De prin lume adunate

#lipscani #strada #centrul vechi #strada lipscani #bucuresti

Strada Lipscani, marire si decadere

Bucurestiul sta pe o mina de aur. O mina de aur lasata insa in paragina, uitata de edili si distrusa incet dar sigur de cei care o populeaza. Centrul Vechi al capitalei este un diamant pe care nimeni nu doreste sa ii redea adevarata valoare si frumusete. Strada lipscani este exemplul cel mai graitor. Un amestec de lux si saracie, mizerie si opulenta, Lipscaniul isi cauta cu greu identitatea pierduta in perioada comunista.

 

 

Strada Lipscani , vechea strada a negustorilor

 

Inca din primele secole de existenta ale orasului Bucuresti, strada Lipscani a fost cel mai important drum al orasului. Chiar inainte de intemeierea oficiala a Bucurestiului, pe 20 septembrie 1459, zona din jurul strazii Lipscani era inima orasului. Ulita Mare, asa cum era cunoscuta la inceput strada Lipscani, pornea de la Poarta de Sus a Curtii Domnesti si se prelungea cu Drumul Targovistei. Strada Lipscani devenea astfel un punct de legatura intre marile drumuri comerciale ale tarii.

Prima mentiune documentara a Ulitei Mari este in anul 1589. In acest an, domnitorul Mihnea Turcitul daruieste lui Jipa Vel Portar un loc pe Ulita Mare, langa Curtea Domneasca. Dupa concentrarea puterii economice in zona Curtii Domnesti, pe Ulita Mare se infiinteaza numeroase magazine, pravalii si hanuri. Zona este populata de palarieri, bijutieri, cojocari, blanari sau pantofari.

Sursa foto: acasa.ro

Multe strazi din Centrul Vechi pastreaza si in zilele noastre numele vechilor negustori. Astfel, te poti plimba pe Selari, Blanari, Bacani, Zarafi si lista poate continua. Ulita Mare strangea in jurul ei in acea perioada si numeroase alte comunitati. Pe langa romani, la tejghelele pravaliilor aveai ocazia sa intalnesti negustori greci, bulgari, sarbi, evrei, albanezi sau austrieci. Comunitatea greceasca este insa atat de mare si importanta, incat in zona Bancii BCR din zilele noastre exista Hanul Greci, unul dintre cele mai frumoase hanuri ale Bucurestiului de altadata.

Strada primeste numele de Lipscani in anul 1750. Numele sau vine de la negustorii care aprovizionau magazinele de pe Ulita Mare cu panzeturi aduse de la Leipzig sau Lipsca. Pe Lipscani cele mai intalnite magazine erau cele de tesaturi si panzeturi. Pravaliile erau insa grupate pe specialitati. Astfel, puteai face cumparaturile de la margelarie (magazine cu margele si podoabe) sau de la abagie (magazine unde se vindea aba, un postav gros). Vechile pravalii de pe Lipscani erau minuscule, insa obligatoriu cu o vitrina la strada. Unele pravalii aveau chiar si doua intrari si vitrine: una spre Lipscani si alta spre strada Gabroveni.

Sursa foto: acasa.ro

Hanuri si pravalii pe vechiul Lipscani

 

Strada Lipscani a fost intersectia negustoreasca cea mai de seama a Bucurestiului. De aici incepeau drumurile comerciale catre Mehedinti, Targoviste si Giurgiu. Aceste drumuri erau artere principale de circulatie a marfurilor venite din Orient si Occident. Marfurile aduse pe Lipscani porneau apoi catre intreaga Tara Romaneasca. Strada Lipscani era centrul comercial si financiar al Bucurestiul. Aici se gaseau cele mai multe hanuri, pravalii si banci.

Vechile pravalii de pe Lipscani se mai numeau si bolte si majoritatea aveau si pivnite. O pravalie cu pivnita era in acele vremuri o adevarata comoara, iar negustorul care o detinea era bine vazut in breasla sa. Pivnitele aveau si un alt rol practic, pe langa cel de depozitare a marfurilor. In timpul incendiilor (frecvente in aceea perioada), pravalia era locul in care negustorul se adapostea impreuna cu familia.

sursa foto: acasa.ro

Pe langa pravalii, pe Lipscani existau si numeroase hanuri. Datorita cresterii economice, pe strada Lipscani poposeau negustori din toate colturile lumii, care trebuiau sa ramana undeva peste noapte. Astfel, si hanurile cunosc o dezvoltare rapida. Erau atat de aglomerate, incat unii negustori dormeau chiar in curtea hanului, la foc de lemn. De aici rezultau insa si incendiile destul de frecvente in aceea perioada.

Cele mai importante hanuri erau Hanul Gabroveni, Hanul cu Tei, Hanul Greci si Hanul lui Serban Voda. Acesta din urma, construit de Serban Voda Cantacuzino, era un fel de Athenee Palace al acelor vremuri. La Hanul Gabroveni veneau negustorii bulgari, cu marfa de la Gabrovo (de unde si numele hanului). Celebru era si Hanul cu Tei, aflat intre strazile Lipscani si Blanari. De-o parte si de alta a curtii interioare, hanul avea numeroase pravalii.

Faima strazii Lispcani este cunoscuta chiar si peste hotare. Numerosi calatori catalogheaza aceasta strada drept cea mai frumoasa si vesela din Bucuresti, unde se afla cele mai bogate si luxoase magazine, care prin marimea si stralucirea lor se pot masura cu magazinele vieneze.

Sursa foto: acasa.ro

 

Piata Roma de pe Lipscani

 

La intersectia vechilor strazi Baratie, Decebal, Coltea si Lipscani se afla Piata Roma. In aceasta piata era amplasata si reproducerea Lupoaicei Capitoline. Statuia fusese daruita Bucurestiului in 1906 de catre autoritatile de la Roma. Acest eveniment s-a petrecut cu ocazia aniversarii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Dupa asezarea statuii la intersectia cu Lipscani, locul primeste si numele de Piata Roma. Initial, numele acestei piete era Rahtivan, apoi Zarafi.

 

Lupoaica revine acasa, pe Lipscani

 

Lupoaica Capitolina de la Bucuresti este o copie a monumentului roman Lupa Capitolina. Statuia o reprezinta pe legendara lupoaica care i-a alaptat pe Romulus si Remus, intemeietorii orasului Roma. Initial, statuia a fost amplasata la Arenele Romane din Parcul Carol. La un an de la amplasarea in Parcul Carol, statuia este mutata in alt colt al parcului. In anul 1908, statuia este mutata in Piata Roma, sau Piata Sfantul Gheorghe.

In anul 1931, Lupoaica este amplasata in Dealul Mitropoliei, iar in 1965, comunistii au ascuns-o in parcul Dorobanti. Lupoaica a ramas in Dorobanti pana in anul 1997, cand a fost mutata din nou in Piata Romana. Anul acesta insa, Lupoiaca a revenit acasa, pe strada Lipscani, in vechea Piata Roma.

Lupoaica este insa si sursa unor legende urbane. Se spune ca in perioada interbelica, studentii faceau pariuri cu furtul statuii. Astfel, dispareau pe rand Romulus, Remus si chiar Lupoaica. In timpul perioadei comuniste se credea ca statuia este folosita pentru supraveghere. In acest mod isi explicau bucurestenii disparitia statui. Motivul: Securitatea trebuia sa schimbe aparatele de supraveghere din interiorul statuilor. Dupa 1990, statuia din Piata Romana reprezenta cauza principala a numeroase accidente rutiere. Multi soferi, in incercarea de a admira Lupoaica, intrau chiar in soclul statuii.

Sursa foto: acasa.ro

Strada Lipscani in zilele noastre

 

In zilele noastre, strada Lipscani nu mai pastreaza aproape nimic din farmecul de altadata. Pe Lipscanii de astazi nu vei mai gasi pravalii cu stofe si matasuri dintre cele mai fine. Nu vei mai descoperi magazine de lux cu parfumuri frantuzesti. Lipscanii nu mai pastreaza vechile obiceiuri ale negustorilor care isi beau cafeaua cu lapte la Hanul cu Tei. Si nici nu vei mai fi martorul unor intelegeri banoase, intre pravaliile de lux.

Lipscaniul de astazi este o ruina. Chiar daca autoritarile au amplasat placute care te atentioneaza ca anumite cladiri sunt monumente istorice, nimic nu te face sa le crezi pe cuvant. Poti sa ghicesti doar forma frumoasa pe care cladirile o aveau si rolul lor in comunitatea negustoreasca. Strada Lipscani din secolul XXI este doar o umbra sinistra a ceea ce a fost centrul comercial al Bucurestiului.

Sursa foto: acasa.ro

O plimbare pe strada Lipscani scoate la iveala o multitudine de sentimente si trairi. Pe de o parte, nostalgia unor vremuri de mult apuse, vremuri infloritoare pentru economia Tarii Romanesti. Pe de alta parte gustul amar pe care ti-l lasa mizeria din centrul vechi al Bucurestiului. Strada Lipscani exemplifica insa cat se poate de fidel starea intregii natiuni. Esti atat martorul saraciei celei mai crunte, cat si al luxului kitschos, al bogatiilor etalate cu nerusinare.

Lipscaniul este un amalgam de lux si bogatie, saracie si mizerie. Galerii de arta europene, consignatii insalubre, cersetori si boschetari, noua generatie de copii de bani gata, cafenele si baruri de lux, dughene, cladiri vechi care stau sa se naruie peste tine si blocuri supraetajate din sticla, toate acestea completeaza tabloul unei strazi unice. Probabil ca nicaieri nu vei vedea la un loc copii jegosi si domnisoare fandosite, cu genti cu nume sonore si bijuterii ostentative. Lipscaniul iti va oferi insa la orice ora din zi sau noapte un spectacol teribil al strazii.

Sursa foto: acasa.ro

Magazine pe strada Lipscani de azi

 

Incepand din vechea Piata Roma, care adaposteste acum Lupoaica Capitolina, strada Lipscani te intampina cu un magazin dischisit cu produse de patiserie. La Foccaceria Genovese vei gasi diverse sortimente de produse de panificatie, cu origini comune cu Lupoaica de peste drum. Bineinteles, din capatul strazii, nu lipsesc magazinele cu rochii si articole pentru mirese. Lipscaniul este poate strada cu cele mai multe astfel de magazine.

Sursa foto: acasa.ro

Vrand parca sa isi pastreze specificul sau, pe strada Lipscani vei gasi numeroase magazine cu textile. Daca vrei sa iti faci la croitor o haina, o fusta sau un costum, strada Lipscani este locul potrivit de unde sa iti achizitionezi materialul neceasar. Oferta este intr-adevar generoasa, pentru toate gusturile si buzunarele.

Pe Lipscani sunt numeroase si magazinele de haine, confectii si lenjerie. Firmele noi si sclipitoare se amesteca cu cele vechi, cu nume inocente.

Strada Lipscani este insa un univers in sine. Aici ai tot ce iti trebuie: magazine de haine, patiserii, banci, farmacii, magazine sportive, o librarie, cateva banci, agentii de turism, cateva saloane de infrumusetare, magazine cu produse de artizanat, un hostel, magazine cu incaltaminte si chiar un teatru.

Un loc care insa vrea sa mai pastreze farmecul Bucurestiului de altadata este un cabinet foto . FotoCabinet este singurul studio din Bucuresti in care iti poti face o fotografie dupa toate canoanele de frumusete de odinioara. Aici vei regasi parfumul clasic al Bucurestiului si bucuria de a face cateva poze speciale.

Sursa foto: acasa.ro

 

Baruri pe Lipscani

 

Din peisajul pestrit al strazii Lipscani nu lipsesc nici barurile si cluburile. Chiar daca nu sunt atat de numeroase ca pe strada vecina, Smardan, Lipscaniul nu o duce nici el rau la acest capitol. Pentru o bere rece si o atmosfera rock poti merge la Bar Harley, iar la Hanul cu Tei poti savura o cafea aromata intr-o atmosfera boema. La old city te poti racori in gradina interioara, cu un cocktail special sau poti urmari piese de teatru intr-un spatiu neconventional.

La Team pub poti urmari meciuri de fotbal alaturi de gasca de prieteni, iar la Maryo Lounge te relaxezi alaturi de persoana draga. Daca ti se face foame, mergi la City Grill, unde ai un meniu diversificat. Pentru o portie de dans pana in zori, clubul Rocka Rolla este deschis pentru tine in gangul de langa City Grill. Si la clubul The Vault poti dansa pana in zori.

Sursa foto: acasa.ro

De ce sa mergi pe Lipscani

 

O plimbare pe strada Lipscani este obligatorie cel putin o data in viata. Nu poti rata spectacolul acestei strazi legendare a Bucurestiului. Chiar daca deocamdata este o ruina, se intrevad si perioade mai bune pentru Lipscani. Lucrarile de restaurare a cladirilor se vad timid, insa exista o speranta.

Pe Lipscani trebuie sa ajungi doar si pentru portiunea frumoasa din fata Bancii Nationale. In aceasta parte, Lipscaniul este flancat atat de BNR, cat si de BCR, doua banci importante ale Romaniei. Importante sunt si cladirile care le gazduiesc. Cele doua cladiri au fost recent restaurate si isi arata mandre statuile si detaliile arhitecturale de o frumusete unica.

Sursa foto:acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea