De prin lume adunate

#planetariu #observator astronomic #planetariu constanta

Unde poti merge cu copiii la planetariu

Un planetariu reprezinta unul dintre locurile in care este bine sa mergi cu copiii tai cel putin o data in viata. Cei mici sunt intotdeauna atrasi de misterele universului, astfel incat un planetariu reprezinta exemplul perfect de lectie invatata cu placere, din pura pasiune.



Exista mai multe planetarii in tara, pe care le poti vizita daca te afli prin oras. De exemplu, daca mergi cu familia in concediu in Suceava, pe langa manastiri ai posibilitatea sa vizitezi si un planetariu. Este bine ca inainte sa mergi in vizita la un planetariu sa dai un telefon pentru a te asigura ca te incadrezi in program. Nu toate aceste atractii au informatiile la zi si nu sunt toate deschise publicului.


Planetarii in Romania


In Barlad exista un Planetariu si observator astronomic. Institutia are ca scop incurajarea si dezvoltarea potentialului turistic existent in zona. Pentru pasionati exista, de asemenea, un astroclub.

Planetariul se afla in cadrul muzeului Vasile Parvan din oras. Cei interesati pot sa viziteze planetariul pe tot parcursul anului sau sa participe la observatii astronomice in momentele in care au loc evenimente astronomice importante.

In Bacau exista Observatorul astronomic Victor Anestin. Observatorul gazduieste spectacole de planetariu, o expozitie permanenta si expozitii temporare. De asemenea, se fac observatii astronomice cu ajutorul instrumentelor din dotare.

Planetariul din Costanta este unul dintre cele mai cunoscute din tara. Planetariul si Observatorul Astronomic se afla la malul Marii Negre si reprezinta primul obiectiv din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, aflat in apropiere de statiunea Mamaia.

Elevii pot participa in grup la lectii de geografie, ecologie, fizica. Tot aici se pot organiza seminarii de astronavigatie pentru studenti. Planetariul dispune si de o expozitie tematica de astronomie. Instrumentele puse la dispozitie permit observarea astrilor: soarele si petele solare, luna, roiurile de stele, eclipsele, ploile de stele etc. Cu ocazia fenomenelor astronomice speciale se organizeaza observatii cu instrumente insotite de explicatii oferite de catre specialisti.

In Pitesti se afla primul planetariu digital din Romania si unul dintre cele mai performante din Europa. Planetariul este gazduit de Muzeul Judetean Arges si are o capacitate de aproximativ 40 de persoane. Spatiul este dotat cu mobilier proiectat si realizat special pentru planetariu si cu un sistem de climatizare ecologic.

Vizitatorii pot lua parte la o lectie de astronomie timp de jumatate de ora, in care afla informatii din domeniu si asista la prezentari multimedia in format HD, cu sunet performant. La nivel european, planetariul Muzeului Judetean Arges face parte dintre cele mai performante planetarii digitale, la categoria planetarii medii educationale.

Echipamentul permite interconectarea prin sisteme digitale de transport a informatiei cu echipamente de observare astronomica . Acestea faciliteaza proiectii live de observatii astronomice facute oriunde pe pamant. Pentru acces in planetariu trebuie sa se faca rezervari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea