De prin lume adunate

#africa #brazilia #timp liber #dans #samba

Samba - cand buricul porunceste

Toate continentele se intalnesc in samba . Pasii sunt originari din Africa, unduirea coapselor din America Latina, iar ritmurile provin din partile indiene ale lumii. Sau poate este invers, cine mai stie, caci acest dans a fost descoperit acum sute de ani timp in care numeroase civilizatii si-au miscat buricul ostentativ pe ritmurile sale. Tu nu trebuie decat sa asculti atent muzica si sa iti lasi pasii sa danseze singuri.

Un pic de istorie

Samba a ajuns pe continentul latino-american dupa ce a fost abolit sclavagismului. O parte dintre fostii sclavi africani au imigrat si in Brazilia. Vrand-nevrand au adus cu ei si propriile culturi printre care muzica si dansurile lor specifice.

"Topaiala vesela", asa cum se traduce cuvantul samba in bantu (limba angolezilor), a prins foarte rapid la publicul brazilian. Sangele fierbinte si veselia eterna a brazilienilor din Rio de Janeiro s-au potrivit perfect cu ritmurile sincopate ale sambei. Cu destula usurinta, samba se va transforma in dansul national al Brazilei, iar in 1917 Pelo telefone (La telefon) devine prima samba inregistrata vreodata.

De-a lungul timpului, aceasta "topaiala" zglobie se va diversifica si va cunoaste diferite forme in functie de zonele in care se va dezvolta. Primele variante ale dansului erau influentate de ritmuri precum maxixe (se danseaza foarte rapid) si de marcha (un dans simplu, dar foarte vivace). In zilele noastre se cunosc aproximativ douazeci de variante ale sambei, dintre care poti invata cateva chiar si in Romania.

Pasii de samba

Samba se danseaza instinctiv. Intai este nevoie sa iti inveti corpul sa fie vesel si numai apoi poti trece la aprofundarea tehnicilor de unduire a soldurilor. Vei petrece ceva timp ca sa constientizezi si sa simti corect aceasta miscare. Nu de alta, dar este indicat sa ai corpul ferm si gratios in acelasi timp. Stiu, este dificil, dar este si distractiv deopotriva.

Urmeaza picioarele. La inceput ti se va parea complicat sa faci atatia pasi intr-un timp atat de scurt, sa ai grija la tinuta umerilor si sa mai dai si din buric. Nu este cazul sa te lasi invins, picioarele tale sunt facute pentru samba. Este nevoie doar sa le imprimi neincetat veselie si bucurie. Pentru ca, da, trebuie sa fii si un bun actor cand dansezi samba. Acest dans necesita miscari zglobii, dar si o mimica pe masura. Si, totusi, samba este foarte iubita de cursantii incepatori pentru ca este una dintre cele mai simple modalitati de a scapa instantaneu de stres.

Nu trebuie decat sa urmaresti defilarea organizata in Rio de Janeiro cu ocazia carnavalului. Vei observa incantarea dansatoarelor cand isi misca soldurile la fel de siropos precum cadanele arabe. Energia sambei este data de pasii alternati rapid cu unduirea provocatoare a soldurilor sau de balansul naucitor realizat de miscarile lente combinate cu cele alerte.

De fapt, "vinovata" de aceasta vivacitate iesita din comun este executarea figurilor de dans pe ritmuri muzicale foarte diferite. De exemplu, unele figuri (Bota Fogo) sunt executate pe un sfert de ritm, in timp ce altele (Natural Rolls) pe jumatate de ritm.

Cluburi de samba din Bucuresti

Majoritatea cluburilor de dans din Bucuresti sunt specializate in dansuri latino -americane. Samba ocupa mereu un loc de cinste. Ai de ales intre cursuri pentru toate categoriile de dansatori, de la incepatori pana la avansati sau sportivi.

Platesti 80 RON/luna (2 ore pe saptamana) daca alegi Soft Step (Calea George Georgescu, nr. 2, sector 3). Acelasi onorariu solicita si cei de la Magic Danse Club (Str. Marin Popa nr. 2, sector 1 sau str. Pandele Rosca nr. 2-4 , sector 5 ), in timp ce pentru cursurile de la Dance Time (Str. Tunari, nr. 55, sector 2 ) scoti din buzunar 130 RON/luna.

Pentru informatii generale despre istoria dansurilor, intra aici.

Samba


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea