De prin lume adunate

#ziua internationala a iei #fotograFIE cu IE # targul de ie romaneasca #targ romanesc

Targul de ie romaneasca si expozitia de "fotografIE cu IE" au loc, in weekend, in Capitala

Ziua Internationala a iei este sarbatorita pe 24 iunie si, pentru a marca acest eveniment, Bucurestiul gazduieste in perioada 22-23 iunie Targul de Ie Romaneasca, precum si vernisajul expozitiei "FotografIE cu IE".

Targul de Ie Romaneasca

La Alchemia - centru pentru arte contemporane, sunt expuse in acest weekend peste 200 de bluze traditionale romanesti atat vintage, cat si noi, toate lucrate manual, din materiale naturale. Pentru a marca sfarsitul evenimentului, pe 23 noaptea, incepand cu ora 22.00, va avea loc o Petrecere de Sanziene, la Alchemia.

FotografIE cu IE

De asemenea, in spiritul Zilei Internationale a Iei, pe 23 iunie, incepand cu ora 18.00, fotografa Catalina Flaminzeanu organizeaza, la Clubul Taranului, prima sa expozitie, alcatuita din 21 de portrete ale unor figuri reprezentative pentru cultura romaneasca, precum Coca Bloss, Chris Simion, Lia Bugnar, Anca Sigartau, Rodica Lazar, Ruxandra Cesereanu, Adina Mastalier, Carla Maria Teaha, Ilinca Manolache, Carla Alina Buleanu, Maria Obretin, Irina Strungareanu, Alexandra Usurelu sau Carmen Mereea.



Femeile fotografiate poarta ii, iar la evenimentul care deschide expozitia de la Muzeul Taranului Roman, fiecare participanta va purta traditionala bluza romaneasca.

Semnificatia iei

Toate femeile fotografiate au fost intrebate ce reprezinta ia pentru ele, noteaza "Adevarul".

"O taranca tanara, in picioarele goale, tolanita pe o prispa a unei casute dintr-un sat fara nume, pierdut printre munti, coase o ie. Fata are cateva suvite de par desprinse din coada impletita si soarele picteaza umbre peste imprimeul iei, care se naste din mainile ei cu unghii taiate scurt si degete lungi, subtiri si promitatoare … Asta se intampla inainte de Henri Mattise, de Yves Saint Laurent si de La Blouse Roumaine", a declarat Rozana Mihalache, PR.

Actrita Ilinca Manolache, al carei portret va fi expus la vernisaj, a spus ca ia pentru ea inseamna "zestrea mea conservata de 100 de ani, sustrasa dintr-un cufar de la Runcu si agatata intr-un dulap de la Ikea".



De la ora 19.00, cantareata Alexandra Usurelu va sustine un concert, special pregatit pentru acest eveniment.

Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea