Spiritualitate

#sf andrei #traditii #superstitii

30 noiembrie – Sfantul Andrei! Traditii si superstitii de care sa tii cont

 

 

In fiecare an, pe 30 noiembrie este sarbatorit Sfantul Andrei, ocortitorul Romaniei. O multime de persoane care poarta numele de Andrei sau Andreea isi sarbatoreste onomastica in aceasta zi.

Aceasta sarbatoare este plina de semnificatii in cultura romaneasca si, ca atare, vine cu omultime de sarbatori si traditii, pe care romanii le urmeaza cu sfiintenie in unele zone ale tarii.

Sfantul Andrei sau Halloweenul romanesc – strigoii alungati cu usturoi

Sfantul Andrei este un Halloween romanesc. Se spune ca in aceasta noapte strigoii pot patrunde in casele noastre pe usi sau ferestre. Pentru a-I alunga romanii ung ramele de la usi si de la ferestre cu usturoi. In unele zone se agata ghirlande de usturoi pe usi si ferestre pentru a alunga aceste fiinte malefice.

Fetele isi viseaza ursitul

In noaptea de Sfantul Andrei (29 spre 30 noiembrie) fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. Aceasta traditie veche este pastrata cu sfiintenie si astazi de catre cele care se viseaza mirese.

Se pune grau la incoltit

Fiecare persoana trebuie sa puna in dimineata de Sfantul Andrei, grau la incoltit. Se spune ca in functie de modul in care acesta va creste pana la Anul Nou, asa ii va merge persoanei respective tot anul urmator.

Se pun ramuri de pomi fructiferi in apa

Pe langa grau, astazi se mai pun si ramuri de cires, corcodus, prun sau mar intr-un vas cu apa. In cazul in care creanga va inflori in ajun de Craciun inseamna ca vei avea parte de belsug si armonie in anul de urmeaza.  

Alte traditii si superstitii de Sfantul Andrei

In unele zone din tara se pune busuioc in mancarea animalelor, iar in apa de baut se pune agheasma pentru a le feri de primejdii.

Tot astazi se descanta droburi de sare, care se ingroapa sub grajd, pentru a fi scoase la suprafata de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.

Pana la Craciun, femeile nu mai tes si nici nu mai torc, ca sa nu starneasca mania Maicii Domnului.

Pe de alta parte, conditiile meteorologice din noaptea Sfantului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, daca afara este senin si cald. In schimb, un cer intunecat, cu luna plina, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarna cu troiene mari.

In noaptea Sfantului Andrei se crede ca lupii incep sa vorbeasca, isi pot misca gatul, devin mai sprinteni, iar oamenii care ii aud afla secrete groaznice. Plata este insa una teribila, pentru ca acesti oameni vor fi atacati de lupi si se vor transforma in varcolaci. Nici animalele nu sunt scutite de primejdie - omul nu face nimic in gospodarie, pentru ca animalele de prada sa nu-i atace vitele. Acestea pot fi insa protejate si cu ajutorul unor cruci confectionate din ceara de albine.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea