De prin lume adunate

#timp liber #evenimente #expozitie #evenimente bucuresti #expozitie caligrafie

Recomandare de weekend: Expozitie de caligrafie japoneza la Muzeul Taranului Roman

In memoria victimelor cutremurului din 11 martie 2011, din Tohoku, Japonia, la Muzeul Taranului Roman dn Bucuresti are loc expozita de caligrafie japoneza realizata de Rodica Frentiu, "Meditatiile pensulei".

Seria de caligrame concepute in stilul artei caligrafice japoneze se deschide cu o meditatie asupra timpului si spatiului, asupra vietii si mortii, asupra frumusetii lucrurilor simple si trecatoare.

Urmand calea caligrafiei in care tusul, pensula si hartia devin componente ale reflectiei asupra lumii, exercitiul spiritual propus isi gaseste implinirea prin tonalitati si expresii grafice specifice, in ritmul unei respirari. Concomitent arta pictoriala si verbala, caligrafia japoneza este arta liniei in miscare, ce armonizeaza expresia poetica si pe cea artistica intr-o reprezentare unica a eternitatii clipei.

Prin arta caligrafiei, procesul suspendarii timpului, in care miscarile tusului negru devin o expresie pura a sinelui reprezentat in infinitul alb al hartiei, se implineste intr-o noua configurare spatiala. Linia grafica transfigurata se activeaza intr-o alta dimensiune, una in care centrul de greutate cade pe impermanenta si inconsistenta lucrurilor, iar caligramele din expozitie ilustreaza emotii, ganduri si impresii, stari de o clipa fixate printr-o unica miscare a pensulei.

Expozitia "Meditatiile pensulei" se doreste o "marturie" personala venita sa semnaleze unicitatea artei caligrafice japoneze. Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul National al taranului Roman, Sala Foaier, pana pe 29 iulie, de marti pana duminica.

Muzeul Taranului Roman, mereu tanar

Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national aflat sub autoritatea Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award.

Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea