De prin lume adunate

#noaptea de Halloween #traditii si obiceiuri Halloween #obiceiuri Halloween #traditii halloween #halloween

Traditii si obiceiuri de Halloween, din jurul lumii

Halloweenul este o sarbatoare de origine celtica, celebrata in prezent in intreaga lume, in noaptea de 31 octombrie. Sarbatoarea s-a raspandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Numele sarbatorii provine din limba engleza, de la expresia "All Hallows' Even", numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental (catolic si protestant), deoarece in aceste culte crestine ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie, explica wikipedia.org.

Pentru celti, Samhain, numele celtic al Halloweenului, era cea mai importanta sarbatoare din an. Echivalentul ei modern ar fi Anul Nou. Desi sangele celtic s-a mai diluat pana in prezent, adeptii cultului Wicca considera sfarsitul lunii octombrie drept sfarsitul unui an calendaristic.

Traditii specifice sarbatorii de Halloween ce sunt respectate in intreaga lume sunt sculptarea dovlecilor ce reprezinta Lanterna lui Jack. Acest lucru provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfintilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit traditional de Halloween in Irlanda si Scotia, dar imigrantii veniti in America de Nord au folosit dovleacul, declara libertatea.ro

Costumele de Halloween

Costumele de Halloween infatiseaza figuri supranaturale, monstri, schelete, fantome, vrajitoare si diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apareau si cele ale unor personaje fictive, celebritati la ordinea zilei si arhietipuri generice, cum ar fi printesele sau luptatorii ninja.

Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile nationale, operele literare de fictiune gotica si horror sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein si Mumia. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb si sperietorile de ciori sunt si ele omniprezente in casele tuturor celor care celebreaza Halloweenul.

Culorile specifice sarbatorii sunt negrul si portocaliul!

Halloweenul in China

La chinezi, Halloweenul este celebrat sub denumirea de "Teng Chieh". Barcute de hartie, lampioane si lumanari sunt aprinse in fiecare an in memoria celor disparuti, dar si pentru a elibera spiritele captive care inca bantuie aceasta lume. Acestea sunt denumite "pretas" si apartin celor morti prin inec sau in urma unor accidente teribile.

Halloweenul in Germania

In Germania, in zonele rurale, batranii ascund cutitele din casa in noaptea de Halloween. Germanii cred ca spiritele au puterea de a manui armele in aceasta noapte si pot incerca sa se razbune pe cei vii.

Halloweenul in Cehia

In Cehia, sarbatoarea nu are nimic din spiritul festiv al farselor regizate de englezi, din agitatia chinezilor sau din forma comerciala capatata in Statele Unite. Cehii petrec noaptea de Halloween intr-un fel de priveghi de familie intr-un cerc in care fiecare membru are un scaun liber alaturi pentru o ruda decedata.

Halloweenul in Regatul Unit

De Halloween sau “Mischef Night” in unele parti ale Regatului Unit oamenii obisnuiesc sa isi scoata usile din balamale. Legenda spune ca pentru a fi feriti de spiritele rele usa ar trebui aruncata intr-un iaz.

Chiar daca nu este considerata o sarbatoare traditionala, cu entuziasm si mult zel este foarte populara in randul copiilor din Germania si Mexic. Acestia asteapta 31 octombrie intreg anul pentru a strange dulciuri si pentru a se costuma.

Paianjeni, respectati in noaptea de Halloween

Paianjenii asezati in decorul petrecerilor de Halloween nu au, de fapt, nimic malefic in ei. In Anglia, Scotia si Irlanda, un paianjen zarit de Halloween inseamna ca spiritul unei persoane dragi vegheaza asupra ta. Daca omori un paianjen in noaptea de Halloween, risti sa atragi ghinionul asupra ta.

Ce este Samhainofobia

Chiar si in randul anglo-saxonilor si al catolicilor care au promovat sarbatoarea celtica sub forma Ajunului "Tuturor Sfintilor" exista persoane care nu suporta Halloweenul. Boala a fost denumita Samhainofobie si se refera exact la teama de Halloween. Suferinzii pot exprimenta atacuri de panica si crize cardiace sau nervoase daca sunt prinsi intr-un cortegiu public de petrecareti mascati. Asta da sperietura de Halloween!

Sursa foto: patheos.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea