De prin lume adunate

#unde iesim #paste #biserica #manastire

Periplu pascal la manastirile din Bucuresti

Perioada sarbatorilor pascale este una plina de liniste sufleteasca si pace. In aceasta perioada multi dintre noi obisnuiesc sa mearga mai des la biserica si chiar in pelerinaj la cele mai importante manastiri din tara. Daca nu pleci in Moldova, la lacasurile de cult de acolo, noi iti propunem un periplu pascal la manastirile din capitala.
Vechi lacasuri de cult, ctitorite de domnitori sau fete bisericesti, aceste manastiri sunt adevarate oaze de liniste si impacare sufleteasca.

 

Manastirea Plumbuita

 

Manastirea Plumbuita este o manastire de calugari ortodocsi din Bucuresti. Manastirea are hramul Ioan Botezatorul si este situata in cartierul Colentina, pe malul drept al raului cu acelasi nume. Manastirea a fost construita intre anii 1559-1568, in timpul domniei lui Petru Voda, fiul lui Mircea Ciobanul si al Doamnei Chiajna. Numele de Plumbuita a fost dat de localnici, pentru ca manastirea a fost acoperita cu o tabla de plumb. Exista insa mai multe legende ale denumirii de Plumbuita. In timpul luptelor cu turcii, Matei Basarab a topit acoperisul de plumb al manastirii pentru a confectiona ghiulele. O alta legenda spune ca in timpul luptelor, ghiulele cazute pe acoperisul manastiri au dat acoperisului un luciu de plumb.

Manastirea Plumbuita a jucat un rol foarte important in istorie, aici fiind infiintata in 1573 prima tiparnita din Bucuresti. Tiparnita a fost realizata de Alexandru Mircea II si sotia sa Ecaterina Salvarezzo, iar prima carte tiparita a fost Tetraevangheliar, in anul 1582. In prezent, Manastirea Plumbuita cuprinde o biserica, turnul clopotnita, chiliile si Casa Domneasca. In Casa Domneasca este amenajat un muzeu cu obiecte de arta religioasa, busturi ale domnitorilor romani, sculptate in piatra de catre staretul Simeon Tatu, si picturi murale originale. In biblioteca manastirii se gasesc documente valoroase, vechi de peste 500 de ani. In biserica de la Plumbuita se afla moastele Sfantului Ierarh Nicolae si ale Sfintilor Mucenici Gheorghe, Pantelimon si Ioan cel Nou de la Suceava.

manastirea antim

 

Manastirea Antim a fost contruita de ierarhul Antim Ivireanul intre anii 1713-1715. Initial, manastirea Antim avea forma unei cetati, cu biserica in centru, iar chiliile pe laturi si era imprejmuita de turnuri. Arhitectura acestei manastiri este in stil brancovenesc, iar la momentul constructiei sale, reprezenta unul dintre cele mai frumoase monumente din Bucuresti. Manastirea are si doua embleme: melcul si usa de la intrare din lemn masiv. Melcul, reprezentat chiar la intrarea in biserica, simboliza credinta si smerenia, iar usa bisericii era si ea un simbol al credintei. Se spunea cei care nu erau credinciosi nu puteau intra in manastire.

In incinta Manastirii Antim exista si un muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si o expozitie inchinata Mitropolitului Antim Ivireanul. Colectia cuprinde arta brancoveneasca, istoria tiparului, carte veche si planurile realizate de Antim Ivireanul. Manastirea Antim se afla pe strada Antim, la numarul 29, la intersectia cu strada Justitiei, In apropiere de Palatul Parlamentului si Mitropolie.

Manastirea Radu Voda

 

Manastirea Radu Voda este o manastire din centrul capitalei, in apropiere de Dealul Mitropoliei. Atunci cand a fost contruita purta numele de Sfanta Troita. Manastirea a fost construita in anul 1568 de Alexandru Mircea, fiul lui Mircea Ciobanul, stranepot al lui Vlad Tepes. Cel care infrumuseteaza manastirea este Radu Mihnea, care continua dezvoltarea lacasului dupa planurile originale.

Tot in perioada lui Radu Mihnea este infiintata in incinta manastirii prima biblioteca din Bucuresti. De-a lungul timpului, manastirea a suferit mai multe deterirorari din cauza razboaielor cu turcii, incendiilor si cutremurelor. Intre anii 1860 si 1878, biserica este insa renovata si repictata de catre pictorul Constantin Lecca. In manastire se regasesc insa si picturi realizate de Gheorghe Tattarescu. In Manastirea Radu Voda sunt pastrate moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul din insula Eghina.

Manastirea Stavropoleos

 

Biserica Stavropoleos a fost ctitorita in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, in anul 1724. Numele manastirii vine de la un cuvant grecesc, Stauropolis, care insemna "orasul crucii". In incinta manastirii, credinciosii pot admira colectia de obiecte de arta religioasa, biblioteca, icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca, icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla.

Biblioteca manastirii contine cea mai bogata colectie de muzica bizantina din Romania, aici gasindu-se cantari importante in limba romana, greaca si slavona. biserica stavropoleos se afla in centrul istoric al Bucurestiului, in spatele Muzeului National de Istorie, pe strada Stavropoleos, la numarul 4.

Manastirea Darvari

 

In centrul capitalei, ascuns de ochii trecatorilor grabiti, se afla Schitul Darvari, o oaza de liniste si spiritualitate. Schitul Darvari a fost ctitorit in anul 1834, de catre Mihail Darvari si sotia sa Elena. La inceput, a fost zidita o biserica mica, din lemn, ca loc de rugaciune pentru membrii familiei ctitorilor.

De-a lungul timpului, Schitul Darvari a trecut prin numeroase schimbari. Din anul 1992, Schitul Darvari este declarat monument istoric , iar manastirea a fost renovata de mai multe ori, chiliile si biserica au fost refacute si pictate. La Schitul Darvari, credinciosii mai pot admira si clopotnita, magazinul cu obiecte religioase si un mic paraclis de rugaciune.

Manastirea Christiana

 

Manastirea Christiana este o manastire noua construita la marginea Bucurestiului, in Pipera. Ridicarea acestui lacas de cult a inceput in 2001 si a fost sfintita in 2005.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea