De prin lume adunate

#traditii sfantul andrei #sfantul andrei #obiceiuri #strigoi #lupi

Traditii de Sfantul Andrei. Iata ce trebuie sa faci de "Halloweenul" romanesc

Ca si anglo-saxonii si chinezii, romanii au si ei o noapte a spiritelor dezlantuite, numai ca aceasta este plasata in calendar la o luna dupa Halloween, pe 30 noiembrie. Noaptea Sfantului Andrei este celebrata in diverse regiuni ale tarii prin tot felul de practici magice.

Noaptea strigoilor

Ultima noapte a lunii noiembrie este privita ca o adevarata batalie intre fortele malefice si vietatile de pe pamant. Este o perioada in care se dezlantuie haosul, patronii lupilor, Sfintii Petru si Andrei, dand frau liber haitelor infometate din munti. Acestea coboara spre sate intr-un alai din care nu lipsesc alte creaturi infricosatore: strigoii. Se crede ca in noaptea de Sfantul Andrei spiritele mortilor ies din morminte si se bat la rascrucile drumurilor de la lasatul intunericului si pana la primul cantat al cocosilor.

Pentru a se proteja de strigoi, romanii din unele zone ale tarii ung tocurile usilor si ale ferestrelor cu ustoroi sau atarna funii de ustoroi la intrarea in casa. In trecut, membrii familiilor erau unsi pe frunte si pe corp cu usturoi zdrobit ca sa nu fie vatamati de strigoii dezlantuiti sau sa nu se transforme in strigoi vii si pricolici.

Pazitul usturoiului

Tot in aceasta noapte, tinerii din sate organizau in casa unuia dintre ei pazitul usturoiului, un ceremonial care presupunea o noapte de veghe in care se manca si se bea in jurul unei mese pe care trona un vas mare cu usturoi. A doua zi in zori, participantii scoteau usturoiul in curte si incingeau o hora in jurul lui.

Turta de Indrei

Fetele care doreau sa isi afle ursitul coceau in ajunul sarbatorii o turta din apa, faina si sare, proportiile acestora fiind masurate cu o coaja de nuca. Turta se manca inainte de culcare, tinerele urmand apoi sa il viseze pe cel care le era sortit.

Descantece de soarta

Pentru a afla cum urma sa fie anul viitor, unele fete dospeau o paine sau un colac cu un catel de usturoi in mijloc. Timp de o saptamana, colacul era lasat la loc calduros, iar daca usturoiul incoltea era semn ca anul urmator avea sa fie cu noroc.

Zi de odihna

Ziua de Sfantul Andrei este o zi de odihna in popor. Femeile opresc orice activitate in casa: nu se matura, nu se toarce, nu se arunca gunoiul si nu se imprumuta lucruri.

Sursa foto: imparte.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea