De prin lume adunate

#strada #strada sperantei #bucuresti #restaurante

Strada Sperantei, iluzii desarte si un geniu pustiu

Va mai aduceti aminte de melodia Corinei Chiriac, Strada Sperantei? Ei bine strada chiar exista in Bucuresti si manata de curiozitate, am dat o raita sa vad ce are special aceasta strada.

strada sperantei se afla in centrul capitalei, intre strazile Armand Calinescu si Vasile Lascar. Daca mergi pe aceasta strada, incepand de la capatul dinspre Armand Calinescu vei ajunge in Piata Rosetti, in apropiere de Universitate.

Strada Sperantei este o strada linistita, care aminteste de epoca interbelica si de romanele scrise de George Calinescu sau Mircea Eliade. Probabil ca la inceputul secolului XX aceasta strada avea o eleganta aparte, strajuita la capetele sale de vechi case boieresti.

Din frumusetea de altadata, strada a mai pastrat mici detalii. Case vechi, construite in stil autentic romanesc, blocuri moderniste sau balcoane din fier forjat, lucrate fin, sunt ramasite ale unor timpuri de mult apuse.

 

Mihai Eminescu a locuit pe Strada Sperantei

 

De la descinderea sa in capitala Tarii Romanesti, in 1868, Mihai Eminescu a locuit in mai multe zone ale Bucurestiului.  La inceput a locuit la Hotel Hugnes, de pe Podul Mogosoaiei, Calea Victoriei de azi, peste drum de Teatrul cel Mare, unde lucra ca sufleor si copist. Aici scrie nuvela Geniu Pustiu.

Dupa o etapa in care schimba numeroase locuinte, Mihai Eminescu ajunge si pe Strada Sperantei, la numarul 4. Aici locuieste o bucata de vreme si primeste si vizitele lui Ion Creanga. Din pacate, casa de pe strada Sperantei, in care a locuit si creat marele poet nu are nicio placa care sa ateste trecerea lui prin aceste locuri. Casa trece aproapte neobservata, daca langa ea nu ne-ar atrage atentia un restaurant roz.

 

Strada Sperantei, locul de nastere al neochirurgiei romanesti

 

Tot pe strada Sperantei, la numarul 13, a locuit si Dumitru Bagdasar, medic neurochirurg, profesor la Facultatea de Medicina din București, cel care a pus bazele scolii romanesti de Neurochirurgie din Romania. Bagdasar a infiintat si Institutul de Endocrinologie Bucuresti.

 

Ce gasesti pe Strada Sperantei

 

Chiar daca aceasta strada nu este spectaculoasa, in drumul tau prin centrul orasului poti face un mic ocol. Niciodata nu stii ce surprize te asteapta.

Pe Strada Sperantei vai este insa o “speranta”. La numarul 21 s-a deschis de ceva vreme un club alternativ: Tago Mago . Aici vei avea parte de o experienta completa: poti vedea piese de teatru, poti dansa pana in zori in club si poti degusta cateva preparate culinare inedite. La Tago Mago au loc frecvent proiectii, expozitii sau concerte.

In celalalt capat al strazii, vei descoperi un restaurant mult prea roz: “La vie en rose”. Potrivit pentru domnisoarele fandosite si cochete, restaurantul te imbie insa cu preparate speciale gustoase.

Tot pe Strada Sperantei se afla si restaurantul Morgan La Dud, in curs de reamenajare. Denumit dupa copacul in jurul caruia a fost contruita terasa, si care nu este dud, ci stejar, restaurantul impresiona prin preparatele gustoase si racoarea binevenita in zilele caniculare de vara.

Daca esti in cautarea unor produse traditionale romanesti, la intersectia cu strada Constantin Nacu vei gasi un astfel de magazin, cu tot felul de bunatati pentru gurmanzi.

Pe strada Sperantei mi-a atras atentia si o firma destula de banala, insa cu un nume cat se poate de incitant: Regina din ARCADIA. Ma asteptam ca in spatele acestui nume sa descopar o organizatie secreta, plina de mistere. Nu a fost sa fie. Se pare ca Regina din Arcadia este numele unei edituri destinate limbilor straine, care insa nu a mai editat nimic de prin 2006.

 

De ce sa mergi pe Strada Sperantei

 

Cantecul Corinei Chiriac te face sa iti imaginezi aceasta strada ca fiind una cu adevarat speciala, plina de farmec, un loc unde “speranta” chiar ar vrea sa poposeasca. Chiar daca nu te vei intalni cu “speranta”, pe aceasta strada nu trebuie sa ratezi deliciile culinare si berea rece de la Tago Mago.

Pe Strada Sperantei poti merge si pentru a descoperi o strada linsitita, chiar in centrul orasului si pentru a admira cateva dintre frumoasele detalii arhitectonice de altadata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea