De prin lume adunate

#romania #poiana #narcise #poieni narcise

Poienile de narcise din Romania

In primavara, o escapada te poate duce intr-unul dintre locurile mai putin cunoscute ale Romaniei: poienile cu .

In mai si iunie, cei care prefera sa-si petreaca vacanta in aer liber pot alege una dintre destinatiile in care exista poieni protejate de narcise in tara noastra. Florile de origine mediteraneana alcatuiesc cateva poieni care au fost declarate monumente ale naturii.

Narcisele sunt strans legate de mitologia greaca . Florile delicate, indreptate in jos, sunt imaginea lui Narcis oglindit in apa. Potrivit legendelor grecesti, la moartea lui Narcis au aparut aceste flori albe.

In Romania exista mai multe pajisti acoperite de narcise, care insumeaza o suprafata de peste 1000 de hectare. Cu toate acestea, poienile de narcise au suferit distrugeri majore din cauza exploatarii. Numai unele dintre ele au fost transformate in rezervatii naturale ocrotite de lege.


de narcise Dumbrava Vadului


In Muntii Fagaras se afla Dumbrava Vadului, cunoscuta si sub numele de Poiana Narciselor, una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate poieni de narcise din Romania. Cei care doresc sa ajunga aici trebuie sa mearga pe soseaua Rasnov - Predeal si sa treaca de satul Vad din comuna Sercaia. Tot aici se afla si singura padure de stejari din Tara Fagarasului. In fiecare an, in luna mai, are loc aici Festivalul Narciselor. Narcisele de la Vad sunt denumite coprine de catre tarani si sunt considerate plante de suflet.


Poiana cu narcise de la Negrileasa


O alta poiana populara este cea din apropierea comunei Intregalde, in judetul Alba. Situata la o altitudine de peste 1200 de metri, i se spune Poiana cu narcise de la Negrileasa sau Poiana cu narcise de la Piatra Cetatii.


Poiana de narcise de la Varghis


In Muntii Harghita se afla poiana de narcise de la Varghis. Aceasta a suferit distrugeri ale localnicilor care au folosit florile pentru comercializare. Astazi, poiana este declarata rezervatie in scopul repopularii acesteia cu narcise. Tot in Muntii Harghita se afla Poiana cu narcise de la Vlahita, pe o suprafata de 300 de hectare. La Vlahita are loc un Festival al Narciselor.


Tara Narciselor in comuna


Comuna Bucium , aflata la poalele Muntilor Apuseni, este denumita Tara Narciselor. In fiecare an, la sfarsitul lunii mai, are loc aici Festivalul Narciselor. Potrivit legendelor traditionale, narcisele infloresc primavara in cinstea celor care au luptat pentru tara in aceste zone.

 

Poienile de narcise din Arges


In judetul Arges se afla cea mai sudica poiana de narcise, la Negras, la sud de Pitesti, in lunca Dambovaciului. Narcisele de culoare galben-deschis de aici sunt protejate de lege.

Alte poieni cu narcise se gasesc in regiuni precum comuna Bradut, orasul Comarnic, comuna Hida, comuna Metes, comuna Parau, in Satu Mare etc. In Bihor, aproape de comuna Tinca, se afla poiana de narcise Goroniste, zona ocrotita prin lege. In comuna Turzu Ruieni sunt 40 de hectare de fanat cu narcise. In Prahova, la Valea Rea, in apropiere de Sinaia, se afla cateva poieni cu narcise.

Sursa foto: portwallpaper.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea