De prin lume adunate

#dans #relaxare #stop and dance

Pentru a excela in dans, trebuie sa invatam sa ne relaxam

Primii pasi in lumea dansului sunt intotdeauna cei mai usori bazati pur si simplu pe entuziasm, pasiunea pentru dans si bucuria pura de expresie.

Pentru cei care vor sa duca mai departe cursurile de dans la rang de performanta sau stil de viata, dar si pentru cei care intentioneaza sa intre in competitii, tranzitia poate fi adesea dificila. Dansatorii care incearca sa treaca de la nivel de amator la nivel profesionist sunt supusi la numerosi factori de stres care nu existau la cursurile de dans relaxante ce au loc o data sau de doua ori pe saptamana sub forma de hobby. Pentru a excela in dans, competitia este acerba, este nevoie de multa munca iar bucuria pentru dans se poate pierde pe moment sub toate aceste dificultati.

Un instructor experimentat de la o scoala de top precum Stop & Dance va stii intotdeauna cum sa aduca cursantii sau elevii intr-o stare de relaxare in care miscarea devine fluida iar puterea de expresie artistica creste exponential. Comunicarea dintre elev si instructorul de dans este extrem de importanta pentru performanta si pentru dezvoltarea fiecarui dansator in parte. De aceea este extrem de important pentru cei ce vor sa faca din dans mai mult decat o pasiune sa aleaga instructorul potrivit.

Pentru a dansa trebuie mai intai sa inveti sa te relaxezi

Motivul pentru care lectiile de dans sunt o bucurie la nivel de amator este lipsa stresului. Pentru ca nu exista un scop final si nimeni nu judeca dansatorii amatori se simt liberi sa se exprime fara a trebui sa se concentreze pe corectitudinea fiecarei miscari si al fiecarui exercitiu in parte. In grupele de dans de amatori comparatiile intre performanta fiecarui dansator in parte nu isi au rostul.

Atunci cand totul devine brusc o competitie, multi dansatori uita ca secretul dansului este relaxarea. Pentru a putea face performanta acestia au nevoie sa redescopere importanta unei posturi si unei atitudini relaxate fara a pierde insa din concentrare.

Daca in momentul in care dansam suntem incordati atunci este mult mai greu sa ne miscam in ritm cu muzica, iar in cazul dansului cu partener este mult mai dificil si pentru acesta.

Cateva sfaturi pentru relaxare ce pot fi exersate inainte inceperii orelor de curs sau chiar in timpul dansului:

1. Cu cat dansati mai mult, cu atat mai relaxati va veti simti. Dansul e o stare de spirit, nu va lasati descurajati daca nu va puteti intra in ritm din prima, continuati sa dansati si concentrati-va la pasiunea care v-a impins catre aceasta disciplina.

2. Invatati sa respirati. Respiratia este la fel de importanta in dans ca si in orice alt sport (pentru ca dansul, chiar daca este partial expresie artistica, trebuie considerat in egala masura si un sport). Respiratia corecta in timpul dansului dozeaza efortul si ajuta la mentinerea posturii corecte.

3. Fiti intotdeauna in armonie cu propriul corp. Daca nu realizam cand incepem sa ne incordam atunci exista o problema, pentru ca nu ne putem corecta prin exercitii de relaxare. Este foarte important ca in timpul dansului sa fim mereu atenti la modul in care propriul corp raspunde la miscare. Daca anumite grupe de muschi care in mod normal nu sunt folosite incep sa doara inseamna ca dansatorul este probabil prea incordat.

4. Exersati relaxarea. In afara orelor de dans, exercitiile de relaxare pot invata corpul sa recunoasca tensiunea din muschi si sa o combata instinctiv. Astfel de exercitii pot fi efectuate seara, inainte de culcare. Incordam fiecare grupa de muschi in parte apoi ne concentram pe procesul de relaxare.

5. Oricine are nevoie de pauze. Oricat de important ar fi perfectionarea, autodepasirea si performanta in lipsa de pauze corpul si mintea pot ajunge la o stare de epuizare in care pur si simplu nu mai dau randament. Este foarte important sa invatam sa recunoastem semnele acestei stari periculoase si sa stim cand sa luam o pauza. O stare emotionala echilibrata vine din interior si se reflecta in modul de exprimare artistica al dansatorului. Pentru a putea da totul este important sa existe putere de concentrare, de aceea nu trebuie sa va simtiti vinovati daca in locul antrenamentului de weekend alegeti uneori sa cititi o carte sau sa dormiti pana tarziu. In incercarea de a transforma dansul intr-un stil de viata nu trebuie uitat ca acesta a fost in primul rand o frumoasa poveste de dragoste.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea