De prin lume adunate

#ou #paste #simbol #traditie

Povestea oualor de Paste

Oul rosu este unul dintre cele mai reprezentive simboluri ale Pastelui. Ouale sunt vopsite si decorate special pentru a sarbatori venirea primaverii. Traditia oualor rosii este mai veche decat sarbatoarea Pastelui. Oul este un vechi simbol al fertilitatii.

Ouale de Paste simbolizeaza bunavestire , buna dispozitie, regenerarea vietii, dar si sacrificiul Mantuitorului Iisus. Exista foarte multe legende despre ouale rosii, de la cele asezate in fata crucii lui Iisus si stropite cu sangele acestuia, pana la cele cu care crestinii se spala dimineata.

Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Iisus. Rastignirea si invierea Mantuitorului simbolizeaza reinnoirea naturii si venirea primaverii. Oul este unul dintre simbolurile vietii. Aceste reprezinta si regenerare , purificare si vesnicie.

Una dintre legendele oului de Paste spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, acestea s-au transformat in oua rosii atunci cand il atingeau. O alta legenda spune ca Sfanta Maria atunci a venit sa isi vada Fiul rastignit i-a adus oua pe care le-a asezat la picioarele acestuia. Sub cruce, ouale au fost picurate de sangele lui Iisus.

O alta legenda spune ca dupa ce Iisus a fost rastignit, rabinii farisei au facut o petrecere. Unul dintre ei a spus ca atunci cand va invia cocosul pe care il mananca, iar ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus. Fariseul nici nu si-a terminat cuvintele ca ouale au devenit rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.

Alte traditii spun ca oua rosu exista cu 2000 de ani inainte de Hristos. Chinezii au fost primii care au folosit ouale colorate. Ouale au fost vopsite insa si in Ucraina, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Rusia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Belgia, Olanda, Lituania, Finlanda, Estonia, Suedia, Armenia, Egipt si Anglia. La romani, ouale de Paste au puteri miraculoase. Vindca boli, protejeaza animalele din gospodarie si sunt benefice pentru sanatate.

Ouale erau vopsite in culori vegetale, obtinute din diverse legume. Culorile vegetale erau preparate dupa retete stravechi, transmise din generatie in generatie. Plantele folosite erau alese in functie de momentul recoltarii, de timpul de uscare, dar si de modul in care erau combinate.

Si culorile folosite pentru colorarea oualor au o simbolistica aparte:

  • Rosu: sange, soare, foc, dragoste si bucurie de viata
  • Negru: statornicie, eternitate
  • Galben: lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate
  • Verde: reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta
  • Albastru:cer, sanatate, vitalitate
  • Violet: stapanire de sine, rabdare, dreptate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea