Spiritualitate

#MunteleTabor # Schimbarea la Fata a Mantuitorului #calendar crestin-ortodox #Schimbarea la Fata #sarbatoare

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: Schimbarea la Fata a Mantuitorului - Minuni pe MunteleTabor

Sambata 6 august sarbatorim Schimbarea la Fata a Mantuitorului, primul moment in care Iisus Si-a aratat fata Sa dumnezeiasca. Atunci S-a suit pe un munte inalt - Taborul are doar 570 m altitudine, dar fata de relieful Tarii Sfinte este un munte inalt – si, inaintea Sfintilor Apostoli Petru, Ioan si Iacov ”S-a schimbat la faţă... şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El” (Matei 17,2) desi Moise traisera cu 1600 de ani, iar Ilie cu 1000 de ani inainte de Hristos.


Acestia ”arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârşitul Lui, pe care avea să-l împlinească în Ierusalim... Iar Petru şi cei ce erau cu el erau îngreuiaţi de somn; şi deşteptându-se, au văzut slava Lui şi pe cei doi bărbaţi stând cu El. Şi când s-au despărţit ei de El, Petru a zis către Iisus: Învăţătorule, bine este ca noi să fim aici şi să facem trei colibe: una Ţie, una lui Moise şi una lui Ilie, neştiind ce spune. Şi, pe când vorbea el acestea, s-a făcut un nor şi i-a umbrit; şi ei s-au spăimântat când au intrat în nor. Şi glas s-a făcut din nor, zicând: Acesta este Fiul Meu cel ales, de acesta să ascultaţi!” (Luca,9)


Ce reprezinta Taborul


Tara Sfanta, Galileea, Muntele Tabor. In mijlocul unui platou vast, populat cu sate si culturi intensive (zona verde, agricola a Israelului), Muntele Tabor se profileaza uimitor, ca un con urias si singular. Simbolul indumnezeirii omului prin credinta si rugaciune, Taborul se ridica la cer ca o adevarata scara duhovniceasca, facand legatura intre om si Dumnezeu (Arhim. Ioanichie Balan).


Norul de pe Muntele Tabor


Toata lumea care merge in Israel in pelerinaj in mijlocul lunii august, infruntand calduri cumplite (40-50 grade Celsius) o face pentru a vedea norul sfant care apare dimineata, la finalul Sfintei Liturghii oficiata noaptea in  Manastirea Ortodoxa de pe Muntele Tabor. De secole, in fiecare an la marele praznic al Schimbarii la Fata - care se sarbatoreste in Tara Sfanta in data de 19 august - apare norul prin care Dumnezeu Tatal a vorbit: Acesta este Fiul meu iubit, pe Acesta sa-L ascultati.


Aceasta este una dintre minunile anuale care au loc in Tara Sfanta, amintind de marile evenimente ale crestinatatii, dar mai ales amintindu-ne de prezenta Dumnezeului nostru celui viu: de Boboteaza se intoarce apa Iordanului; de Pasti apare Lumina Invierii; la Schimbarea la Fata a Mantuitorului apare norul prin care a vorbit Dumnezeu Tatal; procesiunea de Adormirea Maicii Domnului este insotita de fiecare data de norii pe care au venit la inmormantare Sfintii Apostoli, din toate colturile lumii unde propavaduiau Evanghelia; de Craciun apare pe cer, la Bethleem, Steaua Magilor…


Intr-o tara in care climatul este semiarid, cu veri foarte calde si uscate si ierni reci, ploioase (doar in decembrie- februarie ploua in Tara Sfanta) si in care lipsa apei a facut sa se dezvolte diverse tehnologii pentru economisirea acesteia, aparitia unui nor in mijlocul celei mai calde luni a anului este intr-adevar o mare minune! Iar aceasta se intampla anual, pe Muntele Tabor, in 19 august, in dimineata praznicului Imparatesc al Schimbarii la Fata a Mantuitorului! Crestini din multe tari ortodoxe asteapta cu emotie acest moment, in unii ani norul sfant fiind abia sesizabil, ca o boare, alteori acesta fiind foarte consistent si ”imbracand” varful muntelui…


Maicile romance si icoana facatoare de minuni

Cele trei maici care vietuiesc astazi in manastirea ortodoxa de pe Muntele Tabor sunt romance si primesc cu multa dragoste pelerinii romani ajunsi in Tara Sfanta.

Intrebati-le despre icoana Maicii Domnului aflata in biserica, o icoana neobisnuita - o copie ca pe foaie de ziar a celebrei icoane a Maicii Domnului Trandafirul cel Nevestejit de la Manastirea Marele Meteor din Grecia (mananstire cu hramul... Schimbarea la Fata).

Oricare dintre ele va poate spune povestea icoanei, pentru ca ele primesc marturiile despre facerile de minuni ale acesteia: ”Un credincios din Insula Creta a dorit sa ajunga in Tara Sfanta, dar nu a avut posibilitatea. Atunci a pus aceasta icoana a Maicii Domnului intr-o sticlă, a mers la malul Marii Mediterane, a aruncat sticla in mare si s-a rugat: „ Maicuta Domnului, daca nu pot eu sa ajung in Tara Sfanta, macar aceasta icoana sa ajunga – dar să fie nu după voia mea ci dupa voia ta! ” Marea Mediterana este involburata, dar Maica Domnului i-a facut drum! Trei luni a facut sticla cu icoana intre Insula Creta si Israel (1000 km distanta). Cineva a gasit sticla cu icoana la malul marii si a dus-o la Tabor. Langa icoana este inramata scrisoarea  de raspuns a Mitropolitului de Ierusalim catre acel om (care isi trimisese adresa, odata cu icoana), scrisoare datata în anul 1958, la zece ani după declararea independenței Statului Israel. La putina vreme, icoana a inceput sa fie facatoare de minuni, mai ales legate de nasterea de prunci. Nenumarate familii au revenit si au spus ca prin rugaciune la aceasta icoana, Maica Domnului i-a ajutat – printre acestia, de curand, chiar o familie din Romania, care de 13 ani isi dorea copii! ”


Manastirea romaneasca de pe Tabor


Foarte putina lume stie ca Manastirea Ortodoxa a Schimbarii la Fata de pe Muntele Tabor este ctitorie romaneasca, prima de acest fel in Tara Sfanta.

Aceasta a fost ctitorita intre anii 1859 – 1862 de catre Arhimandritul Irinarh Rosetii, fiu de vestiti dregatori moldoveni, intrat in monahism la varsta de 20 de ani. Staret al Manastirii Horaita Neamt, dupa plecarea in Tara Sfanta devine cel mai renumit sihastru, egumen si duhovnic ortodox de pe Tabor in sec XIX, fiind cinstit ca sfant inca din timpul vietii.


Pe ruinele unei vechi biserici din sec XIII aflata in apropierea micului schit in care a vietuit timp de 17 ani, Cuviosul Irinarh hotaraste in anul 1859 sa ridice o biserica mare de piatra cu hramul Schimbarea la Fata, prima ctitorie romaneasca in Tara Sfanta. Dar in acelasi an 1859, in 26 decembrie, Arhimandritul Irinarh Rosetti trece la Domnul, constructia bisericii fiind continuata de ucenicul sau, Arhimandritul Nectarie Banul. Mormantul ctitorului se afla in biserica, in dreapta altarului.


In anul 1862 biserica este sfintita de Patriarhul Chiril al Ierusalimului, iar in manastirea astfel infiintata se slujeste in limba romana inca 30 de ani. In 1892, batran si bolnav, in lipsa de ucenici romani, Staretul Nectarie Banul de retrage la Manastirea Sfantul Sava din Pustiul Iudeii si inchina Manastirea Schimbarii la Fata Patriarhiei Ierusalimului (greceasca), care de atunci administreaza acest locas romanesc.

In prezent exista doua manastiri pe varful Taborului, la o distanta de un kilometru intre ele: manastirea catolica, franciscana (ridicata in sec XIX-XX pe ruinele unei biserici bizantine din sec IV-VI) si manastirea ortodoxa, ambele avand hramul ”Schimbarea la Fata a Mantuitorului”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea