Vacante

#bacsis #meze turcia #cafea turceasca #mancare in turcia #turcia #restaurant in turcia

8 lucruri de stiut la un restaurant in Turcia

Mancarea turceasca este cunoscuta pe plan mondial , in special datorita preparatelor de tip fast food. Mesele incep cu supe sau aperitive numite meze, continua cu felul principal, care are la baza carne sau peste si sfarsesc cu dulciuri si cafea turceasca . Daca te afli in vacanta in turcia si mergi sa iei masa in oras, iata in continuare 8 lucruri pe care este bine sa le stii.

1. Multe preparate au la baza pestele si fructele de mare

Gratie asezarii sale, Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Egee si Marea Marmara face ca bucataria Turciei sa contina numeroase preparate din peste si fructe de mare. Cand vrei sa mananci asa ceva, este bine sa alegi localurile aflate in zonele de coasta, pentru a fi sigur ca preparatele sunt proaspete.

2. Bucataria turceasca este compusa din carne, legume si fructe de sezon

Bucataria turceasca este cunoscuta pentru cateva preparate: kebab, baclava ( baklava ), rahat (lokum), ayran (bautura pe baza de iaurt) si raki (bautura traditionala). Aperitivele (meze) sunt asemanatoare cu cele din Egipt si se servesc pe farfurii mici, continand cele mai diversificate produse, de la fainoase la fructe si carne. Tot ca in Egipt, in bucataria turceasca se serveste humus si orez, acesta din urma fiind preparat in numeroase feluri, prin amestecuri de ierburi aromatice si condimente.

Ca si in Egipt, in Turcia se prepara un soi de chiftelute, numite kofte, din carne tocata si mirodenii, care apoi sunt fie fierte, fie prajite, puse la cuptor sau pe gratar.

Daca in Grecia se servesc dolmades , in Turcia sarmalutele din orez, invelite in foi de vita, se numesc dolma. Acest preparat se poate servi fie ca meze, la aperitiv, fie ca fel principal. Indiferent ca-ti place sau nu mancarea turceasca, cu aromele sale specifice, trebuie sa incerci dulciurile, la care turcii exceleaza si care merita toata atentia. 

3. Exista ritualuri de servire a mesei

In Turcia se poate manca atat in stil continental (furculita in mana stanga si cutitul, in dreapta) cat si direct cu mana, in special carnea de pasare sau de peste. Cu toate acestea, cea de-a doua varianta este mai intalnita la mesele particulare, in public folosindu-se tacamurile. In perioadele in care au loc sarbatori religioase, turcii mananca folosindu-si numai mana dreapta. Ca in multe alte tari, nu este apreciat gestul de a vorbi cu gura plina.

4. Mesele sunt si un moment de socializare

In Turcia, masa constituie un motiv pentru ca lumea sa stea de vorba, sa-si impartaseasca impresiile sau sa vorbeasca despre ultimele noutati aparute. De aceea, localurile pot fi zgomotoase. In timpul mesei, se obisnuieste sa se fumeze. Cu toate acestea, trebuie sa intrebi sau sa verifici, pentru a sti sigur ca este permis fumatul in respectivul local.

5. Cafeaua turceasca este nelipsita

In general, cafeaua turceasca este servita dupa felul principal, la desert. Acesta din urma este reprezentat de obicei de dulciuri (turkish delight), rahat, diverse prajituri precum baclavaua. Cafeaua turceasca este de obicei tare si poate fi servita fara zahar (sade), cu putin zahar (az sekerli), cu zahar intr-o cantitate medie (orta sekerli) sau cu mult zahar (sekerli). Cafeaua este insotita de un pahar cu apa.

O latura dezamagitoare pentru cei care viziteaza Turcia pentru prima data o constituie faptul ca traditia cafelei la nisip aproape a disparut. Desi cafeaua la nisip este o experienta deosebita pentru orice turist, in Turcia nu prea mai este intalnit acest mod de preparare. In resorturile hoteliere, cafeaua este una obisnuita si, pentru a putea bea o cafea facuta in stil traditional (dar nu la nisip), trebuie sa mergi intr-un restaurant obisnuit. Cu cat este mai frecventat de localnici, cu atat cafeaua va fi mai autentica. Reteta prepararii acesteia o gasesti aici.

6. Apa curenta nu este potabila

In Turcia este recomandat sa nu se consume apa de la robinet. Este preferabil consumul apei imbuteliate, insa adesea aceasta este inlocuita de ceai, servit cald sau rece. La restaurante, vanzatorii de ceai (cayci) servesc clientii de pe o tava cu maner, plina cu paharele de sticla transparenta, mici si indesate cu frunzele din care este pregatita aceasta bautura.

7. Nota de plata apartine persoanei care a facut invitatia

Conform normelor de conduita din Turcia, intr-un grup de persoane, cel sau cea care a facut invitatia la restaurant trebuie sa achite nota de plata la final.

8. Bacsisul este apreciat

In Turcia, se poate lasa un bacsis de 10% din nota, iar in restaurantele pretentioase acesta poate ajunge la 15%. Bacsisul este lasat de persoana care plateste pentru masa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea