De prin lume adunate

"Scripcarul pe acoperis", in varianta coregrafica

Cu prilejul dublei aniversari a 90 de ani de la declararea statului unitar roman si a 60 de ani de la declararea statului independent Israel, sub patronajul Primului Ministru al Romaniei si cu concursul Ministerului Afacerilor Externe, al Ministerului Culturii si Cultelor si al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a fost initiat un proiect amplu, menit sa onoreze dublul eveniment.

In cadrul proiectului, Opera Nationala Bucuresti va prezenta, in data de 30 noiembrie a.c., pe scena New Israeli Opera din Tel Aviv, spectacolul "Il Trovatore" de Giuseppe Verdi, in regia lui Alexander Hausvater . In seara spectacolului, va fi vernisata expozitia de pictura Margareta Sterian.

De asemenea, in ziua de 3 iulie a.c., incepand cu ora 19:00, trupa italiana "New Space Ballet" va prezenta, pe scena Operei Nationale Bucuresti, spectacolul "Scripcarul pe acoperis".

Ca intr-un veritabil lant al slabiciunilor, Sholom Aleichem, a scris nuvela "Tevye and his Daughters" (cunoscuta si sub numele de "Tevye the Dairyman" sau "Tevye the Milkman"), care s-a bucurat de un mare succes.

Dramaturgul Arnold Perl s-a inspirat din nuvela si a scris piesa de teatru intitulata "Tevye and his Daughters", care s-a constituit, la randul sau, in sursa de inspiratie pentru cunoscutul musical "Scripcarul pe acoperis", regizat de si distins in 1971 cu premii Oscar pentru cea mai buna ecranizare, cea mai buna coloana sonora si cel mai bun sunet.

Povestea lui Sholom Aleichem a fost adaptata de multe ori pentru scena si film, inclusiv pentru musicaluri in limba Yiddish, personajul Tevye devenind astfel bine cunoscut in lumea intreaga. Chiar si celebrul tablou al lui Marc Chagall, "Scripcarul", a fost inspirat de cunoscuta nuvela.

Nici trupa "New Space Ballet" din Venetia (Italia) n-a rezistat farmecului nuvelei lui Sholom Aleichem si fascinatiei tabloului lui Chagall si a montat, in premiera europeana absoluta, baletul clasic intitulat "Scripcarul pe acoperis".

Din distributie fac parte Elisa Picco, Isabella Facile, Elisa di Giorgio, Federica Innocente, Sara Giorgiutti, Serena Zucchiatti, Jessica Bidoli, Antonella Tirelli, Tiziana Coss, Lorenzo Malisan, Michele Fabro, Horge Hanibal Rzzardi. Nicoleta Iosifescu este maestrul coregraf si regizorul spectacolului.

Baletul prezentat de trupa italiana are doua parti: "Scripcarul pe acoperis" si Hyades - partitura inspirata de motive si personaje ale mitologiei antice. Coloana sonora a spectacolului este alcatuita din fragmente din creatiile compozitorilor Debussy, Pugny, Berlioz, Sostakovici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea