De prin lume adunate

#martisoare #handmade #atelier #martie

Unde invatam sa facem martisoare

In acest weekend, inainte de sarbatoarea primaverii, in capitala se organizeaza mai multe ateliere de creatie de martisoare. La aceste ateliere vei avea ocazia sa realizezi obiecte orginala, personalizate pentru persoana draga. Vei folosi diferite materiale, de la ceramica si pasta fimo, pana la flori si ierburi uscate.
 

atelier de martisoare handmade la Fundatia Calea Victoriei
 

Romanii sarbatoresc venirea primaverii la inceputul lunii martie oferind celor dragi un martisor. Martisorul este un obicei care se tine in multe feluri si in multe locuri: Bulgaria, Albania sau Grecia. Pe vremuri martisorul era reprezentat de un snur de lana rasucit din fir rosu si alb, cu sau fara banut, un fel de amuleta care avea rolul de a-l  proteja pe purtator de primejdii, de a-i face mai usoara trecerea de la iarna la primavara.

Atelierul de la Fundatia Calea Victoriei isi propune realizarea de martisoare handmade, obiecte unicat care pot imbraca mai multe forme in functie de dorinta fiecarui participant si de materialele de lucru pe care le alege. 

La acest atelier vei decupa, coase, lipi, picta si te vei folosi de lemn, materiale textile, ate, ace, margele, culori si pensule pentru a realiza martisoare. Cu putina creativitate si indemanare vei crea obiecte personalizate si  pretioase, menite sa duca mai departe acest obicei fara sa-l transforme intr-un pretext pentru cadouri scumpe.

Intalnirea va dura 4 ore, cu pauza de ceai. Atelierul are loc sambata, 26 februarie, de la ora 11.00. Pretul cursului este de 120 de lei, iar materialele sunt incluse in pret.

Cursul are loc la sediul Fundatiei, pe strada Caimatei, la numarul 20, langa Piata Rosetti.
 

Atelier de martisoare la Mandala
 

Sambata, 26 februarie, de la ora 14.00, la Mandala are loc un atelier de confectionare de martisoare cu Elfina. Elfina creeaza podoabe innodate din curcubee de culori si te va invata mai multe tipuri de noduri, pe care le poti prinde la snururi de martisoare pentru a darui apoi celor dragi "simboluri ale primaverii"personalizate.

Martisorul este un obicei traditional romanesc, transmis inca din vremea dacilor, care confectionau aceste simboluri ale primaverii in ultima luna de iarna si le purtau doar dupa 1 Martie.

Sarbatoarea Martisorului se intalneste doar in spatiul carpatic, popoarele invecinate preluandu-l de la romani. Culorile snurului de martisor simbolizeaza lupta dintre forte opuse: primavara-iarna, caldura-frig, bine-rau, lumina-intuneric. Exista legende potrivit carora martisorul ar fi fost tors de insasi Baba Dochia , zeitate agrara care moare pe 1 martie, la venirea primaverii.

Potrivit traditiei, martisorul trebuie purtat (la mana sau la piept) pana la vederea primului copac inflorit sau, in Dobrogea, pana la venirea berzelor. Schimbul de martisoare reprezinta o schimbare a urarilor de bine cu ocazia venirii primaverii.

De snurul rasucit au fost atarnate la inceput monede de bronz, argint sau aur. In ziua de astazi, obiectele prinse de acesta variaza, putand lua orice forma, de la flori la animale, iar in ultimii ani devenind adevarate bijuterii.

Intrarea la ateliertl de martisoare costa 35 de lei si include materialele folosite. Clubul Mandala se afla pe strada Paleologu, numarul 20, in zona Mantuleasa.
 

Atelier artistic de martisoare la Serendipity Tea
 

Sambata, 26 februarie, intre orele 14.00 - 17.00, la ceainaria Serendipity Tea are loc atelierul de martisoare. La atelier vei realiza martisoare din ceramica pe care le vei si picta. Martisoarele pot fi apoi cumparate chiar si de participanti.

Banii stransi vor contribui la activitati ale Atelierului de Pictura, din cadrul Clubului de Arte, deschis pentru copii la Teatrul National de Opereta. Ceainaria pune la dispozitie toate materialele: pasta ceramica, sabloane, unelte de lucru si vopsele pentru ceramica.

Ceainaria Serendipity Tea se afla pe strada Dumbrava Rosie, numarul 12.
 

Atelier de martisoare la Muzeul Deseurilor
 

In zilele de 25 - 26 februarie, in zona de arta a  Muzeului Deseurilor au loc ateliere de martisoare. La aceste ateliere vei realiza martisoare si felicitari cu flori presate, insotite de traditionalul snur alb-rosu, la care se adauga un fir verde, simbol al vietii si renasterii naturii.

Tot la ateliere vei avea ocazia sa iti exprimi iubirea fata de cel drag si fata de natura in acelasi timp, realizand felicitari si tablouri originale din flori naturale presate, sub indrumarea artistei Adela Talpes. Petalele de trandafir, florile delicate de nu-ma-uita, parfumul discret de levantica vor fi ingredientele naturale ce vor purta spre cel drag mesajul vostru de dragoste.

Mai mult, cuplurile vor avea posibilitatea sa realizeze impreuna tablouri din flori presate, care le vor aminti peste timp de dragostea ce-i uneste. Atelierele au loc intre orele 12.00 - 21.00. Participarea la atelier este libera, insa materialele pe care le vei folosi se platesc.

Muzeul Deseurilor se afla in incinta AFI Palace Cotroceni, la etajul 1.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea