De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeu #expozitie #muzeul storck #frederic stork #cecilia cutescu storck #scuptura #pictura

Ce vizitam azi: Muzeul Storck

In centrul capitalei, pe una sintre strazile aglomerate se afla o cladire care iese in evidenta prin eleganta. Muzeul de arta al familie de artisti Storck, caci despre el este vorba, este martorul tacut al generatiilor de sculptori si pictori care au creat opere remarcabile.

Mic istoric

Casa Storck a fost construita intre anii 1911-1913 de arhitectul Alexandru Clavel, dupa proiectele sotilor Storck. Cladirea este conceputa in stil anglo-normand, iar fatada principala este decorata cu motive ornamentale in piatra: brauri, ancadramente si basoreliefuri realizate de Frederic Storck. Interiorul adaposteste mai multe picturi realizate de cecilia cutescu storck.

Picturile murale, usile sculptate in lemn, basoreliefurile incrustate in fatada, fantana interioara sculptata in piatra sunt doar cateva dintre atractiile acestui muzeu declarat monument istoric. Cladirea adaposteste operele de arta a familiei Storck: picturile Ceciliei Cutescu-Storck si sculpturile lui Karl Storck, Carol Storck si ale lui Frederic Storck. Atelierele de lucru ale artistilor au fost deschise permanent pentru vizitatori ca muzeu de arta, familia pastrand pentru folosinta proprie spatiul de locuit.

Sculptorii Storck au impus Bucurestiul inceputului de secol XX moda portretului de salon. Acestia au realizat portrete ale familiei domnitorilor si regilor Romaniei, iar Karl Storck a realizat statuia spatarului Mihail Cantacuzino, din fata Spitalului Coltea, iar Carol Storck este creatorul monumentul lui Carol Davila din fata Facultatii de Medicina. Pictorita Cecilia Cutescu-Storck a realizat pictura interioara a Bancii Marmorosch-Blank, proiectata de arhitectul Petre Antonescu.

Familia Storck

Cel care a intemeiat "dinastia" Storck este artistul Karl Storck. Acesta a venit in Romania la jumatatea secolului XIX., unde lucreza pentru inceput intr-un atelier de bijuterie. Apoi lucreaza in modelarea de stucaturi. Studiaza sculptura la Viena si Munchen. Karl Storck a fost intemeietorul scolii de sculptura romaneasca si profesor de scuptura la Scoala de Belle-Arte.

Cei doi fii au lui Karl, Carol si Frederic, impartasesc pasiunea tatalui pentru sculptura. La randul lor, acestia se casatoresc cu artiste. Pictorita Cecilia Cutescu Storck devine sotia lui Frederic si impreuna au doua fiice. Fiii acestora continua traditia artistica a familiei si devin scuptori, arhitecti si designeri.

Karl Storck a fost primul profesor de sculptura in Scoala de Belle-Arte infiintata de Theodor Aman in anul 1864. I-a urmat ca profesor fiul sau, Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck care in 1916 devenea prima femeie profesor intr-o Academie Nationala de Arte in Europa.

Muzeul Storck

Patrimoniul muzeului este constituit din sculptura si desenele celor trei sculptori Storck, din pictura si grafica Ceciliei Cutescu Storck, din colectia de numismatica ce a apartinut lui Frederic Storck si din plachete si medalii colectionate si create de acesta. Muzeul mai cuprinde pictura semnata de Romeo Kunzer, acuarele create de Carol Popp de Szathmary, o colectie de sculptura religioasa si o colectie de arta populara, care au apartinut familiei Storck.

Muzeul de Arta "Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck" a fost organizat in 1951 pentru a valorifica creatia sculptorilor din familia Storck, fondatori ai scolii romanesti de sculptura, precum si creatia pictoritei Cecilia Cutescu-Storck. In muzeu sunt expuse si o varietate de portrete, nuduri, capete de expresie in bronz si marmura, medalii, plachete si piese cu valoare numismatica care au apartinut lui Frederic Storck. Muzeul Storck detine bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national.

Unde se afla si cand se poate vizita muzeul

Muzeul Storck se afla pe strada Vasile Alecsandri, la numarul 16, in zona Piata Romana. Este deschis de miercuri pana duminica, intre orele 9-17. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar taxa pentru fotografiat este de 15 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea