De prin lume adunate

#agronomie #produse traditionale #targ

Ziua Pestelui la targul de produse traditionale de la Agronomie

In fiecare an, pe 17 martie, se sarbatoreste Ziua Pestelui. Acum se fac pregatiri pentru Buna Vestire, de pe 25 martie. La targ vei gasi numeroase produse de post, paine la test, prajituri de post si multe alte bunatati.

Cei care nu tin post pot sarbatori la targ echinoctiul de primavara cu bulz si pastrama de la Bran, carnaciori traditionali bucovineni, ciorba de peste si mici din pasta de peste cu vin, tuica, muzica si voie buna.
 

Ziua Pestelui de celebrarea Cuviosului Alexie, sau omul lui Dumnezeu
 

Pe data de 17 martie este Sarbatoarea pestelui, sarbatoare cu data fixa a pescaderilor inchinata pestelui. De Ziua Pestelui, cand "se zbate" stiuca sau pestele in apa inainte de depunerea icrelor pentru inmultire, pescarii nu ieseau la pescuit, ajunau sau prindeau un peste mic, il descantau si il mancau crud.
 

Borsul dobrogean de peste
 

“Borsul dobrogean de peste, speranta de viata mareste", asa te imbie Asan Pervin din Mangalia, judetul Constanta. De aceea, sambata 19 martie in parcul Academiei Agricole se va pregati un bors de peste, pentru a celebra Sarbatoarea Pestelui dupa reteta proprie a domnului Pervin.

Pe langa bors, la targ vei mai gasi si calcan prajit cu ganitura de orzisor cu ciuperci, porumb dulce si morcovi asezonata cu rozmarin si curry, supa de spanac cu orzisor-produs de post oferit din partea casei sau bors de miel "merinos de palas" cu menta.

Tulcea te asteapta cu salata icre de crap si de stiuca, icre proapspete de stiuca si crap, batog afumat de somn, pastrama marinata de somn, scumbie marinata, scrumbie afumata, mici din pasta de peste si chiftelute cu mirodenii.
 

Lectie deschisa despre plante sanatoase
 

Pentru ca e primavara, biologul de serviciu te invita la o lectie deschisa despre primele plante sanatoase din aceasta primavara pentru organism. Din ora in ora vor avea loc prezentari ale leurdei, ghioceilor, toporaselor dar si a mai multor tratamente naturiste.
 

Ce mai gasesti la targ
 

La targul de la Agronomie vei mai gasi foi cu bulion, umplute cu gem de caise ca la bunica, chec cu stafide, cu rahat fara oua, de post, prajitura cu mar sau umpluta cu dovleac, prajitura cu morcov, cozonaci, poale-n brau, dulceturi, halva , carnati ciobanesti afumati traditional din carne de oaie si de vita, carnati vanatoresti, costita taraneasca, slaninuta taraneasca, pastrama taraneasca de porc, pastrama ciobaneasca de oaie, cotlet haiducesc afumat traditional obtinuta din cotlet de porc, piept de curcan, piept de pui, jigou de berbecut, muschiulet de porc, muschi de vita, toba de casa taraneasca si multe alte bunatati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea