De prin lume adunate

#and bjork #of course #teatru #cronica #sex #radu_afrim

And Bjork, of course

Dupa ce ai vazut And Bjork , of course este foarte posibil sa ramai cu o singura intrebare: cum ar fi lumea daca sexul nu ar constitui un act interzis minorilor, obscur pentru femeile de la o anumita varsta, oripilant pentru majoritatea batranilor si, in general, un gest pe care il faci in anumite circumstante si cu anumite persoane. Cum ar fi?

Radu Afrim incearca sa sugereze prin And Bjork , of course ca pedofilii, de exemplu, ar fi priviti doar ca niste oameni cu anumite deviante, ar fi intelesi si nu ar mai face puscarie. De asemenea, minorii abuzati de parinti nu ar mai trai dramele in care sunt tarati atunci cand sunt violati. Nici macar barbatii nu ar mai vana unele femei doar pentru sex, in timp ce femeile ar renunta la foarte multe prejudecati legate de sexualitatea lor.

In cazul acesta, lumea ar fi mai buna, oare? In piesa se sugereaza ca oricine merita un pic de toleranta. De altfel, de-a lungul intregului spectacol, toate personajele demonstreaza ca sunt corupte si depravate. Si ca, in general, nimeni nu este indreptatit sa il judece pe celalalt.

Daca nu interpretezi in acest fel spectacolul lui Radu Afrim, atunci vei pleca de la teatru cu impresia ca tocmai ti-ai pierdut timpul. Ca And Bjork, of course este o piesa ca sa fie, un mare rateu din cariera unui regizor care a luat doua premii UNITER, dar care s-a saturat sa fie "cel mai bun" si vrea in mod intentionat sa o dea in bara.

Subiectul spectacolului este simplu. Sase personaje participa la un curs pentru ca li s-a promis ca aceasta experienta ii va schimba total.

La inceput, oamenii stau crispati pe scaune in fata treinaritei zambarete care incearca cu disperare sa lase impresia ca stie multe si face multe. Nu este asa, iar, in curand, personajele isi dau seama de acest fapt. Si totusi, intre ei s-a creat o legatura atat de puternica incat nu mai vor sa plece nicaieri. Aceasta legatura este intarita de ipocrizia de care fiecare individ da dovada. Iar de aici complicatii, alergaturi, rasete, mangaieri lascive.

Scenele in care se sugereaza sexul, chiloteii expusi ai actritelor si unele glume reusite par a fi principalul punct de atractie al piesei. Nimic altceva. Asa au crezut o parte dintre spectatorii care au vazut And Bjork, of course. Ramane, totusi, sa decizi singur cat de valoros este acest spectacol.

And Bjork, of course de Thorvaldur Thorsteinsson in regia lui Radu Afrim se joaca la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti. Radu Afrim este unul dintre regizorii momentului, in special, pentru numeroasele premii pe care le-a castigat si pentru aprecierile elogioase din partea unor personalitati de marca ale teatrului romanesc si strain.

Radu Afrim a castigat de doua ori premiul UNITER in anii 2006 si 2007 pentru piesele Plastilina, respectiv joi.megaJoy. De asemenea, anul acesta esta nominalizat la aceleasi premii pentru spectacolul Omul Perna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea