Spiritualitate

#dezlegari post #post Craciun 2017 # craciun 2017 #post craciun

Craciun 2017: Ce este permis si ce este interzis in postul Nasterii Domnului

Postul Craciunului, care dureaza 40 de zile, este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se da dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica.

Prima zi de dezlegare la peste din postul Craciunului este 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, pe 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, pe 6 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi in care se mananca peste in postul Craciunului este 18 decembrie, de Sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul.

In timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza luni, miercuri si vineri, pana in ceasul al IX-lea, cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn; marti si joi se mananca plante fierte, drese cu untdelemn, si se bea vin, iar sambata si duminica se ingaduie si peste (cu exceptia perioadei dintre 20 si 25 decembrie, cand postul devine mai aspru). Daca luni, marti sau joi cade praznuirea unui sfant important, se da dezlegare la peste, iar miercuri si vineri, la vin si untdelemn, dar acestea se consuma numai o data pe zi. Tot asa, daca miercuri sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin.

In ultima zi a Postului Craciunului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, credinciosii il asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, cinstind astfel marea sarbatoare care are sa vina.

“Ziua de Ajun a Craciunului este o zi de post mai aspru decat celelalte zile. Se ajuneaza pana la ceasul al IX-lea (ora 15.00), cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului Sfantului Prooroc Daniel si al celor trei tineri din Babilon. In unele zone se ajuneaza pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aminteste de steaua ce a vestit magilor nasterea Mantuitorului. Aceasta ajunare aminteste, de asemenea, de postul tinut odinioara de catehumeni care, in seara acestei zile, primeau botezul crestin si apoi prima impartasire la liturghia savarsita atunci in acest scop”, a explicat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

CITESTE SI:

"Daca nu puteti posti de mancare, refuzati sa va mancati aproapele"

Sursa foto: grani.lv

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea