De prin lume adunate

#targuri #evenimente #evenimente bucuresti #targ de mucenici

Targ de Mucenici la Agronomie

Vineri, 9 martie, incepe o editie speciala " Mucenici ca la bunici" in parcul de la Agronomie . La targ vei gasi mucenici preparati dupa retete stravechi, vei degusta numeroase bunatati si vei gasi bucate traditionale.

Ce sunt mucenicii

Mucenicii reprezinta un stravechi inceput de An Agrar celebrat la echinoctiul de primavara, 9 martie, pe stil vechi, hotar intre iarna si vara, intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Moisilor. In ziua de Mucenici s-au suprapus doua sarbatori de innoire sezoniera a timpului: ultima zi a Mosilor, Babei Dochia cind, conform traditiei, moare si se preface in stana de piatra, si prima zi a Mosilor, jertfiti si transformati in cenusa pe rugul funerar pentru dreapta lor credinta.

Obiceiurile din ziua de Mucenici formeaza un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea sfintilor rituale, betia rituala atestata de traditia populara, care sustine ca e bine sa bei in aceasta zi 40 sau 44 de pahare de vin.

Deschiderea Mormintelor si portilor raiului, aprinderea focurilor de mucenici prin curti si gradini, purificarea oamenilor si vitelor, protectia magica a caselor si anexelor gospodaresti, batutul pamantului cu maiului pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii, observatii si previziuni meteorologice, aflarea norocului in noul an prin prepararea turtei de mucenici sunt alte obiceiuri frumoase de mucenici.

Mucenicii sunt si figuri antropomorfe sau geomorfe, sacrificate in ziua de 9 martie, vechi inceput de An agrar, preparate din aluat in forma de opt sau cerc, fierte in apa indulcita cu miere si cu adaos de miez de nuca, mancate sacramental la mucenici.

Forma cifrei opt reprezentare plastica a zeului iudo-european antropomorf si colaceilor, reprezentarea a zeitei geomorfe neolitice, sunt supravietuiri ale jertfelor umane, substitute divine in ceremoniile care marcau Anul Nou celebrat la echinoctiul de primavara. Ca aliment, Mucenicii, sinonimi cu Bradosii si sfintii, se impart si sunt mancati in fiecare an in ziua de 9 martie.

In parcul de la Agronomie vei descoperi o lume a satului idilica si vei afla si reteta mucenicilor moldovenesti, a "sfintisorilor". Din mosi - stramosi se pregatesc 40 de bucati, omagiu pentru cei 40 de mucenici care nu au renuntat la credinta ortodoxa, din seara zilei de 8 martie. In parcul de la Agronomie vei primi mucenici calzi, scosi din cuptor.

Bors de peste cu mamaliga si o lectie depre fructele de mare

To in acest weekend, la targul de la Agronomie vei gasi si peste si fructe de mare. Fructele de mare sunt toate animalele marine comestibile din categoria crustaceelor (creveti, homari, langustine, crabi), molustelor (scoici, midii, stridii, melci marini, rapane) si cefalopodelor (calamar, caracatita, sepie). In acest weekend la targ vei gasi peste la gratar , ciorba de legume cu peste si mamaliguta.

La targ vei gasi si produse traditionale din Maramures, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat. Te vei bucura de preparate inedite precum painea la test, pastrav prajit cu mamaliguta si mujdei cu leustean, lapte de soia, iaurt din lapte de soia sau sarmalute maramuresene cu pasat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea