De prin lume adunate

#eveniemnte #ziua mondiala a teatrului #teatru

Ziua Mondiala a Teatrului pe 27 martie

ziua mondiala a Teatrului a fost creata in 1961 de Institutul International de Teatru, ca semn de apreciere a uneia dintre cele mai vechi arte, arta scenica. Aceasta zi este sarbatorita anual, pe data de 27 martie de comunitatea teatrala internationala.

Cu ocazia acestei sarbatori au loc numeroase evenimente teatrale nationale si internationale, iar unul dintre cele mai importante evenimente il reprezinta transmiterea Mesajului International de ziua mondiala a teatrului prin care o personalitate de renume mondial impartaseste reflectiile sale asupra Teatrului. Primul Mesaj International de Ziua Mondiala a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau in anul 1962.

In acest an, personalitatea desemnata de Institutul international de Teatru sa prezinte mesajul mondial este actrita britanica Judi Dench. Iata mai jos mesajul transmis de actrita:

"Ziua Mondiala a Teatrului este un prilej de sarbatorire a Teatrului in nenumaratele sale forme. Teatrul este o sursa de divertisment si inspiratie care are puterea de a uni diversele culturi si popoare din intreaga lume. Dar el este mai mult decat atat, pentru ca poate educa si informa. In toata lumea se joaca teatru, dar nu intotdeauna intr-o sala clasica. Spectacolele pot avea loc intr-un mic sat din Africa, langa un munte din Armenia, sau pe o insulita din Pacific. Este nevoie numai de un spatiu si de public. Teatrul ne poate face sa zambim si sa plangem, dar ar trebui sa ne faca si sa gandim sau sa analizam. Teatrul este o munca de echipa. Cei care se vad sunt actorii, insa exista si niste oameni extraordinari care nu sunt vizibili. Acesti specialisti sunt la fel de importanti ca actorii, deoarece diferitele lor capacitati sunt cele care fac posibila productia teatrala. De aceea, orice bucurie sau succes trebuie impartite cu ei. 27 martie este data oficiala la care se sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului. Din multe puncte de vedere, fiecare zi ar trebui considerata o zi a teatrului, fiindca avem datoria de a purta mai departe traditia divertismentului, de a educa si de a lumina publicul, fara de care noi nu am exista".

Si presedintele Uniter, Ion Caramitru, a transmis un mesaj iubitorilor de teatru:

"Teatrul te pandeste ca sa te inchida intre ziduri, unde poti gasi linistea de care ai nevoie pentru a gandi liber si spontan. Unde, dintr-odata, te trezesti copil gata de a pune mana fie pe o floare, fie pe un buzdugan. Unde poti fi sigur ca visezi aievea. Ca ochii tai deschisi vad lumea asa cum este, nu cum vrea sa para, unde, daca adormi, pierzi sirul de surprize care ti s-au rezervat. Cand vii la Teatru, sa-ti iei in ghiozdan si gustarea de a doua zi. Ai sa uiti de tine si-o sa-ti fie foame, chiar la miezul noptii, cand, cu ochii mari deschisi, vei simti ca viata are pentru tine un loc rezervat in stal. Tot timpul."

De Ziua Mondiala a Teatrului, in fiecare tara se organizeaza si evenimente speciale . In Romania, Uniter a organizat campania "Artisti pentru artisti", un spectacol emblema la care participa institutiile de profil din tara. Tot cu ocazia acestei zile, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, va avea loc pe 29 martie de la ora 19.00, spectacolul sustinut de Tudor Gheorghe, "In cautarea dorului pierdut".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea