De prin lume adunate

#henry miller #lectura # top carti henry miller #carti henry miller

Top carti Henry Miller

Escapade sexuale, Parisul boem, America anilor '20 si mari iubiri sunt subiectele cu care ne incita la lectura scriitorul Henry Miller. Descopera universul fascinant al cartilor sale si lasa-te purtat de povesti pline de misticism.

Sexus

Sexus este primul roman al trilogiei "Rastignirea trandafirie", scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisa in Statele Unite ale Americii si publicata la Paris intre 1949 si 1960.

"Rastignirea trandafirie", care reia parti ample din romanele anterioare ale scriitorului, este o opera de o calitate superioara. Miller a prezentat in cele mai mici detalii anii cruciali in care s-a format ca scriitor si marea iubire a vietii sale.

Plexus

"Plexus" este a doua carte din trilogia "Rastignirea trandafirie". A fost publicata prima oara in 1949 la Paris si este o poveste picaresca si extraordinar de candida a escapadelor sexuale ale lui Miller prin drojdia societatii din Brooklyn. Cartea a fost interzisa in Marea Britanie si SUA aproape 20 de ani.

Nexus

"Nexus" este ultimul roman din trilogia "Rastignirea trandafirie", scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani. Cartea a fost interzisa in Statele Unite ale Americii si a fost publicata la Paris intre 1949 si 1960. "Nexus" dezvaluie portretul unui scriitor format, care, dupa chinuitoare indoieli si o multime de romane scrise in minte, reuseste in sfarsit sa‑si puna ideile pe hartie.

Opus pistorum

"Opus pistorum" este un roman inedit al lui Henry Miller, descoperit si publicat pentru prima oara in Statele Unite, in 1983. Este o carte exploziva, scrisa intre anii 1941 - 1942 la Los Angeles pentru un prieten librar aflat la ananghie.

Miller i-a incredintat treptat, pe masura ce scria, manuscrisul amicului sau, cu intentia ca, din vanzarile lui, acesta sa-si poata sustine financiar libraria. Prin urmare, Milton Lubovitski a vandut textul pe sub mana catorva celebritati de la Hollywood din vremea aceea. Mult timp nu s-a stiut mai nimic despre el, fiind considerat oarecum secret datorita caracterului sau pornografic. Textul lui Miller a iesit la lumina mai tarziu, devenind un clasic al literaturii libertine. "Opus Pistorum" este chintesenta erotismului din lucrarile lui Miller, un amestec de fictiune si autobiografie.

Tropicul Capricornului

Publicat prima oara la Paris si interzis in America vreme de treizeci de ani din cauza continutului sexual explicit si a aluziilor misogine si rasiste, "Tropicul Capricornului" portretizeaza lumea palpitanta a New Yorkului anilor '20.

Dominat de puternice influente autobio­grafice, romanul descrie cu un umor savuros experientele autorului ca functionar la compania fictiva de telegraf Cosmodemonic, viata tumultuoasa si exotica din cartierul Brooklyn si experimentele sale sexuale scan­daloase, dar si incercarile lui anevoioase de a-si gasi o voce ca scriitor.

Zile linistite la Clichy

Rescrisa la cincisprezece ani de la prima versiune, "Zile linistite la Clichy" dezvaluie o latura noua a lui Miller, in care verva din "Tropicul Capricornului" lasa loc boemei din perioada tineretii la Paris. "Zile linistite la Clichy", un roman in miniatura, si continuarea sa, Mara-Marignan, cuprinse in volumul de fata, au fost publicate in 1956.

Sunt doua povesti nostalgice, despre un timp in care lumea era mai simpla si se invartea cu lentoare, iar Henry Miller era abia un tanar scriitor obscur, fara un ban, care cutreiera strazile Parisului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea