De prin lume adunate

#indialucia #flamenco #india #concert

Regal de flamenco si muzica indiana

Duminica 30 noiembrie 2008, ora 19:00 - Studioul de concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Romane va avea loc proiectul fusion IndiaLucia al polonezului Miguel Czachowski. Spectacolul reuneste doua genuri muzicale: flamenco si muzica clasica indiana.

muzica clasica indiana este una dintre cele mai rafinate arte in India. Isi afla inceputurile in perioada vedica timpurie. Vedele erau recitate si intonate in sanscrita, iar Sama Veda este in intregime dedicata muzicii. muzica indiana nu este menita simplei delectari, ea este considerata a fi o "Nada Yoga" (yoga a sunetului) o cale catre cunoasterea lui Dumnezeu, o sadhana (meditatie) catre ceea ce indienii numesc Moksha sau "Eliberare".

Pasiune si flamenco

Genul expresiv si plin de mister al Flamenco-ului a luat nastere in regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, la inceputul secolului XIX. Imbina expresii ale traditiilor muzicale ale mai multor culturi: islamica, crestina, sefardica si gitana, alaturi de cultura locala andaluza.

Proiectul dezvoltat de Miguel Czachowski in 2006 ilustreaza marea apropiere a celor doua genuri musicale. Acestea au numeroase elemente specifice comune: caracterul oral, improvizatia, ritmul.
Albumul IndiaLucia a luat nastere intre anii 1999-2004, in principal in India si Spania, cand artisti europeni si indieni s-au intalnit pentru a concerta impreuna.

Acordurile ritmice, calde si vesele ale chitarii flamenco alterneaza cu melodiile linistite ale sitarului si vocilor indiene. IndiaLucia a fost lansat in Polonia in 2005, fiind distins cu titlul de cel mai bun album al anului de catre Radiodifuziunea Poloneza.

2 reputati muzicieni din India si 5 membri ai grupului "Viva Flamenco!" condus de Miguel Czachowski vor urca pe scena cu peste 30 de instrumente: de la sitar, tabla, morsing si djembe, la chitara, pian, flaut, vioara si violoncel.

Indialucia este un studiu solid al structurilor muzicale provenite din aceste doua mari lumi muzicale. Este o munca frumoasa si riguroasa, ce ne face sa calatorim, ne transporta si ne incanta. Indialucia impinge limitele muzicii TOT mai departe.

Biletele au pretul de 40 si 50 lei si sunt disponibile prin reteaua Diverta, www.ticketpoint.ro, Magazinul Muzica si casa de bilete a Radiodifuziunii Romane.

 





Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea