De prin lume adunate

#unde iesim #biserica #paste #inviere

Unde mergem de Inviere in Bucuresti

Sfintele sarbatori pascale din acest an sunt cu atat mai speciale cu cat Lumina Sfanta este aduca chiar de la Ierusalim. In seara zilei de 3 aprilie, Lumina Sfanta va ateriza cu avionul chiar de la Ierusalim si va fi oferita credinciosilor la slujba de Inviere de la ora 00:00 de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Noi va prezentam mai jos cateva dintre cele mai frumoase biserici din capitala, de unde poti lua Lumina Sfanta in noaptea de Inviere.


Catedrala Patriarhala

 

Catedrala Patriarhala reprezinta centrul credintei ortodoxe romanesti si se afla pe singurul deal al Bucurestilor, pe Dealul Mitropoliei. Catedrala este locul in care in noaptea Invierii, mii de credinciosi se strang aici pentru a primi Lumina Sfanta chiar de la Mitropolitul Romaniei. Catedrala Patriarhala a fost construita in 1655 de voievodul Constantin Serban Basarab si poarta hramul sfintilor imparati Constantin si Elena. Din anul 1668, catedrala primeste rangul de Mitropolie si este amplasata pe Dealul Mitropoliei, asa cum o numesc bucurestenii.

Cel care a terminat contructia catedralei a fost Constantin Brancoveanu, in 1698, care mai adauga si o clopotnita. Mitropolia din Bucuresti este o copie a bisericii de la Curtea de Arges si adaposteste moastele Sfantului Dimitrie Basarabov, asezate intr-o racla de argint, aduse din Bulgaria in 1774. In prezent, complexul patriarhal cuprinde clopotnita construita de Constantin Brancoveanu, monumentul funerar in forma de stalp rotund din dreptul altarului, Palatul Patriarhal, Paraclisul Palatului Patriarhal si trei Troite, vechi din secolul XVII.

Sursa foto: patriarhia.ro

biserica Casin

 

Biserica Casin este o biserica impunatoare si frumoasa, din zona Domenii din capitala si este una dintre cele mai inalte din capitala. Biserica Casin a fost contruita in 1937 de arhitectul Ionescu Berechet. si imbina stilul brancovenesc cu cel bizantin, cu mozaicuri, crucea greaca centrata si arhitectura inalta si spatioasa. In biserica pot fi admirate iconostasul din marmura si alabastru si icoanele din mozaic de Murano. Biserica Casin se afla pe  bulevardul Marasti, la numarul 16, in zona Domenii - Arcul de Triumf.

Sursa foto: velesimobiliare.ro

Biserica Elefterie

 

Biserica sfantul elefterie a fost construita in 36 de ani, din 1935 pana in 1971, cand a avut loc sfintirea. Picturile din biserica au fost realizate de Vasile Rudeanu si Iosif Keber. Stilul adoptat de cei doi a fost pictura neoclasica in fresca. Biserica Sfantul Elefterie din Bucuresti impresioneaza prin arhitectura, spatiul liturgic generos, prin slujbele oficiate aici si prin catapeteasma impunatoare. Aceasta este sculptata in lemn de cires si este unicat in Romania. Modelul este realizat dupa o catapeteasma din Skopje, Macedonia, iar icoanele sunt realizate de pictorul Stan Hermeneanu de la Govora, un iconar renumit.

In perioada sarbatorilor pascale, credinciosii pot merge la slujbele specifice Saptamanii Patimilor: Deniile, Liturghia Darurilor, Sfantul Maslu si Taina Sfintei Spovedanii. Biserica Sfantul Elefterie se afla pe strada Sf. Elefterie, la numarul 1, in zona Eroilor.

Sursa foto: crestinortodox.ro

Biserica Kretzulescu

 

Biserica Kretzulescu este una dintre cele mai valoroase momumente de arhitectura ale orasului Bucuresti si a fost construtia intre anii 1720-1722, de logofatul Iordache Cretulescu si sotia sa, Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brancoveanu. Frescele sale interioare au fost realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu. Biserica a trecut prin mai multe reparatii, atat dupa cutremurele din 1940 si 1977, cat si si dupa revolutia din 1989. In pridvorul biserici se afla si mormantul lui Emanoil C. Kretzulescu. Biserica Kretzulescu se afla pe Calea Victoriei, la numarul 45, in apropiere de Sala Palatului.

Sursa foto: crestinortodox.ro

Biserica Curtea Veche

 

Biserica Curtea Veche este cel mai vechi lacas de cult din capitala, construita in timpul domniei lui Mircea Ciobanul, intre anii 1545-1554. Biserica se afla in Centrul Vechi al capitalei si timp de doua secole a fost locul de incoronare al domnilor Tarii Romanesti. Biserica poarta hramul Sfantului Anton si mai este cunoscuta si ca Biserica Buna Vestire. Lacasul mai pastreaza si acum cateva fresce din vremea lui Stefan Cantacuzino, iar picturile murale au fost executate de Misu Popp si Constantin Lecca. Biserica Curtea Veche se afla pe strada Sepcari, la numarul 22, in apropiere de Centrul Vechi si Hanul lui Manuc.

Sursa foto: orasul.ro

Biserica Sfantul Spiridon Nou

 

Biserica Sfantul Spiridon Nou este cea mai mare biserica ortodoxa din Bucuresti. Biserica a fost construita dupa un plan arhitectural deosebit, cu o turla centrala si doua turnuri in fata, iar stilul constructiei este gotic, cu elemente de arta moldoveneasca. Interiorul impresioneaza prin coloanele de marmura, vitraliile cu scene biblice, executate la Viena si picturile realizate de Gheorghe Tattarescu. Biserica Sfantul Spiridon Nou se afla pe Calea Serban Voda, la numarul 29, in apropiere de Piata Unirii.

Sursa foto: panoramio.com

Alte biserici frumoase din capitala, unde poti merge in noapte de Inviere sunt si Biserica Coltea, Biserica Doamnei, Biserica Marcuta, Biserica Otetari, Biserica Sfantul Gheorghe Nou sau biserica sfantul silvestru.

Daca esti catolic poti lua Lumina Sfanta de la Catedrala Sfantul Iosif sau Biserica Italiana. Poti merge in bisericile catolice chiar daca nu esti nascut in acest rit. Pastele in aceste biserici se desfasoara mai ordonat si poti asista la o ceremonie inedita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea