De prin lume adunate

#timp liber #targuri #evenimente #muzeul taranului roman #evenimente bucuresti # targul iconarilor # mesteri cruceri

Targul iconarilor si mesterilor cruceri la Muzeul Taranului Roman

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri din 2012 pastreaza structura anilor trecuti si ramane un targ mic care isi doreste sa fie mai aproape de atmosfera unui praznic, de celebrare a uneia dintre cele mai importante sarbatori ale ortodoxiei: Inaltarea Sfintei Cruci, in 14 septembrie.

Organizatorii isi doresc sa obisnuiasca publicul cu o privire complexa asupra teritoriului explorat si de aceea continua sa construiasca actiunea ca un tip de act cultural care incearca sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care acesta provine.

Acest eveniment aduce in prim plan frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atat in creatiile traditionale, cat si in cele contemporane.

Recontextualizarea si reconstituirea mestesugului urmaresc calitatea tehnicii, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, dar si inovatii care sa nu se indeparteze excesiv de canon, evitarea serializarii industriale pentru scopuri comerciale.

Recuperarea fragmentara a unui teritoriu dominat de o inflatie agresiva a prostului gust si a ignorantei, ca reactie la suprasaturarea pietei cu obiecte de cult de proasta calitate, deturnate de la sensul initial sunt alte scopuri ale acestui eveniment.

Obiecte sfinte, bunatati si concert de muzica psaltica

La targ vei gasi praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti, Crucea in variante neimputinate, toate inchipuite pe icoane pe lemn, icoane pe sticla, icoane de vatra, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care au ca sursa mestesugurile iconarilor si ale artistilor.

Tot in cadrul targului va avea loc si un concert de muzica psaltica sustinut de Grupul Nectarie Protopsaltul. Concertul este programat duminica, 16 septembrie, de la ora 17.00.

Praznicul este insotit si de cateva bunatati: suc de mere, turta dulce, dulceturi, miere si prajituri de casa. Intrarea la targul de la Muzeul Taranului Romane este 6 lei integral si 3 lei redus.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea