De prin lume adunate

#targuri #produse traditionale #carte

Targuri de weekend in Bucuresti

La finalul acestei saptamani in Bucuresti au loc cateva targuri. La Muzeul Taranului Raman vei gasi produse traditionale romanesti din zona Bran, la Agronomie vei sarbatori cu pastrama si mamaliguta Vovidenia, iar la Romexpo vei gasi noutati din lumea cartilor la Targul Gaudeamus.


Targul de carte Gaudeamus
 

Cea de a XVII-a editie a Targului International Gaudeamus, Carte de invatatura are loc in perioada 18 - 22 noiembrie, in Pavilionul Central Romexpo. targul international gaudeamus va avea un invitat de onoare. In 2010, invitatul de onoare este Belgia, Wallonie Bruxelles. Aceasta alegere a fost bazata pe afinitatile culturale comune si pe oportunitatile de cooperare si schimburi profesionale pe piata cartii, intre cele doua tari. Evenimentul marcheaza si presedintia belgiana a Consiliului Uniunii Europene in perioada iulie - decembrie 2010.

Presedintele de onoare al Targului International Gaudeamus 2010 este Jaques Dubois, filolog belgian, profesor de literatura moderna si de sociologie a literaturii la Universitatea din Liege. Jaques Dubois este autorul a numeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial, cu precadere in sfera romanului politist si a operei lui Georges Simenon.

Pretul unui bilet de intrare la targ este de 4 lei. Abonamentul pentru cele 5 zile este de 10 lei.
 

Health and Beauty Expo la Sala Palatului
 

Health and Beauty Expo este dedicat sanatatii si frumusetii. Targul se desfasoara la Sala Palatului in perioada 18 – 21 noiembrie. Timp de 4 zile publicul va avea ocazia sa vada, testeze si sa cumpere produse din domeniul sanatatii si al frumusetii. Acestia vor avea ocazia sa participe la conferinte si sa se bucure de manifestarile artistice. Evenimentul va cuprinde si expozitio, workshop-uri si conferinte pe teme de sanatate si frumusete, demonstratii ale profesionistilor din domeniu, prezentari de moda, lansari de produse precum si manifestari artistice.

Vizitatorii expozitiei vor afla despre cele mai noi trenduri in materie de produse de infrumusetare, cosmetica, ingrijirea parului, igiena personala, medicina alopata, medicina traditionala, medicina alternativa, terapiii naturiste, nutritie, gimnastica si nu numai. Vizitatori vor avea ocazia sa vada noi produse si servicii, sa invete despre ultimele realizari in domeniile sanatatii si ale frumusetii prin conferintele si workshopurile care vor avea loc, sa relatioenze cu specialisti.
 

Cultura si traditie gastronomica din Bran la Muzeul Taranului Roman
 

Urmand traseul strabun al transhumantei, de la munte la ses, ciobanii din Bran, dar si din Moeciu, Brasov ori Sibiu, coboara de la munte. Acestia vin cu telemea, urda, cas afumat, branza cu busuioc sau patrunjel, branza de burduf si în coaja de brad, pastrama delicioasa, precum si alte delicii specifice zonelor de unde provin.

Intre 19 si 21 noiembrie, zeci de producatori va asteapta la Muzeul Taranului Roman, la Piata Taraneasca , cu produse traditionale romanesti. Si cum pastrama nu merge decat udata din belsug, v-am pregatiti must proaspat, preparat la fata locului, vin de butura, dar si palinca si licoare salajana.

La targ vei gasi siropuri din muguri de brad si din fructe de padure, dulceturi de afine, capsune, merisoare, zacusti de ghebe si hribi, muraturi fara conservanti, pepene galben si rosu, mere, pere murate, prajituri ca la bunica acasa si cozonaci.

Nu vor lipsi magiunul de Topoloveni, mierea de albine, mere si pere din livada, turta dulce, covrigi de la Pitesti si kurtos kalacs de la Lupeni. Din Muntii Apuseni vti gasi ceaiuri, tincturi si alifii terapeutice, iar la standul Apuseni Natural Products vei primi si consultanta gratuita.

Mesterii populari te vor intampina cu ceramica, obiecte din lemn, caciuli de blana si costume populare. Ziua de duminica va fi inveselita cu dansuri si muzica populara.
 

Vovidenia la Targul National al produselor traditionale de la  Agronomie
 

Duminica, 21 noiembrie, este sarbatorita Intrarea Maicii Domnului in Biserica, cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Numele de Vovidenie provine din slavona si inseamna "ceea ce se face vazuta". Traditia populara spune ca de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele incep sa vorbeasca. In aceasta zi se aprind lumanari , mai ales pentru cei adormiti si se impart pomeni.

Este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea. Seara e buna si pentru previziuni meteorologice. Daca in noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar daca ninge, va fi o iarna bogata in zapada. Tot in popor, aceasta sarbatoare este asociata metaforei luminii, prezenta in diferite legende si superstitii. Astfel, sarbatoarea este cinstita pentru a avea o vedere buna si a nu fi lipsit de lumina ochilor.

Tot in ziua de Vovidenie, copiii pun in vase cu apa crengi de mar. Tinute la lumina si caldura, ele inmuguresc si infloresc, fiind folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. In colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar.

La acest targ vei afla noutati despre traditiile populare din diferite zone ale Romaniei. La targul cu produse traditionale de la Agronomie, producatorii vin cu pastrav afumat in cetina de brad, scrumbie de Dunare in ulei de germeni de porumb, dulceata si sirop de trandafir, serbet, produse din carne de porc de Mangalita, dulceturi si halva, paine la test, pastrav prajit cu mamaliguta si mujdei cu leustean, vin fiert cu scortisoara, mozzarela de bivolita, iaurt de bivolita, bulz ciobanesc si pastrama, sarmalute cu pasat maramuresene, legume si fructe pentru proviziile de toamna si multe alte bunatati.
 

Garage sale la The Gang
 

Pentru prima data in Bucuresti, ai ocazia sa participi la un Garage sale. Goleste-ti debaraua de lucrurile pe care nu le mai folosesti, si "recicleaza-le" la Garage Sale. Cu siguranta pastrezi acasa multe obiecte doar pentru ca sunt in stare buna si nu te lasa inima sa le arunci. Alte persoane s-ar putea sa fie interesate de aceste lucruri si in felul acesta poti recupera o parte din investitia initiala.

Tot la Garage sale poti sa descoperi chilipirurile altora, si cine stie, poate gasesti ceva interesant. Genti, haine, role, schiuri, carti, reviste, bijuterii, decoratiuni, bijuterii, vesela, cd-uri, benzi desenate, rachete de tenis, palarii, posete, geamantane, ceasuri, calendare, prajitoare de paine sutn doar cateva dintre obiectele pe care le poti cumpara sau vinde la garage sale.

Evenimentul are loc sambata 20 noiembrie, intre orele 10.00-17.30, in clubul The Gang, din Flroeasca. Taxa de intrare este de 5 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea