De prin lume adunate

#mos craciun #craciun #reni #rudolf #sanie #cadouri #sarbatori

Renii lui Mos Craciun

Pentru multi dintre noi, Rudolf si ceilalti reni ai mosului au intrat in folclorul Craciunului la fel de mult ca si sarbatoarea in sine.  Insa aceste personaje sunt o completare moderna a traditiei Craciunului.

Legenda renilor lui Mos Craciun a inceput o data cu poemul “Noaptea de dinaintea Craciunului”, scris de Clement Clarke Moore in 1822. Poemul era cadoul de Craciun pentru copiii sai. El a fost primul care ne-a familiarizat cu imagina de acum a mosului care calatoreste cu  o sanie trasa de opt reni.

Dintre toti renii, Rudolf este cel mai cunoscut si iubit de copii. El nu apare insa in poemul lui Clement Clarke Moore. Rudolf “s-a nascut” un secol mai tarziu. In 1939 compania Montgomery Ward a vrut sa doneze o carte de povesti promotionala pentru a-si atrage clienti. Robert May a fost ales autorul acestei carti. May a creat un personaj pentru toti copii, dar in special pentru aceea care nu se intregrau in societate. La fel ca si Rudolf, care nu era acceptat pentru ca avea nasul rosu.

De ce are Rudolf nasul rosu?

Nu este nicio mirare ca Rudolf cel cu nasul rosu este cel mai faimos membru al echipei mosului. Pe langa faptul ca zboara foarte bine, nasul lui este rosu stralucitor. Aceasta nemaiintalnita caracteristica la un ren poate avea nenumarate beneficii, cea mai importanta este ghidarea saniei lui Mos Craciun.

Poate fi luminescenta unul dintre motivele pentru care nasul lui Rudolf este rubiniu? Conform povestilor, daca in ajun de Craciun vremea este rea,  drumul mosului este luminat datorita nasului lui Rudolf.

Dar cum functioneaza de fapt nasul lui Rudolf? Cum poate un ren sa emita o asemenea lumina care sa il ghideze pe mos pe orice vreme? Si cum poate avea un ren un nas rosu?

Cu toate ca Rudolf este mascul exista zvonuri cum ca unii dintre renii mosului ar fi femele. Ati vazut vreodata poze cu Mos Craciun zburand cu renii? Daca da, atunci poate ca ati observant ca acestia aveau coarne foarte mari. Ceea ce este interesant, este ca masculilor reni le cad coarnele la inceputul lui decembrie. Coarnele cresc la loc in primavara. Femelele isi pastreaza coarnele tot timpul anului, astfel incat sansele ca renii mosului sa fie female sunt mai mari.

Comet - cel mai dur ren

In prima seara in care a condus sania lui Mos Craciun, Comet a avut un accident. De atunci a ramas distant fata de grupul de reni. Poate vedea stele chiar si pe timpul zilei.

Cupid – renul romantic

Ai crede ca renii lui Mos Craciun sunt obositi si au toata ziua ocupata. Si de ce le mai multe ori asa si este. Insa acest lucru nu il impiedica pe Cupid sa-si gaseasca timp sa fie renul romatic. Ii place la nebunie sa ii faca pe renii din intreaga lume sa se indragosteasca si sa isi gaseasca perechea. A reusit sa cupleze peste 1000 de perechi de reni in ultimul an.

Vixen – cel mai gratios ren

Vixen este cea mai gratioasa dintre reni. Ea a fost salvata la un moment dat de Cupid. Tot atunci s-a indragostit de el. Este recunoscuta pentru frumusetea si stilul gratios de a zbura.

Dancer  si Prancer– cei mai talentati reni

Dancer si Prancer sunt gemeni. Nu identici, dar seamana foarte bine. Amandoi sunt foarte talentati, danseaza, canta si spun bancuri. Sunt cunoscuti pentru aparitiile lor spectaculoase la serbarile de Craciun din satul mosului.

Blitzen – renul electric

Acest ren a fost lovit de mai multe ori de fulger si asa si-a capatat numele si este chair incarcat electric. De asemeanea este si busola mosului atunci cand trebuie sa mearga pe furtuna.

Dasher – renul sofisticat

Este cel mai ingrijit ren din turma lui mos Craciun si este capitanul saniei, datorita calitatilor sale de bun zburator.

Donder – cel mai disciplinat ren

Donder este o alta femela din turma de reni a mosului si este cea mai disciplinata. Din aceasta cauza nu se intelege prea bine cu Dasher. Ea crede ca ar fi mai potrivita pentru rolul de capitan al saniei decat Dasher.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu o noua carte, participa la concursul nostru.

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea