De prin lume adunate

#ronan bennett #roman #carti

Ultima mutare a regelui Zugzwang de Ronan Bennett

Ultima mutare a regelui Zugzwang este un thriller istoric despre amurgul tarilor, capcanele mintii omenesti si o partida de sah pe viata si pe moarte.

Sankt Petersburg, aprilie 1914. Cunoscutul om de presa O.V. Gulko este asasinat in plina strada. Intr-un oras mustind de comploturi, suspectii nu lipsesc – bolsevici, reactionari progermani, nationalisti polonezi – dar politia gaseste repede un vinovat: renumitul psihanalist Otto Spethmann. Uluit, acesta se vede atras intr-o infruntare periculoasa cu enigmaticul inspector Licev, care impartaseste pasiunea lui pentru sah.

La joc participa alte doua personaje ciudate – frumoasa Ana Petrovna, care se indragosteste mereu de cine nu trebuie, si Rozental, un sahist genial care se afla in pragul nebuniei. Spethmann trebuie sa analizeze pozitia in care se afla si sa contracareze fortele implicate – politice, istorice, sexuale – inainte de a fi zdrobit de ele. Mutare cu mutare, el isi croieste drum spre adevar, intr-o magistrala partida de sah.

"Un roman fascinant… strabatut de firul rosu al comploturilor si vibrand de amenintarea surda a istoriei. Proza lui Bennett este simpla, puternica si, la momentul potrivit, poetica". - The Times

Despre autor

Ronan Bennett s- a nascut si a crescut la Belfast, unde a participat activ la demonstratiile antibritanice. La optsprezece ani a fost condamnat la inchisoare pe viata, dar a facut apel, a fost eliberat si a plecat in Anglia.

Arestat din nou, a executat o sentinta de aproape doi ani, in timpul careia s-a indragostit de sah. S-a inscris la King´s College, unde a studiat istoria si a inceput sa scrie. Inainte de Sah la Sankt Petersburg (Zugzwang, 2006) a publicat alte patru romane: The Second Prison (1991), Overthrown by Strangers (1992), The Catastrophist (1998; Hughes & Hughes/Sunday Independent Irish Novel Award, nominalizat la Whitbread Award) si Havoc, in Its Third Year (2004; nominalizari la Booker si IMPAC Dublin Literary Award). A scris de asemenea scenarii de film, inclusiv pentru Hollywood.

Aceasta carte este publicata de editura Humanitas. Daca doriti sa o comandati, dati click aici.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea