De prin lume adunate

#bucuresti #street delivery #strada

Street Delivery la Bucuresti

In perioada 10 - 12 iunie, in Bucuresti, in zona Carturesti Verona are loc o noua editie Street Delivery . Evenimentul a fost organizat pentru prima data in 2006 de Libraria Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania cu titlul “Art delivery Strada Arthur Verona este strada ta!”. Evenimentul a plecat de la ideea de a converti peisajul urban in peisaj cultural.

Din 2007 apare titulatura de Street Delivery iar evenimentul are loc in paralel la Bucuresti si Timisoara, unde Carturesti organizeaza un spatiu similar pe strada Mercy, tot pe aceesi idee, de a inchide locatia pentru circulatia auto si de a-l dedica pietonilor.

In 2010, Street Delivery a insemnat expozitii, evenimente de arhitectura, teatru, ateliere, concerte, performance-uri, proiectii si schimburi de carti. Asa cum o definesc si organizatorii, misiunea Street Delivery este aceea de a reinventa si de a intari rolul structural pe care spatiul public il joaca in viata locuitorilor cetatii, prin convertirea peisajului urban in spatiu viu.

Strazile metropolei sunt cucerite de masini. Am crescut in ecosistemul asta ranit, ne-am adaptat lui din nevoie, ni se pare aproape firesc sa ne strecuram pana si pe trotuar. Rareori ne intrebam de ce un cetatean cu automobil e indreptatit sa ocupe de 6 ori mai mult spatiu decat un pieton.

Cine decide ca valoarea unei case vechi de 200 de ani este egala cu pretul terenului minus costul demolarii? De ce sa nu desenam peste afise si panouri care ne intoxica privirea? De ce n-avem voie pe iarba? Pistele de biciclete au fost facute pe trotuar.

Sunt folosite, in schimb, tot ca spatiu de parcare, ca extensii pentru terase sau pentru tomberoanele uitate in centrul orasului. Bicicleta e un moft, asa ca la metrou n-ai voie cu ea decat sambata, duminica si de sarbatori.

Cum te descurci in orasul asta daca se intampla sa te afli intr-un scaun cu rotile? Strada n-a fost dintotdeauna un spatiu ostil. Acum mai putin de un secol lucrurile stateau altfel. Omul avea prioritate.

Street Delivery este incercarea de a intoarce strada, macar pentru cateva zile pe an, catre omul-pieton, in ipostaza lui naturala. Asadar, strada se inchide pentru masini si se deschide pentru pietoni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea