De prin lume adunate

#vals #dans #strauss

Pe locuri, fiti gata… vals

Era considerat lasciv si nepermis de indraznet, de aceea biserica a incercat sa il interzica. Nu, nu este vorba despre vreun delict asa cum s-ar crede la prima vedere, ci este vorba despre un simplu dans. Mai exact, despre vals. In secolul al XVIII-lea cand acesta si-a castigat prestigiul, nu era cu nimic diferit fata de variantele de vals pe care le cunostem noi, astazi. Dar de ce a fost foarte aproape de a fi interzis si cum a rezistat intrigilor celor cu fire mai conservatoare?

Hai sa facem impreuna un exercitiu si sa ne imaginam ca suntem in jurul anului 1750. Ce vezi? Saloane somptuoase luminate de candelabre , barbati cu palarie si monoclu, femei imbracate in rochii luxoase, aranjate pe crinoline. Ce fac ei? Danseaza. Cum danseaza? In cerc, pe randuri, se invartesc dintr-un colt al incaperii in altul, barbatii stau strans lipiti de femei. Ei, nu chiar, aici ai avut o mica scapare. Deocamdata se danseaza numai in grup, iar notiunea de dans in doi parteneri nici nu exista deoarece, deocamdata, nu a fost inventat valsul.

Vals vienez

Originile valsului sunt controversate. Il revendica nu mai putin de patru tari( Austria, Germania, Franta sau Polonia). Un singur lucru este, insa, sigur: daca nu ar fi aparut valsul, am fi dansat pentru totdeauna in grup si niciodata in doi.

Aparitia valsului a adus barbatul si femeia fata in fata. Chiar daca in epoca de inceput a acestui dans, distanta dintre cei doi parteneri era considerabil de mare, li se permitea, totusi, pentru prima data, sa schimbe in mod direct priviri sau gesturi. Acest lucru nu se intampla in cazul dansurilor in grup si in niciun alt moment al vietii lor de societate. Astfel ca, sala de bal a devenit zona zero a indragostitilor sau a celor care doreau sa se casatoreasca, iar aceasta a fost principala cauza pentru care valsul a intrat in dizgratia bisericii.

Un episod important in istoria valsului a fost generat de Johann Strauss care este considerat parintele valsului vienez. Prin cele 250 de valsuri compuse pe care le-a promovat cu ajutorul propriei orchestre, Strauss a imbogatit considerabil acest dans si l-a facut celebru.

Aproape la fel de cunoscut este si valsul englezesc care a aparut in aceeasi epoca in care Strauss isi folosea vioara in slujba muzicii din tara lui. Specialistii spun ca valsul englezesc este cel mai complex dintre toate variantele acestui dans. Figurile sunt de mai mare finete decat la valsul vienez, iar datorita ritmului mai lent, acesta este mai usor de invatat.

Cum s-a dansat

Dupa unii specialisti, valsul ar fi evoluat din dansurile populare specifice Austriei sau Germaniei. Acestea erau practicate de catre clasele din zonele mai umile ale societatii vieneze. Cu timpul, se pare ca au fost adaptate la gusturile mai pretentioase ale claselor inalte. In acest scop, unii pasi au fost stilizati si innobilati si, de asemenea, s-a renuntat la unele miscari. De exemplu, miscarea mainilor s-a transformat intr-un gest foarte elegant, mult mai pe gustul aristrocratiei, iar sariturile au fost excluse cu toate ca se constituiau ca o figura de baza in valsul originar.

In momentul in care a fost inventat parchetul si podelele saloanelelor au fost captusite cu lemn lustruit, valsul a capatat numeroase sensuri si ascunzisuri pentru partenerii care valsau. Ei "scapau" miscari de tandrete, ocheade insinuante sau dragalasenii delicioase.

Destul de rapid, valsul a pierdut toate elementele barbare sau neslefuite care il caracterizau in epoca lui de inceput, iar miscarile au devenit ametitor de alunecoase. Au explodat barfele despre cuplurile de dansatori, conservatorii si-au smuls parul din cap, bisericile au innebunit. Mai pe scurt, epoca flirtului s-a instalat iremediabil in salile de bal.

Pozitia de start pentru vals

La prima vedere, pozitia initiala din care se incepe dansul, pare a fi mai dificil de invatat decat chiar pasii valsului. Nu de alta, dar trebuie sa fii atent la pozitia umerilor, a coatelor, la picioare, la piruete si, in plus, este neaparat indicat sa le sincronizezi perfect pe toate. De asemenea, este necesar sa respiri corect si sa fii atent la pozitia partenerului. Si, totusi, daca respecti la indicatiile profesorului tau de dans, este imposibil sa nu inveti si cele mai dificile miscari.

Iata cum descriu specialistii pozitia din care se incepe valsarea.

Partenerii trebuie sa se aseze unul in fata celuilalt si sa isi mentina corpul ferm. Este nevoie ca distanta dintre ei sa fie minima, insa nu este indicat sa se atinga unul pe celalalt. Dansatorul are capul sus, gatul degajat si umerii ridicati. El isi invita partenera la dans printr-o miscare eleganta, asezandu-si mana dreapta pe omoplatul ei stang. Celalalt brat nu trebuie sa fie nici prea intins, nici indoit, dar este ideal sa mentina cu fermitate mana partenerei.

Nu uita de cot! Acesta este foarte important! Este indicat sa mentii cotul la nivelul umarului, in timp ce mana dreapta trebuie pozitionata la nivelul ochilor partenerei.

In ceea ce o priveste pe dansatoare, mai intai de toate, aceasta trebuie sa isi aseze mana stanga pe umarul partenerului. Urmeaza sa isi pozitioneze palma dreapta in palma partenerului, in timp ce cotul este indicat sa fie mentinut la orizontala. Eleganta si sarmul valsului sunt date si de pozitia bustului sau a capului. Si nu uita de pozitia corpului! Dansatoarea trebuie sa stea aplecata spre dreapta si sa isi mentina trunchiul intr-o pozitie cat mai degajata.

Sfatul specialistului

“In cazul valsului vienez, pasii sunt destul de usor de invatat. O ora de curs este suficienta pentru ca un incepator sa isi insuseasca pasii de baza. Problemele apar cand vine vorba despre ritm. Acesta are un tempo rapid, iar incepatorii ametesc adesea din cauza intoarcerilor sau a piruetelor. De aceea trebuie sa danseze destul de mult ca sa nu mai aiba probleme cu ameteala", afirma antrenorul scolii de dans Soft Step, Andrei Duca.

Figura cel mai greu de executat din valsul vienez se numeste Fletcher. Dansatorii se invartesc pe loc intr-o maniera destul de complicata incat sa iti dea batai de cap pe termen lung.

Cluburi de vals

Poti invata vals in majoritatea cluburilor de dans din capitala. Platesti 80 RON/luna (2 ore pe saptamana) daca alegi Soft Step (Calea George Georgescu, nr. 2, sector 3). Acelasi onorariu solicita si cei de la Magic Danse Club (Str. Marin Popa nr. 2, sector 1 sau str. Pandele Rosca nr. 2-4 , sector 5 ), in timp ce pentru cursurile de la Dance Time (Str. Tunari, nr. 55, sector 2 ) scoti din buzunar 130 RON/luna.

Citeste mai multe articole despre dans: Eu dansez, tu dansezi, ei dansau de mult, Samba- cand buricul porunceste, Sanatate in pasi de dans

Vals

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea