De prin lume adunate

#produse traditionale #agronomie #targ de vara

Targ de vara cu produse traditionale la Agronomie

Daca vi s-a pus soarele drept inima, bucate inedite va asteapta la targul de vara de la Agronomie. Vei gasi rosii de ciocolata, prepelita la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte, floarea soarelui ca prajitura si un pepene galben rece si paine la test "solara".

Iulie este luna a cincea in calendarul roman si luna a saptea in calendarul iulian. intrucat iulie era perioada cand se inregistreaza cele mai inalte temperaturi din intregul an, se coceau si recoltau lanurile de grau, poporul o numea si luna lui Cuptor.

Calendarul Popular cuprindea in luna iulie mai multe sarbatori si obiceiuri dedicate secerisului si fortelor potrivnice omului (furtuni, grindina, trasnete, incendii, seceta etc.): Cosmandinul, Ana Foca, Pricopul, Panteliile, Ciurica, Cricovii de Vara, Marina, Santilie, Ilie Palie, Foca, Oparlia, Sf. Ana, Pantelimon, Pintilie Calatorul.

In anii in care isi faceau aparitia secetele peisajul spiritual al agricultorului era completat cu alte obiceiuri -Paparuda, Caloianul), ceremonii si procesiuni religioase.
 

Vedetele targului


Prepelita la jar asa cum ne-a lasat marturie Mihail Sadoveanu in Fratii Jderi ce o gaseai pe masa domnului moldovean este acum in Parcul Academiei de stiinte Agricole si Silvice. Rosia de ciocolata este un soi de tomate nedeterminata care este bine cunoscut cu culoarea sa ciocolata extraordinara.

La targ vei mai si pepene galben de Scarisoara, vinuri de Dealu Mare , sarmalute cu pasat si placinta cu urda si marar din Maramures, prajituri cu nuca, mac, cu mult rom si cacao, salata de icre de crap sau de stiuca, scrumbii afumate, batog de crap sau somn, alaturi de un pahar cu vin pelin, legume, zarzavaturi si fructe proaspete sau produse apicole.

Alte produse deosebit de apreciate sunt si lactate si branzeturi traditionale, ptrav afumat sau prajit, cu usturoi si mamaliguta, "inecat" in vin sau pastrav afumat in cetina de brad, carnati, muschiuleti si salamuri, hidromel, o bautura pe care trebuie sa o redescoperiti ca o licoare sanatoasa.

La targ vei mai gasi si produse ale medicinii si terapiilor naturiste, remedii naturale , produse si servicii care infrumuseteaza viata, artizanat, bijuterii, imbracaminte naturala, plante ornamentale , gazon, produse si servicii pentru horticultura, amenajari peisagistice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea