De prin lume adunate

#muzeu #parc #manastire #mogosoaia #comana #cernica

Top 3 atractii in jurul Bucurestiului

In apropierea Bucurestiului, departe insa de aglomeratie, vei descoperi adevarate oaze de liniste si relaxare. Parcul Natural Comana are un ecosistem asemanator Deltei Dunarii, la Palatul Mogosoaia vei descoperi o parte de istorie, iar la manastirea cernica vei gasi linistea sufleteasca.

 

 

Parcul Natural Comana

 

Comana este o rezervatie  unica in Europa si include zeci de specii de plante si animale protejate de legile internationale. Parcul natural de la Comana  este considerat a doua delta a Romaniei si ocupa locul doi ca biodiversitate , dupa Delta Dunarii. Atractia padurii o reprezinta teii si speciile protejate: lacramioarele, ghimpele si bujorul de padure.

Cei care vor sa se simta ca in Delta Dunarii pot face plimbari cu barca prin stufarisul de pe lac. O plimbare de o ora costa 50 de lei. Deplasarile pe Neajlov si Balta Comana trebuie facute cu barci fara motor, pentru ca multe dintre ecosistemele din zonele umede sunt foarte sensibile. Plimbarile pe lac se fac numai cu ghidul parcului, care stie canalele.

La marginea padurii se afla Manastirea Comana, ridicata in timpul domnitorului Radu Serban si refacuta de Serban Cantacuzino. Se spune ca aceasta manastire a fost construita pe ruinele celei ctitorite de Vlad Tepes, acum peste 500 de ani. O legenda spune ca langa fantana cu nuc, aflata in parc, ar fi fost ucis Vlad Tepes, dupa ce a fost eliberat de Matei Corvin. De asemenea, in Comana se afla casa memoriala a lui Gellu Naum.

In parc sunt amenajate locuri speciale pentru foc si pentru aruncarea deseurilor, imprejmuite de caramizi. Popasurile in Comana sunt permise numai la Cabana Fantana cu Nuci si in Poiana Fantana cu Nuc. Exista si optiunea de cazare la particulari, iar pentru a innopta in parc trebuie facuta rezervare cu mai mult timp inainte. Accesul este foarte facil, cam o ora de mers cu masina, la 30 de kilometri de capitala.

 

Palatul Mogosoaia

 

Complexul cultural Mogosoaia este unul dintre punctele de atractie ale tarii noastre si ale imprejurimilor Bucurestiului. Acest complex este format din:

Palatul Mogosoaia adaposteste in prezent Muzeul Traditiei Aulice, care a fost infiintat in anul 2000. Muzeul cuprinde o colectie de arta de peste 300 de piese, in salile palatului avand loc frecvent diverse expozitii, simpozioane, concerte de muzica clasica si alte evenimente culturale.

Cuhnia reprezinta fosta bucatarie domneasca care in prezent este spatiu expozitional. Centrul de conferinte, care in trecut a fost vila d'Elchingen, in care a locuit Martha Bibescu , gazduieste doua sali de conferinta, un restaurant si camere de cazare. Ghetaria reprezinta fostul depozit de gheata al palatului.

Tot pe acest domeniu se mai gaseste si parcul englezesc, amenajat de Martha Bibescu, biserica Sfantul Gheorghe ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, capela Gheorghe Bibescu care adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d'Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.

In curtea palatului au fost restaurate si serele Niculae Bibescu, care in prezent sunt utilizate pentru culturi floricole si ca atelier de educatie plastica pentru copii.

Palatul Mogosoaia reprezinta unul dintre simbolurile arhitecturii romanesti, care imbina elemente muntenesti, bizantine si italiene. Punctele de atractie ale palatului sunt salile sale tematic: scara de onoare, sala turco - persana, sala ortodoxa, sala hartilor, sala scoartelor, sala fanariota, sala franceza, anticamera salii italiene, sala italian, sala transilvansa, sala sfatului domnesc si sala cancelariei domnesti.

La subsolul palatului se afla Lapidarium, un spatiu expozitional care adaposteste colectia de relicve arhitectonice. Din 1957, palatul a devenit Muzeul Brancovenesc, iar aici poti admira expozitii de pictura, sculpturi in lemn si piatra, carti rare si manuscrise vechi, obiecte de argint si broderii.

Palatul Mogosoaia se afla in comuca Mogosoaia, la 15 kilometri de Bucuresti. Cu masina personala se ajunge de pe Calea Grivitei, spre Straulesti pana in comuna Mogosoaia. Mai poti lua si un microbuz de la intersectia Grivita cu fostul bulevard 1 Mai, care te lasa chiar in capatul aleii spre intarea in palat.

Complexul Mogosoaia se poate vizita tot timpul anului, in fiecare zi, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 20.00. Lunea este inchis. Daca vrei sa filmezi sau sa faci fotografii se plateste o taxa de 15 lei pentru poze si 20 de lei pentru filmat. Taxa de parcare este de 4 lei.

 

Manastirea Cernica

 

Manastirea Cernica este situta la 12 kilometri de Bucuresti, langa lacul si padurea cu acelasi nume. A fost construita in 1608 de catre vornicul Cernica Stirbei. Initial, manastirea a fost realizata din lemn si purta hramul Sfantului Nicolae. Lacasul de cult a fost refacut intre anii 1781-1786. Pe locul vechii biserici se afla astazi biserica "Sfantul Nicolae" din Ostov, construita in 1815, in timpul domnitorului Ion Gheorghe Caragea.

Biserica principala a manastirii Cernica, cu hramul Sfantul Gheorghe, a fost ridicata intre anii 1831-1842, de catre Calinic si arhiereul Ioanichie Stratonichios. Portretele ctitorilor acestei biserici se afla in pronaos si sunt opera pictorului Sava Hentia.

Manastirea Cernica este un loc de pelerinaj pentru credinciosii care vin aici la moastele Sfantului Ierah Calinic de la Cernica. Tot aici vei gasi si un muzeu cu obiecte de arta si cult din argint, carti si icoane vechi. Tot aici Nicolae Iorga a descoperit 300 de manuscrise rare.

Un alt punct de atractie al manastirii este cimitirul. Rezevat la inceput monahilor, acest loc adaposte mormintele mitropolitului Nifon, ale lui Tudor Vacarescu, scriitorului Gala Galaction si pictorului Ion Tuculescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea