De prin lume adunate

#teatru #piesa #spectacol #teatru odeon #papusi #arta #japonia

Teatru de papusi traditional japonez la Teatrul Odeon

Luni, 30 noiembrie 2009, de la ora 19.00, Teatrul Odeon din Bucuresti este gazda unui spectacol de teatru traditional japonez de papusi Shinnai Joruri si Hachioji Kuruma Ningyo.

Publicul bucurestean este invitat la un spectacol in care maestrii Tsuruga Wakasanojo XI si Nishikawa Koryu V vor evolua pe scena alaturi de alti actori papusari si muzicieni japonezi in trei piese din repertoriul clasic al genului: “Sanbaso”, “Rancho” (“Tanguiala lui Omiya”) si “Yaji si Kita”.

Teatrul de papusi traditional japonez reprezinta o arta complexa care se adreseaza cu predilectie publicului matur si care, prin caracteristicile sale, se poate spune ca reprezinta o forma artistica unica in lume.

Hachioji Kuruma Ningyo este o forma de teatru de papusi creata de primul maestru Koryu Nishikawa spre finele epocii Edo (jumatatea sec. XIX). Denumirea sa deriva de la rokuro-kuruma desemnand taburetul cu rotile pe care este asezat actorul din spatele papusii (ningyo). Acest scaunel cu rotile si faptul ca fiecare papusa in parte este actionata de catre un singur papusar sunt doua detalii ce diferentiaza genul teatral Kuruma Ningyo de ruda sa mai celebra, Bunraku .

La Bunraku, papusile sunt de dimensiuni mai mari si pentru manuirea fiecareia este nevoie de cate trei persoane. In cazul reprezentatiilor Kuruma Ningyo se creeaza o legatura mult mai directa intre papusa si manuitorul ei, ceea ce confera o mai mare flexibilitate si mai mult realism prestatiei scenice.

Shinnai desemneaza un tip de cantec narativ (joruri) creat de Tsuruga Wakasanajo I (1716-1786) in jurul anului 1760. Majoritatea cantecelor shinnai se remarca prin accentul pe care interpretul il pune pe exprimarea emotiei si mai putin pe naratiune sau descriere . Compozitiile lui Tsuruga Wakasanajo I au castigat in popularitate si datorita interpretarii pline de maiestrie datorata unuia dintre discipolii sai, Tsuruga Shinnai, cel care a dat, de altfel, numele sau acestui gen.

Subiectul preferat al creatiilor shinnai ilustreaza viata cotidiana a locuitorilor din cartierele de placeri ale vechiului Edo (orasul Tokyo de astazi), majoritatea operelor timpurii avand ca subiect central sinuciderea unui cuplu de indragostiti. Shinnai se diferentiaza de celelalte categorii de cantece narative joruri prin modalitatea de interpretare, tipul de muzica si text, repertoriu, caracteristicile instrumentului de acompaniament, etc. Asemenea celorlalte genuri joruri, si in cazul Shinnai fondul muzical este sustinut de unul sau mai multi interpreti la shamisen (instrument cu coarde tipic japonez).

Spectacolul este organizat de catre Ambasada Japoniei si Fundatia Japonia. Spectacolul incheie seria manifestarilor culturale organizate la Bucuresti sub egida Anului prieteniei dintre Japonia si tarile dunarene (Japan Danube Friedship Year 2009) si a Aniversarii a 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice dintre Japonia si Romania.

Biletele la spectacol se pot procura de la casa de bilete a Teatrului Odeon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea