De prin lume adunate

#targuri #vinuri #dulciuri #produse traditionale

Targuri de Sfantul Andrei in Bucuresti

In acest weekend, in bucuresti au loc numeroase targuri. Cei are isi sarbatroresc onomastica de Sfantul Andrei pot gasi la aceste targuri bunatati traditionale pe care sa le puna pe masa de sarbatoare. La targuri vei gasi si produse handmade si vintage. Tot la acest sfarsit de saptamana te poti rasfata cu numeroase dulciuri si sortimente de vin.
 

30 noiembrie, Sarbatoarea Sfantului Andrei
 

Crestinii ortodocsi in ziua de 30 noiembrie il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Din punct de vedere calendaristic toamna se incheie in aceasta zi de Sfantul Andrei si se intra in sezonul de iarna. Noaptea Sfantului Andrei este numita si Noaptea Strigoilor. In credintele poporului roman, in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie ies moroii si strigoii. Astfel, pentru a fi feriti de moroi si strigoi se ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile caselor. Ziua de Sfantul Andrei se mai numeste si Ziua Lupului. Se crede ca in aceasta zi lupul devine mai ager, isi poate indoi gatul, care de altfel este teapan si astfel nimic nu poate sta in calea atacului lui.

Se spune ca Sfantul Andrei este stapanul fiarelor salbatice si ca aceasta in noaptea zilei de 30 noiembrie le elibereaza si le trimite sa manance toate vitele celor care nu tin aceasta sarbatoare. Daca fetele nemaritate isi pun sub perna in noaptea de Sfantul Andrei 41 de boabe de grau si daca viseaza un baiat ca le va fura graul, acel baiat va fi ursitul lor. Un alt mod ca fetele sa-si afle ursitul in noaptea de Sfantul Andrei este acela de a-si prepara o turta subtire din faina de grau, foarte sarata si de a o manca inainte de culcare, fara sa bea apa. Daca in somn, un baiat ii da apa sa bea, acela ii va fi ursitul. Alte fete nemaritate obisnuiau sa semene un catel de usturoi într-o bucata de aluat. Daca acesta incoltea se spunea ca se va marita in curand .

Referitor la vreme, se spune ca daca in noaptea de Sfantul Andrei daca va fi luna plina si cer senin, iarna va fi cu usoara, iar daca cerul va fi intunecat si cu luna plina, atunci iarna va fi una grea. Daca in ziua de Sfantul Andrei se ia o creanga de verde de mar si se pune in apa si se lasa pana la Sfantul Vasile, iar daca aceasta va inflori acesta este un semn ca anul ce vine va fi unul roditor si îmbelsugat.

Se mai spune ca daca in noaptea Sfantului Andrei este frig, iarna ce urmeaza o sa fie una grea, iar din contra, daca vremea va fi buna, iarna va fi una extrem de usoara. Tot in acesta seara premergatoarea zilei de Sfantul Andrei, membrii familiilor seamana grau si in seara de Anul Nou citesc in acesta. Cel care va avea graul cel mai frumos, mai inalt si mai des va avea un an bogat si norocos, iar cel caruia graul nu i-a crescut frumos va avea un an mai putin bun.
 

Targul produselor traditionale la Agronomie
 

La Targului national al produselor ecologice, traditionale si naturale produse in ferme si gospodarii taranesti vor fi prezenti producatori din judetele Vrancea, Sibiu, Valcea. Nu vor lipsi nici bunatatile din Maramures, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal sau Banat. La acest targ vei putea degusta din painea la test, pastrav prajit cu mamaliguta si mujdei cu leustean, vin fiert cu scortisoara, mozzarela de bivolita, iaurt de bivolita, bulz ciobanesc si pastrama, sarmalute cu pasat maramuresene, legume, fructe proaspete dar si conserve si muraturi.

La targ vei gasi si nuci, prune uscate, carnati de oaie, cu busuioc, fara usturoi, muschi de porc, cotlet haiducesc, ceafa de porc, pastrama de vita,  fasole boabe, ciuperci deshidratate, seminte de floarea soarelui, paine cu seminte, morcovi precum si alte radacinoase. De asemenea, vei mai gasi si produse apicole si un amestec de catina uscata cu miere, ideal pentru fortificarea organismului in sezonul rece. Tot la targ vei gasi si zacusca, dulceata de afine, trandafir si capsuni, zarzavaturi ecologice, patrunjel, rucola, cicoare, cartofi.
 

Sarbatoarea Usturoiului in Parcul Lia Manoliu
 

Timp de trei zile, in perioada 26 - 28 noiembrie, Parcul National Lia Manoliu va deveni principalul punct de atractie al capitalei. Cu mic, cu mare bucurestenii sunt invitati la un festin romanesc , "Sarbatoarea Usturoiului". Gurmanzii vor gasi paine de casa, branzeturi, produse din carne, zacusca, muraturi, cozonaci, prajituri de casa maramuresene, miere, bomboane moldovenesti, magiun de Topoloveni, dulceturi fara zahar, dulceturi de trandafir, de muguri de brad, colaci kurtos, must, vin romanesc si de peste Prut.

Un restaurant cu specific romanesc va incinge gratarele pentru frigarui, mititei, carnaciori si pastrame. De asemenea, la tag vei mai gasi si produse de brutarie specifice bucatariei cipriote, unele dintre ele cu adaos de usturoi. Cei care tin post vor gasi la targ sarmale de ghebe si saramura de peste. Vedetele targului sunt dulceata de usturoi, branza cu crema si bucati de usturoi. Cei care cauta un cadou pentru zilele de Sfantul Andrei sau Sfantul Niculae pot gasi la acest targ cateva oferte. De la standurile mesterilor populari pot alege obiecte de ceramica, produse de pielarie, haine lucrate manual, bijuterii, icoane, pietre norocoase, cosmetice naturale sau covoare.
 

Dulciuri pentru toti la Palatul Copiilor
 

In perioada 25 - 28 noiembrie, la Palatul National al Copiilor din Bucuresti are loc cea de-a treia editie a Festivalului Dulciuri pentru Toti. Patiseriile, firmele de catering, cofetariile cu laboratoare proprii, importatorii si producatorii de dulciuri vin sa-si etaleze cele mai delicioase, mai aspectoase si mai rafinate specialitati in fata publicului larg. Amandinele si tartele vor fi gazdele la aceasta editie. Torturile, briosele, ciocolata, cremsnitul, marzipanul si multe alte bunatati te asteapta sa le degusti.
 

Expo Sport Games la Baneasa Shopping City


Daca vrei sa scapi de rutina sau sa incerci ceva nou mergi la targul Expo Sport Games. Targul are loc in perioada 26 - 28 noiembrie, la etajul 1 al mall-ului Baneasa Shopping City. La eveniment vor avea loc demonsatii realizate cu un simulator de bob si lovituri spectaculoase pe masa de billiard. La acest targ vei gasi numeroase jocuri. Astfel, printre oferte se numara jocuri de tenis de masa si fotball, darts, biliard, e-games, karting, jocuri cu laser, air soft si multe alte jocuri dedicate timpului liber.
 

Targul Culori de iarna
 

Targul Culori revine in capitala. Acesta ar loc pe terasa acoperita a restaurantului Classic. La targ vei gasi numeroase cadouri: de la accesorii, tablouri, picturi pe sticla, picturi in scoica pana la rame foto, cutii de bijuterii si multe alte obiecte lucrate manual. Targul este deschis in perioada 26 - 28 noiembrie, intre orele 10.00 - 20.00. Primii 100 de vizitatori vor avea parte si de un cadou special.
 

Targul de vinuri good wine
 

In perioada 26 - 28 noiembrie, la World Trade Plaza, are loc a treia editie a Targului International de Vinuri GoodWine. Publicul va avea ocazia sa participe la degustari de vinuri si la spectacolele gastronomice. Vinurile prezentate la GoodWine provin din Romania, Franta, Spania, Austria, Bulgaria, Australia, Chile, Argentina, Africa de Sud, California. In cadrul evenimentului vor avea loc si lansari de vinuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea