De prin lume adunate

#capra #urs #revelion #traditii anul nou #sorcova # jocul caprei # jocul ursului

Traditii si obiceiuri de Anul Nou

Plugusorul, sorcova , jocul caprei sau al ursului, sa porti ceva rosu, sa ai bani in buzunar sau sa iti pui o dorinta sunt doar cateva dintre obiceiurile si superstitiile de Anul Nou.

De noaptea dintre ani sunt legate o serie de traditii si obiceiuri specifice fiecarui popor sau regiune. La noi traditia populara abunda in practici magice precum prognozarea vremii si a recoltelor din noul an ori aflarea duratei vietii si a norocului membrilor familiei.

Un alt obicei de Revelion este sarutul de la miezul noptii de sub vasc , planta sacra in traditia multor popoare pagane. Vascul este simbolul iernii si al sarbatorilor de iarna. Obiceiul sarutului sub vasc apartine scandinavilor, care asociau vascul cu zeita dragostei, Friga. Cand intalneau crengute de vasc, indragostitii se sarutau.

In Ajunul Anului Nou, exista obiceiul mersului cu Plugusorul si cu jocurile cu masti: capra, ursul, calutul si cerbul. Pe 1 ianuarie se merge cu sorcova.

Obiceiul Plugusorului este legat de speranta fertilitatii, versurile sale prezentand practicile agricole si urari de holde bogate. In schimbul acestor urari, copiiii primesc daruri simbolice, colaci, fructe sau bani. Sorcova este obiceiul conform caruia in dimineata zilei de 1 ianuarie copiii merg si fac uraturi din casa in casa.
 

Superstitii de Anul Nou
 

Ajunul Anului Nou este insotit de o serie de obiceiuri si superstitii. Iata cateva dintre ele:

Niciodata nu matura in Ajun de Anul Nou pentru ca vei alunga prosperitatea. Nu trebuie sa dai lucruri afara din casa, nici macar gunoiul, altfel vei avea casa goala tot anul.

La miezul noptii trebuie sa in buzunar bani si sa porti ceva rosu. Daca in ajun speli rufe, iti va merge rau tot anul. De altfel, nu este bine sa speli rufe pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele. Nu folosi nici foarfecele pentru ca iti vei taia norocul.

Tot pentru noroc, trebuie sa porti haine noi, de culoare rosie, care sa atraga energiile pozitive. De asemenea, nu trebuie sa plangi sau sa te certi, pentru ca asa iti va merge tot anul.

La miezul noptii trebuie sa deschizi usa, sa lasi anul vechi sa iasa si sa intre cel nou.

Sursa foto: cordareni.botosani.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea