De prin lume adunate

#edinburgh fringe #teatru #cultura #spectacol #premiera mondiala #comedie #centru cultural

The bird and the bee: drama adolescentului

Spectacolul  pe textul lui Matt Hartley este o  drama despre  insingurarea si dorinta de confirmare  a adolescentilor intr-o lume in care retelele sociale devin din ce in ce mai extinse si mai superficiale.

Evitand capcanele moralizatoare, autorul  alege ca personaje principale doua fete la varsta crizelor si construirii propriei identitati ,15 ani, una care isi doreste sa devina popular cu orice pret, iar cealalta care pare resemnata cu statutul de ciudata.   

Drum initiatic

Extrem de bine structurat, textul alterneaza permanent planurile : intai casa parintilor apoi regasirea intimitatii intr-un loc izolat,intai  meditatii provizorii referitoare la sensul evenimentelor apoi surpinzatoare discutii pe chat.

Tensiunea este extrem de bine gradata spre un final ultim, solutia finala de eliberare. Scriitura este moderna si surpinzatoare, clasicul punct culminant fiind in aceasta piesa suprapunandu-se exact peste rezultatul dorit. Pentru ca ce si-ar putea dori cineva mai mult decat speranta finala a eliberarii, cu orice sacrificiu ?

Un singur ingredient clasic: moartea fratelui celei neadaptate, prilej de a dezvolta in cateva monologuri nelinistea provocata de existenta emotiilor si dincolo de cuvinte. Intr-un univers adolescentin in care realitatea inseamna intalniri si discutii  pe internet,  sentimentul de inadaptare este ascuns  intr-un colt al eului din care are prea putine sanse sa gaseasca calea spre exprimare.
   
Dorinta de recunostinta


Dezvoltarile paradoxale tin doar de structura psihologica a personajelor:  dorinta de popularitate poate impinge o fata sa creeze un website memorial pentru un necunoscut, doar din dorinta de a fi recunoscuta de ceilalti.

Din monologurile  inadaptatei Chloe razbat nelinistile generatiei de adolescenti: tragedia ca mod de a valida emotiile si de a-si demonstra ca sunt (inca) vii. Websiteul  creat de fata rasfatata in memoria fratelui  lui Chloe evoca vag sentimentul  irevocabilului in fata tuturor  celor care nu l-au cunoscut , prieteni ai prietenilor ai cunoscutilor etc.
 
Probleme de adolescent

Sute de oameni capata o identitate datorita relatiei cu tragedia lui Chloe, iar simtul identitatii  le da un scop in viata. Declaratiile exagerate de prietenie de pe website ale necunoscutilor sunt poate un mijloc de a umple un gol existent, care in sfarsit isi gaseste o motivatie.

Sau poate ca ei executa ceea ce altadata s-ar fi numit un act ritualic de inaintea existentei vinei a pentru a se proteja de patrunderea tragediei in propria viata,. Autorul nu rezolva dilemele, lasa toate aceste intrebari deschise.  Dar tema majora a piesei este eliberarea de acest gol.
 
Mirajul internetului

“The Bird and The Bee: The Bee” este un text despre mirajele pe care le creeaza internetul, miraje care perpetuate la nivel social pot schimba natura atasamentelor si a motivatiilor. Spectacolul pune accentul pe insingurare.

Pe o scena aproape goala 3 actori incearca sa recreeze toate partiturile, intr-o maniera moderna. Fara a mai ridica problema adecvarii realiste intre actori si rol, joaca atat rolurile de tineri cat si rolul personajelor mai in varsta, parintii.

este ce au de spus, important este ca vor sa comunice. Ritmul piesei se regaseste in montare , si este din ce in ce mai accelerat spre final.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea