacut, spaniolul exclama entuziast ca totul este “estupendo” ( formidabil minunat si uimitor, toate la un loc). Iata, in continuare, cateva mancaruri adrenalitice spaniole pe care poti sa le degusti in momentele cand iei o pauza de la vizitat vechile ziduri iberice sau monumentele lor istorice.

Vrei nu vrei, daca pleci in vacanta in Spania, tocmai ti-ai "stampilat pasaportul" pentru o "dieta" cu orez, cartofi si fructe de mare. Ce inseamna acest lucru? In primul rand, tocmai ai fost de acord sa-ti iei adio de la painea cea de toate zilele care nu lipseste la nicio masa de romani. paella

Spaniolii prefera orezul sau cartofii, in timp ce painea o folosesc numai la antreu si atunci neaparat unsa cu putin ulei de masline. Gestul de a spune "da" orezului si cartofilor se aseamana cu declaratia de iubire vesnica dintr-o casatorie. La inceput (in primele zile de vacanta), sa mananci orez, ti se pare o idee foarte buna. Sau macar o greseluta atractiva. Dupa un timp (cam o saptamana de mancat orez), greseluta se transforma in greseala capitala cu G mare pentru ca iti dai seama ca stomacul tau deja nu mai tolereaza nicio gura de tortilla de patatas  (o mancare cu straturi si straturi si numeroase straturi de cartofi) si nicio furculita de paella valenciana  (una dintre mancarile traditionale spaniole care contine mult orez).

Alternativa fericita a acestui mariaj nu este divortul cum s-ar putea crede, ci fructele de mare. Imediat ce iti dai seama de acest lucru, vor incepe sa inoate in farfuria ta tot felul de animalute cu picioruse si antenute, carapace sau clesti.

Delicii surprinzatoare- langusta vie si moluste

Gasesti in vestul si in sudul Spaniei cele mai bune preparate din orez si din fructe de mare. In cazul in care iti plac fripurile si carnea gatita la abur, ar fi indicat sa mergi in centru penisnulei Iberice, iar daca preferi preparatele din peste, regiunile din nordul tarii sunt ideale. Dintre acestea, cea mai adrenalitica mancare spaniola pare de departe ciorba de langusta.

Bucatarii spanioli sustin ca este neaparat necesar ca langusta sa fie vie in momentul in care se pune la gatit deoarece numai asa carnea animalului va ramane frageda. Pentru a o impiedica sa agite numeroasele ei picioruse, se leaga animalutul, apoi se pune in apa fierbinte si sarata dupa gust. Cei mai credinciosi, pot adauga, tot dupa gust, si o rugaciune pentru bietul crustaceu.

De asemenea, iti recomand empanada de caracatita, un fel de placinta care contine in interior carnea acestei moluste, atat de apreciata de catre poporul iberic. Spaniolii spun ca mancarurile din caracatita sunt delicii simple, dar surprinzatoare pentru papilele gustative.

Pentru cei care sunt interesati de o reteta traditionala spaniola, am ales Pulpo a la Gallega, una dintre mancarurile tipice din regiunea Galitia.

Ingrediente:

1 caracatita de 1kg si jumatate
2 frunze de dafin
3 catei de usturoi
1 lingura de piper.

Mod de preparare

1)   Se spala bine caracatita
2)   Se pune 1 litru si jumatate de apa la fiert
3)   Se adauga dafinul, sarea si usturoiul in apa
4)   Se adauga caracatita in momentul in care a clocotit apa si lasati-l la fiert 50 de min.
5)   Se scoate caracatita de la fiert si taiati-o in bucati mici
6)   Se adauga peste ea un amestec din sare si ulei si lasati caracatita la inmuiat timp de 1 ora si jumatate
Se poate servi cu diferite garnituri.

Sangria - licoarea zeilor

Mancarea iberica, adrenalitica sau nu, merge cu sangria, bautura traditionala spaniola. Prima gura de sangria iti da impresia ca tocmai ai gustat o licoare cu aroma magica care i-ar putea face fanii ei chiar si pe zeii din Olimp.

Sangria este, de fapt, un preparat dintr-un vin bun in care s-au lasat la macerat tot felul de fructe timp de o zi si o noapte. Cu putin zahar  si o picatura de coniac, aceasta bautura este nemaipomenita in zilele toride de vacanta in care te-ai lasat molesit de vizitele lungi si de soarele arzator.

Mancaruri de provenienta spaniola poti gasi si in Romania in magazinele Carrefour (Baneasa, Orhideea si Colentina), iar mancare gata preparata la restaurantele Sangria (str. Caderea Bastiliei nr. 78) si Valencia (str. Dr. Leonte nr.12).  

Prima parte a acestui articol o gasesti aici. Partea a doua a acestui articol o gasesti aici.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentru vacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.

Pentru cele mai interesante destinatii de vacanta, aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro

Oferte pentru tine

  •   2008-10-07
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Violeta Neamtu

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului