Spiritualitate

#Sfantul Apostol Iuda Tadeu #Sfantul cauzelor pierdute

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: Sfantul cauzelor pierdute: Sfantul Apostol Iuda Tadeu

Cu totii am avut sau avem uneori de trecut prin situatii disperate, aparent fara nici un fel de solutie – situatii de familie, de serviciu, de sanatate, de relatii interumane greu de gestionat etc. Nu deznadajduiti, rugaciunea catre sfantul Apostol Iuda Tadeu se inalta exact in astfel de momente, iar Dumnezeu aude, apar solutii imposibil de prevazut, bolile işi gasesc leac, relatiile umane se imbunatatesc... Sfantul Apostol Iuda Tadeu este prin excelenta „patronul” cauzelor aparent pierdute!

Aflati citind mai departe: cine este acest sfant apostol, un exemplu rasunator de ajutor – cu raza de actiune la nivelul Statelor Unite ale Americii şi nu numai.

Cine este Sfantul Iuda Tadeu?

Sfantul Apostol Iuda Tadeu, unul dintre cei 12 Sfinti Apostoli, este in acelasi timp unul dintre cei patru fii ai lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Atunci cand Iosif teslarul a luat-o in grija pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, acesta era in varsta si avea deja copii mari, de la sotia sa care trecuse la Domnul; Iacob, Iosie, Simon si Iuda sunt fiii sai, asa cum sunt pomeniti in Evanghelia dupa Matei.

Fuga in Egipt

Dupa intoarcere, Iosif a dorit sa isi faca testamentul si L-a trecut intre mostenitori si pe Iisus, Fiul Fecioarei Maria; dar Iuda, fiul sau, s-a opus, ca neavand ei aceeasi mama. Nu la fel a facut Iacob, care L-a primit pe Mantuitorul impreuna mostenitor la partea sa, de aceea Sfantul Apostol Iacov, primul episcop al Ierusalimului, se si numeste ”fratele Domnului”. Mai tarziu realizand Iuda greseala facuta din nestiinta si din zavistie (invidie), s-a cait amarnic si nu a mai indraznit sa spuna ca este fratele Domnului, ci numai ”ruda Domnului si fratele lui Iacov”!

Dupa inaltarea Mantuitorului, Sfantul Apostol Iuda Tadeu L-a propavaduit pe Domnul in diferite tari, precum Iudeea, Galileea, Samaria, Idumea, in cetatile Arabiei, Siriei si Mesopotamiei, Georgia, Armenia şi Iranul de azi...

Sfantul Apostol Iuda Tadeu a suferit mucenicia in anul 66, la Araz (in vremea sa, Armenia; actualmente Iran). Samanta crestinismului sadita de el a dat rod bogat, Armenia fiind primul stat din lume declarat crestin, in anul 301. Abia dupa 12 ani, in anul 313, imparatul Constantin cel Mare semna Edictului de la Milano, care consfintea incetarea persecutiei religioase asupra crestinilor din intreg Imperiul Roman...

Ortodoxia nu a prea pastrat obisnuinta rugaciunii catre acest sfant apostol, desi il sarbatorim in calendarul ortodox la data de 19 iunie. Dupa Marea Schizma de la 1054, catolicii au continuat insa sa il venereze, considerindu-l patronul cauzelor pierdute, al situatiilor disperate, al situatiilor imposibile .

Mii de marturii. Ajutator in situatii disperate, aparent fara iesire

St Jude Children’s Research Hospital din Memphis este poate cel mai bun – sau cel mai celebru – exemplu in acest sens (St Jude este numele Sfantului Apostol Iuda Tadeu, in limba engleza). Acest centru medical si de cercetare a fost numit in anul 2010 cel mai important spital pentru copiii bolnavi de cancer din SUA si de asemenea a fost incadrat in Top 10 companii care lucreaza in mediul academic din SUA, timp de 7 ani consecutiv. Dr. Peter C. Doherty de la Departamentul de Imunologie al acesui spital a primit, impreuna cu echipa de cercetatori din care a facut parte, Premiul Nobel pentru medicina in anul 1996.

In anul 1937, Danny Thomas, un tanar comediant ramas fara slujba si ingrijorat de situatia familiei sale, cu putin timp inainte de a se naste primul sau copil, a intrat in biserica sa din Detroit si a pus in cutia milei 7 dolari, ultimii bani pe care ii mai avea. Thomas era libanez de origine, catolic maronit. S-a rugat Sfantului Iuda Tadeu, patronul cauzelor disperate, sa-i arate un mijloc prin care sa isi intretina tanara familie, promitand ca, daca il va ajuta sa devina cunoscut, intr-o zi ii va realiza si el un altar, un edificiu maret. Exact a doua zi a fost sunat de la Hollywood, iar o saptamana mai tarziu avea deja un contract platit de zece ori mai mult decat oferise el la biserica. Atunci a inteles el puterea rugaciunii.

Devenind unul dintre cei mai de succes actori si comedianti ai Americii, in anul 1962 si-a tinut promisiunea si a fondat Spitalul Pediatric si Centrul de Cercetare, complex medical caruia i-a dat numele St Jude / Sfintul Apostol Iuda Tadeu. Inaugurarea spitalului s-a facut prin dezvelirea statuii Sfantului Apostol, in cadrul unei festivitati la care au participat peste 9000 persoane. Acesta era altarul prin care il onora Danny Thomas pe sfantului care l-a auzit si l-a ajutat in situatia sa deznadajduita din tinerete. In anul 1957 fondase deja Asociatia de Caritate Americano-Libaneza-Siriana prin care a strans suma necesara deschiderii centrului medical, organizatie care de atunci are sarcina de a asigura fondurile necesare activitatii clinice si de cercetare a spitalului din Memphis, familiile micutilor pacienti nefiind niciodata intrebate despre posibilitatea de a-si sustine costurile spitalizarii.

Descoperirile stiintifice de la Spitalul de Copii Sf Iuda Tadeu din Memphis au schimbat complet modul in care medicii trateaza cazurile de copii cu cancer si alte boli grave. Din 1962, de cand spitalul acesta a fost infiintat, rata de supravietuire a copiilor cu leucemie (cel mai frecvent cancer la copii) a crescut de la 4% la 94% astazi, iar rata globala de supravietuire a copiilor cu cancer a crescut de la 20% la 80%.

La Spitalul Sf Iuda Tadeu au fost tratati copii din Statele Unite si din mai mult de 70 de tari, iar doctori diverse tari se consulta cu medicii din acest spital in cazurile cele mai dure. De asemenea Spitalul Sfantului Apostol Iuda Tadeu are un program international prin care transfera cunostinte, tehnologie si abilitati organizationale catre spitale de copii din intreaga lume.

De la infiintarea sa (1962) si pana astazi, acest spital de elita din SUA a efectuat numai tratamente gratuite, niciodata nici o familie neplatind pentru copiii internati aici (indiferent daca micutii pacienti au sau nu asigurare medicala, indiferent daca sunt saraci sau bogati, americani sau neamericani). in cazul in care este necesar, spitalul ofera si transport, cazare si masa familiilor micutilor pacienti admisi la tratament. Costurile acestui spital-centru de cercetare se ridica la aproape 2 milioane de dolari pe zi. Din sumele donate catre asociatia de caritate care administreaza fondurile spitalului, 81% sunt directionatecatre cercetare si tratament medical.

In anul 1983, Danny Thomas a primit de la Presedintele Ronald Reagan Medalia de Aur a Congresului Statelor Unite (una dintre cele doua cele mai mari decoratii oferite unor personalitati civile americane), pentru activitatea sa legata de St Jude Children’s Research Hospital.

Desi este numit in cinstea Sfantului Apostol Iuda Tadeu, acest centru medical nu este un spital catolic si nu are nici o afiliere religioasa. Dar pune in practica, in fiecare moment, ultima fraza a rugaciuni care se face catre acest sfant apostol: ” Voi multumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta si voi raspandi pe cat imi va sta in putere cinstirea ta intre oameni”. Cati copii şi parinti disperati s-or fi rugat, din 1962 si pana astazi, Sfantului Apostol Iuda Tadeu, iar el i-a ascultat şi a mijlocit pentru tamaduirea celor mai multi dintre ei!

Cititi rugaciunea catre Sfantul Apostol Iuda Tadeu, apostol, frate si prieten al Domnului nostru Iisus Hristos. Rugati-va cu credinta, chiar in fiecare zi, daca aveti nevoie - efectul mijlocirii sale este extrem de puternic si de amplu!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea