Vacante

#franta #mancare #vacanta

Adrenalina la distanta de o furculita (II): Franta

Franta pare de departe una dintre tarile cele mai "desucheate" cand vine vorba despre mancare. Iti recomand, ca in timpul vacantelor tale in Hexagon, sa nu ratezi ocazia de a intreprinde si o peripetie culinara. Te vor uimi numeroasele feluri de mancare, modul lor de preparare precum si ingredientele combinate cu arta. Nu degeaba, Franta a castigat acum cativa ani medalia de aur pentru cea mai delicioasa si fancy bucatarie de pe glob.  

fois grasInca de la aperitiv vei avea surpriza sa descoperi ca vinul este de fapt vedeta incontestabila a tuturor meselor deoarece, pentru francezi, un aperitiv clasic inseamna un vin bun si nu o gustarica asa cum suntem noi obisnuiti de la mesele romanesti. De asemenea, desertul clasic in Franta este o bucatica de branza destul de greu de mancat pentru nasurile mai sensibile.
 

Aventura cu fois gras
 

Ficatul de gasca sau merele nu lipsesc aproape niciodata de pe platorile de mancare ale francezilor. In ceea ce priveste ficatul de gasca, acesta se inscrie printre mancarurile traditionale frantuzesti, dar modalitatea prin care se prepara a nascut numeroase controverse in toata lumea.

Este atacat procedeul de ingrasare fortata a gastelor care sunt indopate cu diferite graunte pentru a avea un ficat potrivit pentru preparea de fois gras. Francezii folosesc, cam de patru ori pe zi, un fel de pompe prin care introduc graunte in mod fortat in gatul gastelor. Acest procedeu de indopare este cunoscut inca de pe vremea egiptenilor si a fost folosit chiar si de romani.

Este o aventura sa mananci fois gras. Trebuie sa stii sa il invaluiesti, sa il impresionezi, si abia apoi te lasa sa-l mananci. Dintre mancarurile care contin fois gras, cele mai adrenalitice par a fi terrine de fois gras servit cu marmelada de ceapa sau fois gras cu ananas caramelizat.
 

marPeripetie cu mere
 

Francezii nu te vor dezamagi nici in ceea ce priveste prepararea merelor. Imaginatia lor bogata a inventat zeci de feluri de mancare in care principalul actor este marul. Pare ca locuitorii Hexagonului stiu pe dinafara numeroasele efecte binefacatoare ale acestui fruct. Conform manualelor care aduc elogii legumelor si fructelor, marul protejeaza de virusuri, de bacterii si de intepaturile veninoase. De asemenea, exista numeroase studii care atesta ca daca veti consuma un mar pe zi, aveti mai putine sanse sa va imbolnaviti de Alzheimer sau Parkinson.

Omul antichitatii care se hranea cu vanat si ierburi si cine mai stie ce mai gasea el in vremurile acelea a descoperit fructul lui Adam inca de pe vremea neoliticului. Chinezii rontaie mere de acum 3000 de ani, iar in Europa a fost introdus cam in perioada in care romanii erau stapani pe continent. De atunci speciile s-au diversificat, astfel ca, astazi, exista aproximativ 20 000 de feluri diferite de mere.

Exista zeci si zeci de mancaruri sau bauturi frantuzesti preparate din mar. Iti recomand Marul dragostei (la pomme d’amour), un preparat dulce, asemanator ca aspect cu merele pe care le gasesti la talciocurile romanesti, dar destul de diferit la gust.
 

Mancaruri frantuzesti adrenalitice
 

Franta te provoaca cu numeroase mancaruri cel putin bizare prin maniera lor de pregatire sau prin ingrediente. Dintre acestea, terrine de lapin si magret de canard se inscriu printre cela mai adrenalitice.

Terrine de lapin face parte din categoria "ceva de speriat". Francezii taie iepurele cu arta, il inchid ermetic intr-o cratita si adauga cateva felii de morcov si niste ceapa. La final il stropesc cu vin si il lasa la copt. Este o greseala grava daca comanzi terrine de lapin cand iti este foame pentru ca vei avea de asteptat ore si ore, adica timpul necesar de care iepurele are nevoie ca sa se rumeneasca pana ce partea de sus a carnii se transforma in gelatina. Plus ca acest fel de mancare se consuma numai rece, in concluzie, mai adauga cateva ore de asteptat pana mancarea ajunge la temperatura camerei.

Francezii spun despre terrine de lapin ca este ravissant, adica fermecator, nemaipomenit si incantator, toate la un loc.

Magret de canard este, de asemenea, o mancare adrenalitica. Magret este denumirea frantuzeasca pentru pieptul ratei pe care francezii il considera ca fiind cea mai buna parte a acestei pasarii. Ca totul sa fie absolut ideal, este indicat sa nu se inlature pielea si, astfel, magretul se va praji pur si simplu perfect. 

Bucatarii francezi sfatuiesc sa se consume magret de canard cu sos de portocale, prune, migdale, miere, praline, ciuperci plus alte minunatii. Care este impresia gurii dupa ce ai mancat acest fel de mancare? Un deliciu, spun francezii.

Gasesti toate aceste preparate in meniurile tuturor restaurantelor frantuzesti la preturi cuprinse intre 10 si 20 de euro.

Partea intai a acestui articol o gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea