De prin lume adunate

#parcul national retezat #parcuri nationale #parcuri romania #parcul national apuseni # parcul national ceahlau

Parcuri nationale din Romania

Romania este inzestrata cu frumuseti naturale spectaculoase. Specii de plante si animale deosebite, monumente ale naturii si pesterile cu populatii de lilieci sunt doar cateva dintre parcurilor nationale din Romania.

 

parcul national Retezat


parcul national retezat se afla in Carpatii Meridionali, in judetul Hunedoara. Are o suprafata de 54400 hectare. A fost infiintat in anul 1935, pe fostul domeniu de vanatoare al Casei Regale.

In cadrul rezervatiei sunt ocrotite o serie de specii rare de flora si fauna. Capra neagra, rasul, ursul, cerbul, acvila de munte, cocosul de munte sau pastravul sunt animale protejate.

Parcul Retezat adaposteste peste 50 de specii de mamifere. Pisicile salbatice sunt unele dintre atractiile acestui parc. Parcul Retezat detine aproape 80 de lacuri, care ofera privelisti spectaculoase.
 

Parcul National Ceahlau


Parcul National Ceahlau se afla situat in masivul Ceahlau. A fost infiintat in anul 1971 si are o suprafata totala de 5800 hectare. Numeroase plante si animale din acest parc sunt ocrotite, multe dintre ele fiind declarate monumente ale naturii.

Parcul Ceahlau adaposteste peste 1000 de specii de plante, printre care floarea de colt, zada, gentiana, sangele voinicului si papucul doamnei sunt declarate monumente ale naturii. In padurile parcului se gasesc ursi, lupi, mistreti, caprioare , capre negre, veverite, mierle si multe alte animale si pasari.
 

parcul national apuseni


Parcul National Apuseni se afla in vestul tarii, in muntii Apuseni. In cadrul parcului se gasesc pesterile Hodobana, Izbucul Tauz, Coiba Mare si Cetatile Ponorului. Tot in acest parc se gasesc si cativa ghetari: ghetarul de la Scarisoara sau ghetarul Focul Viu.

Tot aici se gaseste si Pestera Ursilor , care este singurul sit paleontologic din Romania cu resturi fosile apartinatoare speciei Ursus spelaeus.

De asemenea, parcul adaposteste numeroase specii de plante si animale. Pesterile au o importanta deosebita si datorita populatiilor de lilieci.
 

Parcul National Delta Dunarii


Parcul National Delta Dunarii are o suprafata de 4152 kmp, fiind a doua delta din Europa. Delta a luat nastere in jurul anilor 11000 inaintea erei noastre.

In interiorul Deltei se gasesc cateva ecosisteme principale: ape curgatoare, ape stagnate, suprafete mlastinoase si inundabile, grinduri fluviale si maritime. In delta se gasesc peste 100 de specii de peste dintre care: crap, somn, morun, sturioni de apa dulce, pesti migratori, scrumbia de Dunare, nisetru, pastruga.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea