De prin lume adunate

#plimbare #parcuri #parcuri bucuresti #plimbare toamna

Plimbare de toamna prin parcurile din Bucuresti

Toamna si-a intrat cu adevarat in drepturi, insa acest lucru nu trebuie sa te impiedice sa petreci timpul liber afara, in parc. De altfel, toamna poate fi un anotimp senzational pentru plimbari. Aerul este racoros, parcurile sunt mai putin aglomerate, iar frunzele colorate ale copacilor iti vor incanta privirea.


Plimbare interbelica in Parcul Ioanid


Parcul Ioanid a fost amenajat in 1870. La aceea vreme era un loc abrupt, cu paduri si izvoare subterane. De aici a izvorat Dambovicioara, un afluent al raului Dambovita. In 1905, George ioanid, proprietarul gradinii, avea o afacere cu pomi roditori altoiti, plante ornamentale si flori pentru jardiniere. Gradina Ioanid avea un catalog cu speciile care puteau fi cumparate.

Parcul a fost proiectat dupa tiparul scuarurilor englezesti si al parcurilor frantuzesti, modelul fiind Parcul Monceau, din Paris. A fost inspirat de arhitectura romantica, in maniera gradinilor anglo-chineze, cu pavilioane, mici piatete si este incojurat de cladiri valoroase, in marea lor majoritate resedinte. Numele parcului a fost schimbat in 2003, in Parcul Ion Voicu, in cinstea violonistului Ion Voicu.


Pe aleile din Gradina Icoanei


Gradina Icoanei este un parc mic si cochet cu multe locuri de joaca pentru copii, alei frumos aranjate si o fantana arteziana in mijlocul parcului, care da viata acestei zone verzi frumoase.

Ceea ce este acum un parc linistit, in secolul XVIII nu era altceva decat o mlastina, care purta numele de "balta de la Icoana". Paraul Bucurestioara, izvora exact din acest loc, a fost astupat iar in 1870 a fost asanat. Putin mai tarziu a aparut zona verde de aici, mai exact in 1873 si se numea in acea vreme "Maidanul Icoanei".

In ultimii ani, Gradina Icoanei a fost reamenajata. Astfel aleile drepte au revenit la forma initiala de poteci serpuite, iar fantana si paraiasul amintesc de "Bucurestioara" de alta data si ofera parcului un aer mistic.


Apusuri de toamna in Parcul Tineretului


Parcul Tineretului a fost amenajat in 1974, de arhitectul Valentin Donose. Spatiul verde a fost amenjat cu scopul de a pune in valoare lacul din mijlocul parcului. In parc a fost amplasata Sala Ioan Kunst Ghermanescu, cunoscuta sub numele de Sala Polivalenta, destinata actiunilor culturale si competitiilor sportive.

Tot in aceasta sala au loc frecvent concerte de muzica live si alte evenimente. Parcul dispune de spatii de joaca pentru copii, spatii de odihna, un debarcader cu dane pentru barci cu rame, pista de carting si trenulet cu aburi. Un alt punct de atractie este rozariul circular, prevazut cu alei interioare dalate si platani.


Plimbare linistita in Parcul Kiseleff


Parcul Kiseleff este amplasat de-o parte si de alta a Soselei Kiseleff. A fost amenajat in anul 1832, o data cu realizarea soselei Kiseleff, dupa planurile arhitectului Wilhelm Mayer, care a contribuit si la amenajarea Parcului Cismigiu. In parc exista mai multe statui reprezentand busturile unor oameni de cultura precum Nicolae Leonard, Ovidiu sau Barbu Stefanescu Delavrancea si un complex de statui format din patru piese, realizate de sculptorul George Apostu.

In aprilie 2000 in parc a fost construit Monumentul Infanteriei Romane. Monumentul este construit in bronz, de sculptorul Ioan Bolborea si se afla amplasat pe locul in care in perioada interbelica a existat un monument al infanteristului, daramat de generalul Ion Antonescu la presiunile lui Hitler.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea